Nerve: Hra o život

Nerve: Hra o život

Vadí – nevadí. Hra, kterou s jistotou hráli v mládí vaši rodiče, nabývá díky novému filmu s názvem Nerve naprosto nových rozměrů. Právě tato tradiční hra na pravdu či úkol je hlavní myšlenkou nového mysteriózního snímku, jež právě běží v kinech. 

Příliš legrace si s touhle hrou ale neužijete. Mysteriózní drama je zasazeno do současného světa sociálních sítí. Hlavní hrdinka Vee, která na newyorský Manhattan musí cestovat trajektem ze sousedního Staten Islandu, poslouchá hudbu na Spotify, v jednom kuse sjíždí Facebook odshora dolů, a vůbec žije život tradičního amerického adolescenta.

Na rozdíl od své nejlepší kamarádky roztleskávačky však není v kolektivu tolik oblíbená a rozhodně není středem pozornosti. Právě nová hra, na kterou díky spolužačce natrefí, ji rázem dává příležitost stát se „instapopulární“.

Film Nerve poukazuje na bezmeznou touhu většiny dnešních teenagerů po co největším počtu followerů, čehož samozřejmě několik chytrých hlav využije k vytvoření nové sociální hry Nerve. Jedná se o online modifikaci hry Truth or Dare (vadí – nevadí), jen s tím rozdílem, že na žádné „Truth“ se tady nehraje.

Do hry se můžete přihlásit jako hráč, nebo pouhý divák. Hráčů je po celém Manhattanu několik desítek a všichni mezi sebou soutěží o počet sledujících diváků. Hra každému hráči přidělí specifický úkol. Ze začátku je to samozřejmě legrace, když Vee musí políbit náhodného cizince v baru. Náročnost úkolů ale postupem času stoupá, až jde doslova o život.

Cílem filmu je bezesporu ukázat na fakt, že sociální sítě o nás prozrazují velké množství osobních detailů, které mohou nejen hackeři využít ve svůj prospěch. Hra Nerve tedy ví o každém hráči všechno. Například zda se bojí výšek, neumí řídit auto, jaké má alergie, či v kolik má večerku. A využívá toho při přiřazování úkolů.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Za každý splněný a živě odvysílaný úkol získává hráč finanční odměnu. Ta při nejtěžších adrenalinových úkolech vystoupá až na desítky tisíc dolarů, takže o motivaci je postaráno. Hráči postupně vypadávají, když odmítnou úkol splnit, nebo při jeho plnění selžou. S koncem hry však o všechny vyhrané peníze přichází, jediný vítěz bere vše.

Nerve pohltí všechny hráče. I Vee, která si na začátku říkala, že si jen vyzkouší pár zábavných úkolů. Během jediné noci si na hře vytvoří maximální závislost a touží ji dohrát až do samotného konce.

Ve filmu se můžete těšit na sladkou a zpočátku nevinnou Emmu Roberts, neteř známé herečky Julii Roberts. Jejího hereckého partnera a spoluhráče ztvárnil Dave Franco, známý z filmů Sousedi, Podfukáři, nebo 21 Jump Street.

Film Nerve můžeme doporučit především lidem, kteří vysílají prakticky celý svůj život na YouTube, odhalují všechny své názory na Twitteru a díky Instagramovým fotografiích téměř žijí ve svém bytě se všemi svými sledujícími.

Vzpomeňte si, jak to všechno může dopadnout, až si zase budete naříkat, že máte málo followers.

Text: Oliver Sálus

Foto: Freeman Ent.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější