Nejčastější pravopisné chyby. Jak se jim vyhnout? (2. část)

Nejčastější pravopisné chyby. Jak se jim vyhnout? (2. část)

Patřila jsem až donedávna k lidem, kteří mají dojem, že češtinu ovládají levou zadní. Hrubky? Pche, ty na mě vždycky z papíru přímo svítí a bijí mě do očí, vychloubala jsem se na střední. Pak jsem ale na vysoké škole prošla (studenty velmi obávaným) třísemestrálním kurzem spisovné češtiny a nestačila jsem se divit. Dělala jsem tolik chyb, o kterých jsem ani netušila, že jsou chybami! Kde se nejčastěji chybuje, dokonce i mezi vysokoškoláky? Studenta pro Vás připravila stručný přehled, který jsme uvedli v první části článku. A jak se pravopisným chybám vyhnout? To se dozvíte zde.

Jak vyzrát na pravopisné chyby?

Několik rad od zkušených jazykových „švindlířů“

1. Nechte si čas na „uležení“ textu

Jasně, je to rada ne vždy aplikovatelná. Ale skutečně se vyplatí, píšete-li nějaké důležité dílo (třeba diplomku), nechat text nějaký čas uležet. Při četbě po čase odhalíte spoustu nechtěných a pozapomenutých chybek.

2. Zaměřte se právě na ty jevy, ve kterých nejčastěji chybujete.

Každý z nás ví, která část pravopisu mu dělá potíže. Ačkoliv to bude pravděpodobně bolet, zaměřte se právě na ni. Věnujte jedno čtení jenom jevu, který vám dělá potíže a snažte se odhalit všechny potenciální chyby.

3. Využívejte automatické kontroly pravopisu, ale nespoléhejte se na ně!

Textové editory nabízí „první pomoc“, ale nepomohou vždy. Pozor si musíte dát zejména ve všech případech, kdy pro pravopisnou podobu slova je důležité jeho okolí ve větě (např. jde-li o i a y  ve shodě podmětu a přísudku) nebo význam slova. Kontrola pravopisu neupozorní ani na psaní interpunkční čárky. Zkrátka a dobře: automatická kontrola pravopisu nemůže nahradit kodifikační příručky, jako jsou například Pravidla českého pravopisu nebo Slovník spisovné češtiny. (Oboje najdete i online.)

Foto: Studenta

4. Konzultujte s „chytrými knížkami“, nebo se správnými webovkami

Nevíte-li si s nějakým pravopisným oříškem rady, vždy jsou tu pro vás „bible“ jazykovědců: Pravidla českého pravopisu, Stručná mluvnice česká, Slovník cizích slov. V dnešní moderní době už možná tyto knížky doma nemáte. Máte však internet, a tak nezapomeňte navštívit stránky Jazykové porady ÚJČ (www.prirucka.ujc.cas), nebo se na tuto instituci sami obraťte s konkrétním dotazem.

5. Nechte si poradit

Má vaše přítelkyně státnice z češtiny? Učil váš dědeček češtinu? Poproste je, aby vám důležité dokumenty zkontrolovali. Autoři často přehlíží chyby, které by u textu jiných odhalili takřka na první pohled.

6. Trénujte

Pokud se vám zdá, že jste pravopis pozapomněli, zopakujte si jej. Internet nabízí nepřeberné množství cvičení. Zkuste například stránky: www.ocestine.cz/testy/

www.onlinecviceni.cz

www.diktaty.ewa.cz/

A podobně. Také hodně čtěte knihy, správný pravopis se vám pak mimoděk "vryje" do paměti!

Anna Baumová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější