Nejdynamičtější studentská architektonická soutěž v ČR

Nejdynamičtější studentská architektonická soutěž v ČR

Soutěž Český ostrovní dům startuje svůj druhý ročník dne 20.2.2017 a navazuje tak na loňský rok, kdy se kolem ní strhnul pořádný humbuk. Cílem této soutěže je totiž navrhnout budovy, které budou díky využití pokročilých technologií schopné fungovat autonomně, tedy nezávisle na všech inženýrských sítích a podívat se tak na budoucnost našich domácností.

Trend čistšího přístupu spojujícího moderní technologie a design dmýchá již delší dobu fantastickými nápady Elon Musk se svou Teslou a dalšími projekty. Není v tom ale vůbec sám a vypadá to, že se takové uvažování stává celosvětovým fenoménem. Architektura není výjimkou a je skvělé, že i u nás vznikají aktivity a projekty, jako je tato soutěž. Jak se píše na oficiálních stránkách Českého ostrovního domu: „... cílem je spojovat plně funkční, pokroková a důmyslná řešení v krásných, co nejvíce soběstačných a vysoce šetrných budovách. Studiem soběstačnosti se studenti a profesionálové z praxe usilovně snaží uvažovat nad možnostmi dalšího evolučního kroku stavby domova, udržitelněji zachovávajícího současný standard životní úrovně. Tento proces bude pokračovat studiem hybridních budov a v budoucnu i budov aktivních.

Český ostrovní dům i letos získal oficiální záštitu Ministerstva životního prostředí České republiky, Fakulty stavební ČVUT v Praze, kterou doplnila Fakulta architektury VUT v Brně a také VŠTE v Českých Budějovicích. Dle organizátorů se však zúčastnit může jakýkoliv student stavebního nebo architektonického oboru ze všech vysokých škol a univerzit v ČR i SR.

Soutěž má dva hlavní partnery, GWL Power/i4wifi (špičkové solární a bateriové technologie) a Hypoteční banku. Tuto dvojici doplňuje i mnoho významných odborných partnerů, jako např. Teco a.s. (pokročilé systémy automatizace) či E.ON. Vzniká tak celek, který je v našem prostředí poměrně unikátní a poskytuje studentům v rámci soutěže přímý networking a velice užitečné know-how.

Foto: Studenta

Kromě toho, že se jedná o vzrušující futuristické téma, soutěž má pro první tři soutěžní týmy připraveny finanční ceny v hodnotě 30.000,- Kč, 20.000,- Kč a 12.000,- Kč. V loňském roce byli také v rámci soutěže vybráni studenti, jenž nyní připravují skutečný, realizační projekt dvou ostrovních prototypních budov. Zadání soutěže Český ostrovní dům 2017 bude studentům detailně upřesněno na dvou totožných úvodních workshopech, které proběhnou 1.3.2017 v Praze (FB událost) a 2.3. v Brně (FB událost).

Kolem a kolem, soutěž Český ostrovní dům nás skutečně nadchla a přejeme jí mnoho úspěchů. Sledujte aktuální dění okolo Českého ostrovního domu na oficiálních webových stránkách a také na facebookových stránkách.

Autor: Petra Šimečková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější