Nejlepší krátké filmy minulého roku v kinech!

Nejlepší krátké filmy minulého roku v kinech!

Již tuto středu se můžete v Bio Oko těšit na promítání těch nejlepších hraných kraťasů podle americké filmové a televizní akademie. Po projekci v Oku budou následovat i zastávky v dalších městech. Jedná se o jedinečnou příležitost vidět všech pět nominovaných krátkých filmů pohromadě. Jste zvědaví, co vás čeká? Podívejte se na jejich krátký popis, co vám iShorts přináší.

Ave Maria

Debutující Basil Khalil natočil humorný snímek o smutných věcech. Do palestinského kláštera, toho času obývaného jen pár jeptiškami, se přiřítí hlučná trojice Židů. Potřebují opravit auto a odvézt do města, což nakonec s pomocí jeptišek zvládnou elegantně vyřešit. Je zajímavé sledovat, jak jsou obě strany, tedy křesťanské jeptišky i judaisticky založená návštěva, svázány pravidly své víry a v jejich rámci se snaží vyřešit každodenní problémy a vzájemně si pomoci. Do současné ideově rozbouřené doby vnáší Ave Maria důležité připomenutí, že bez ohledu na drobné rozdíly jsme stále všichni lidmi.

Foto: Studenta

Shok

Jaké následky mohou mít naše zdánlivě nevinné činy, ukazuje Jamie Donoughue na příběhu dvou chlapců během kosovské války. Albánci na srbském území to nemají jednoduché, a tak se riskantně snaží obchodovat s místními vojáky, aby si přišli alespoň na nějaké peníze. Takhle nebezpečná hra ovšem nemusí skončit dobře. Krutost války a zbytečná rasová nenávist se vlastně odehrává jen na pozadí jemné balady o kamarádství.

Foto: Studenta

Všechno dobře dopadne

V německo-rakouské koprodukci vznikl půlhodinový film o otcovské lásce, která zašla příliš daleko. Rodiče malé Ley se rozvedli, a tak si ji na víkend bere otec k sobě. Tentokrát však má plán, který se nikomu z jeho okolí líbit nebude, a my vidíme, jak s rostoucí nervozitou čím dál tím víc malou dcerku ujišťuje, že je všechno v pořádku. Tohle rodinné drama i na malé časové ploše pečlivě buduje atmosféru až k finiši jak od Larse von Triera. A to se jen tak nevidí.

Foto: Studenta

Stutteter

Nejkratší a i svým záběrem nejdrobnější z nominovaných filmů vypráví o mladíkovi, který hodně vážně zadrhává. Kromě svého otce se s nikým moc nebaví a i přes bohatý vnitřní život raději předstírá, že je hluchoněmý. Problém nastane, když jeho online známost se s ním chce po půl roce chatování potkat osobně. Jak to vyřešit? Sympatický kraťas se zabývá docela neobvyklým tématem a při pohledu na zpracování neuvěříte, že jeho autor Benjamin Cleary sám nemá vadu řeči. Náročný vnitřní svět takového člověka se mu totiž podařilo vystihnout skvěle i na několikaminutové ploše.

Foto: Studenta

Day One

Na závěr se dočkáte naopak největší produkce. Na Blízkém východě se k americké armádě přidá místní dívka, která chce pracovat jako tlumočnice. Hned první den v nové práci ji ale čeká setkání nejen s údajným teroristou, ale i s jeho těhotnou ženou. Stejně jako v prvních dvou filmech jsou i tady velkým tématem kulturní a náboženské rozdíly, s nimiž se musejí hlavní hrdinové vyrovnávat. Humanistické poselství je však patrné i zde.

Foto: Studenta

Akademici nebudou mít výběr vítězného snímku jednoduchý. Válečná témata letos hrají prim, ale každé nominované dílo k němu přistupuje osobitě a během pár desítek minut vykresluje překvapivě plastický svět. Ale co vám budeme povídat, nejlepší bude, když se na projekci zajdete podívat sami!

Text: Mojmír Sedláček

Foto: iShorts

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější