Nejhorší Oscaři všech dob? Výsledky nepřekvapily, ale trapasy ano!

Nejhorší Oscaři všech dob? Výsledky nepřekvapily, ale trapasy ano!

Tohle tu ještě nebylo. Poměrně poklidný průběh předávání nejslavnějších filmových cen narušila nečekaná událost, která nemá v historii obdoby. Co se přesně stalo?

Trapas století

Podívejme se hned na to nejpodstatnější. V závěru večera měla být předána soška pro nejlepší film. Hlavním favoritem byl La La Land, retro muzikálový hit, který si totéž ocenění vysloužil i před měsícem na Zlatých glóbech. Výsledky nejprestižnější kategorie vyhlašovaly herecké legendy Warren Beatty a Fay Dunaway a po mírných zmatcích vykřikli, že vítězem se skutečně stal La La Land. Delegace filmu přišla k pódiu a začala pronášet děkovné proslovy. Zatím vše podle očekávání. Jenže když se okolo začalo motat několik zmatených lidí z produkce, bylo jasné, že něco je špatně. Producent snímku Jordan Horowitz si zřejmě jako první uvědomil, co se stalo, když se mu do rukou dostala obálka, v níž bylo jako vítězný film označeno drama Moonlight.

Beattymu totiž někdo dal špatnou obálku, konkrétně tu s vítězkou herecké kategorie. Jí se stala Emma Stone z La La Landu, proto zmatená Fay Dunaway přečetla jediný název filmu, který viděla. A průšvih epochálních rozměrů byl na světě. Jen si představte tu situaci – dostanete vysněnou sošku, navždy se zapíšete zlatým písmem do filmové historie a o pět minut později se dozvíte, že vlastně vyhrál někdo jiný. Infaktovka!

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Očekávaní výherci

Jinak byl ale průběh večera až podezřele poklidný. Moderátor Jimmy Kimmel zabodoval pár vtípky, ale do nějakých extravagancí se nepouštěl, stejně jako řada celebrit, která si odbyla povinnou protitrumpovskou agitku. Nejúspěšnějším filmem se stal podle očekávání La La Land, který proměnil celkem šest ze čtrnácti nominací. Vedle již zmíněné Emmy Stone se dočkal i Damien Chazelle, ve 32 letech nejmladší režisér, který byl soškou oceněn. Po Whiplashi tak zabodoval i se svým druhým snímkem a můžeme od něj čekat ještě velké věci. Za skvělý muzikál byla nepřekvapivě oceněna i kamera, výprava, hudba a titulní píseň City of Stars.

Černošské homosexuální drama Moonlight dále získalo cenu pro herce ve vedlejší roli (Mahershala Ali) a adaptovaný scénář. O dva plešouny se podělily i Místo u moře a Hacksaw Ridge. U prvního zmíněného byli po právu oceněni Kenneth Lonergan za původní scénář a Casey Affleck za hlavní mužský herecký výkon. Gibsonova válečná šílenost Hacksaw Ridge, která ho vrátila do první filmařské ligy, bodovala v mixu zvuku a především střihu. Jako nejlepší animák vybrala porota chválenou Zootropolis a zahraniční film překvapivě nevyhrál Toni Erdmann, nýbrž íránské drama Klient. No a to je vlastně všechno.

Nebýt zmatku v poslední kategorii, jednalo by se o jedno z nejnudnějších předávání cen v historii. Takhle se však bude na 89. ročník pamatovat hlavně díky největšímu pořadatelskému selhání všech dob. Je to lepší, nebo horší? To posuďte raději sami…

Text: Mojmír Sedláček

Foto: bigstockphoto.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější