Nový trend: Když firmě záleží i na vašem odpočinku
poweredbyexperts

Nový trend: Když firmě záleží i na vašem odpočinku

Rovnováha mezi pracovním a osobním životem je nejen pro mladou generaci velmi důležitá a žádaná. Firmy na poptávku po aktivitách, u kterých si od technicky náročné práce můžou jejich lidé odpočinout, reagují. Společnost Škoda Transportation si v průzkumu Universum zvolili jako jednu z nejoblíbenějších studenti technických oborů. Jak jejich zaměstnanci tráví svůj volný čas a jak je v tom firma podporuje? 

Když se ve Škodovce kohokoliv zeptáte, na jakou akci nejraději vzpomíná, velmi pravděpodobně dostanete jako první odpověď Všesportovní den. Konal se sice zatím jen dvakrát, sklidil ale takový úspěch, že si můžeme být jisti jeho pokračováním. Sportovní a zábavné akce, určené všem zaměstnancům firmy, se zúčastnilo 1300 škodováků a jejich rodinných příslušníků. Dvě stě sportovců v barvách čtrnácti týmů bojovalo v soutěžích o putovní pohár. Škodováci postupně změřili síly ve fotbalu, nohejbalu, plážovém volejbalu, tenise a v závodech koloběžek.

Foto: Studenta

Škoda ocenila všechny startující týmy hodnotnými poukazy, tři nejlepší družstva pak obdržela speciální prémie. „Účast čtrnácti týmů ukázala, jak velkou popularitu si Všesportovní den za svoji nedlouhou existenci dokázal získat. I návštěva fanoušků a dalších hostů byla skvělá. A protože nám přálo i počasí, mohli si všichni lidé ze Škody společně se svými blízkými den plný sportu, zábavy i relaxace opravdu užít,“ říká ředitel Lidských zdrojů Škody Transportation Lumír Tesař.

Foto: Studenta

Pod znakem šípu sportují desetitisíce lidí

Úspěšnost firem se dnes měří hlavně podle finančního zisku. Moderní a odpovědné společnosti však myslí i na to, jak díky svému úspěchu podpořit snahu ostatních. I to je jedním z důvodů, proč Škoda Transportation sponzoruje různé sportovní a charitativní aktivity desítkami milionů korun ročně. Tuto tradici ostatně zavedl již zakladatel firmy, Emil Škoda. Skupina je proto dlouhodobě partnerem mužské, ženské i juniorské hokejové reprezentace, sponzoruje hokejovou extraligu a je také generálním partnerem hokejového klubu HC Škoda Plzeň.

Každoročně podporuje také oblíbený cyklistický závod pro amatéry Škoda Bike Marathon či sponzoruje Atletický klub Škoda Plzeň.

Společnost spolufinancovala a pomohla vybudovat v Plzni dva veřejné sportovní areály – Škoda sport park a Škodaland. Tam mohou všichni návštěvníci, nejen zaměstnanci firmy, vyrazit zdarma třeba na in-line brusle, lezeckou stěnu, zahrát si beachvolejbal, tenis, basket nebo fotbal.

Bikerský závod patří k největším u nás

Cyklistický závod Škoda Bike Marathon je jednou ze sportovních událostí, kterou Škoda Transportation každý rok finančně podporuje a do které se s radostí zapojují i sami zaměstnanci. „Škodabajk“, jak se závodu přezdívá, se každoročně řadí k největším cyklistickým akcím u nás a v roce 2015 se bude konat už dvanáctý ročník. I v loňském roce tratě populárního závodu pokořily desítky škodováků, kteří bojovali na delších i kratších tratích ve „své“ kategorii Škoda Cup, v závodu určeném právě pro zaměstnance firem s okřídleným šípem ve znaku. Právě pro ně byly připraveny i speciální ceny.

Foto: Studenta

Celkově se akce účastní stovky lidí v různých věkových i výkonnostních kategoriích. „Na start závodu se v loňském roce postavilo téměř devět stovek závodníků. Vybrat si mohli ze tří tratí podle svých možností. Vedle profesionálů jsme tu viděli i nadšené hobby jezdce, juniory ve školních týmech i rodiče s dětmi,“ komentoval jedenáctý ročník Škoda Bike Marathonu jeho ředitel Jan Trávníček.

Letošní ročník se koná 23. května a na studenty čeká příjemný bonus. Nejrychlejší vysokoškolák a vysokoškolačka na krátké trati dostane každý po pěti tisících korunách. Do závodu se můžete přihlásit na www.skodabike.cz.

Foto: Studenta

Poznání a vzdělávání

Ne každý si však k relaxaci vybere právě sportovní aktivitu. Zaměstnanci, kteří dají přednost vzdělávací zábavě a poznání, mohou využít zvýhodněné vstupy do populárně- -vědeckého centra Techmania.

Čas od času připraví Škodovka velký Den otevřených dveří. Zaměstnanci mají možnost ukázat svým rodinám, přátelům a veřejnosti, na čem usilovně pracují. V loňském roce firma představila historicky nejvíce svých vozidel na jednom místě a zpřístupnila své výrobní zázemí. Tento speciální den přilákal podle odhadů patnáct až dvacet tisíc návštěvníků. Trojice nejnovějších tramvají, lokomotivy, elektrické vlaky, trolejbus i řídicí vůz – všechny tyto škodovácké stroje si mohli návštěvníci projít a zároveň vyzkoušet komfort, který nabízejí cestujícím i řidičům. Škodováčtí odborníci se na ten den zhostili role průvodců a odpovídali na všechny zvídavé dotazy návštěvníků. Stejné role se ujali i jejich kolegové ve výrobě. Naprostá většina návštěvníků si nenechala ujít jedinečnou možnost navštívit nové depo, ve kterém už brzo najdou domov autobusy a trolejbusy Plzeňských městských dopravních podniků. Stylová byla pro účastníky také doprava z depa do Škody – kdo chtěl, mohl se na speciální lince svézt novým elektrobusem či hybridbusem.

Foto: Studenta

Každoročně se koná neméně oblíbený Den otevřených dveří ve výrobním areálu Škody Vagonka. Návštěvníci převážně z řad příbuzných a známých zaměstnanců si mohou prohlédnout výrobu vlaků, kterými každý den jezdí desetitisíce lidí.

Zaujaly vás aktivity, které pro své zaměstnance i veřejnost plzeňská Škodovka nabízí?

Sledujte jejich webové stránky, každoročně nabírají mnoho absolventů vysokých škol na různé pozice. Třeba se budete v příštím ročníku Všesportovního dne prát o putovní pohár právě vy.

Jak odpočívá šéf

Práce manažera může být někdy opravdu velmi náročná a vyčerpávající . Zeptali jsme se Petra Vodičky, servisního manažera, jak po práci relaxuje.

Máte nějaký recept, jak si od náročné práce nejlépe odpočinete?

Nejlepší odpočinkem je rodina. Mám dva malé kluky a skvělou manželku, takže když se vrátím domů, nemám šanci myslet na práci. Ideálním místem, kde mohu nechat emoce, je fotbalový stadion. Jenom teď se mnou na Viktorku chodí můj tříletý syn, tak musím křičet slušně.

Myslíte si, že je důležité sedavé zaměstnání kompenzovat sportovní aktivitou? Jaké sporty provozujete vy?

Určitě je třeba se hýbat. Pravidelně hraji malou kopanou, pokud nejsem pracovně v Turecku. Jinak jezdím na kole a bruslích.

Trávíte svůj volný čas i s kolegy z práce?

Na Servisu je skvělá parta lidí, takže občas se jde na pivo, na fotbal nebo na hokej. Jenže projekty máme různě po Evropě i Asii, takže je těžké skloubit termín, abychom se sešli.

Jakých mimopracovních aktivit se účastníte, co máte nejraději?

Jelikož mám malé děti, tak mě moc zaujala Mikulášská nadílka. Skvělá akce a všichni si to užili. A už se těším na Škoda Bike Marathon nebo na další Všesportovní den.

Jaké aktivity podle vás nejlépe stmelí tým a podpoří spolupráci v kolektivu? Máte s tím nějakou osobní zkušenost?

Sport je ideální způsob pro stmelení kolektivu. Když jsem nastoupil v září na Servis, tak se týden nato konal Všesportovní den a musím říct, že to byl nejlepší způsob, jak se seznámit s týmem. Bylo to skvělé.

Text: Michaela Raková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější