Nezaměstnanost vysokoškoláků: Absolventi  MU se nezaměstnanosti bojí víc, mají ale vyšší platy

Nezaměstnanost vysokoškoláků: Absolventi MU se nezaměstnanosti bojí víc, mají ale vyšší platy

Vliv ekonomické krize posledních let ukázal nejnovější průzkum, který zjišťoval uplatnění absolventů Masarykovy univerzity (MU) v praxi po dvou letech od skončení jejich studia. Oproti zjištěním z předchozích šetření se absolventi z let 2009–2010 více bojí potenciální nezaměstnanosti. Přestože osm z deseti dotázaných je zaměstnaných nebo podniká, získávání práce hodnotí jako pomalejší a těžší než dříve.

„I když je nezaměstnaných mezi respondenty jen 2,5 %, což je zhruba třikrát méně než v populaci ČR, ve srovnání se starším výzkumem z let 2007–2008 se absolventi o něco více bojí potenciální nezaměstnanosti. Zvýšil se také podíl pesimistického hodnocení budoucího uplatnění v daném oboru,“ řekl autor výzkumu Jaroslav Nekuda z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. Práci ale získá sedm z deseti absolventů už do dvou měsíců po ukončení školy.

Průměrná aktuální mzda absolventů MU se oproti minulým průzkumům opět zvýšila, a to na téměř 25 tisíc korun. Platové rozdíly existují nejen mezi různými fakultami, ale také mezi muži a ženami. Ženy mají podle šetření platy přibližně o pětinu nižší. Nejvíce si aktuálně vydělají informatici (38 tisíc), kteří zároveň zaznamenávají v průběhu dvou let největší nárůst platů. Vyšší mzdy, než je univerzitní průměr, pobírají také absolventi fakulty sociálních studií či ekonomicko-správní fakulty. „Letos pak do této skupiny nově přibyli i mladí lékaři,“ doplnil Nekuda.

Historicky druhého nejvyššího podílu za 16 let, kdy MU průzkum provádí, dosáhla spokojenost absolventů s tím, co jim univerzita dala do života. Masarykovu univerzitu by šlo studovat znovu téměř 86 procent z nich. Téměř 80 procent absolventů navíc pracuje v oboru, který vystudovali, nebo v příbuzném oboru.

Již osmý Průzkum uplatnění absolventů v praxi zahájila MU v listopadu minulého roku. Jeho cílem bylo zjistit, jaké je uplatnění absolventů MU z let 2009–2010. Zkoumal například snadnost získání zaměstnání, výši mzdy, uplatnění vzdělání a také nezaměstnanost a obavy z ní. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 1799 absolventů prezenčního magisterského studia všech devíti fakult MU. Poprvé se provádělo výhradně elektronickou formou.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější