O létu přemýšlej už teď. Jak zažít americký sen?

O létu přemýšlej už teď. Jak zažít americký sen?

Co takhle jedno léto vynechat grilovačky, týden na vodě, pár fesťáků a dovolenou v Chorvatsku a zažít skutečně nezapomenutelné studentské léto za velkou louží? Podobných zážitků, jako máš každé léto, totiž můžeš za život nasbírat ještě milióny, pracovat do Ameriky na celé léto už se ale asi nikdy nevydáš, až opustíš studentkou lavici. Využij programu Work and Travel (WaT), díky kterému můžeš v Americe tři měsíce pracovat a měsíc cestovat, kam se ti jen zlíbí! Zrovna nyní je nejvyšší čas začít vše řešit, abys zažil nejlepší léto snů.

A že to vážně stojí za to, ručím i já. Programu jsem využila dvakrát a strašně mě mrzí, že jsem potřetí už nemohla. Tak neváhejte a pusťte se nyní do zařizování. Není toho sice málo co obstarat a oběhat, ale dospěláckého života si užijete ještě dost, tak chytněte studentská léta za pačesy a užijte si je ve velkém stylu!

Jak začít?

Vyber si agenturu, jejíž nabídka práce tě láká a vyhovuje ti a pak už postupuj dle jejích pokynů. Bez zajištěného pracovního místa totiž nelze získat víza pro legální pobyt a práci v Americe. Job si můžeš sehnat sám/sama a poté jen oslovit agenturu pro vyřízení víz J1. Pokud však žádnou nemáš, mrkni na stránky agentur, které WaT nabízejí. Mezi lídry na trhu patří Student Agency, Czech-us a Atep. Zrovna nyní je čas, kdy agentury vypisují své nabídky. V nabídce bývají tři druhy práce: plavčík, pracovník v dětském kempu a další pozice jako jsou například pokojské, číšnici, pracovníci v zábavních centrech a mnohé další.

S počátečními náklady počítej cca ve výši 40 000 Kč (poplatky české a americké agentuře, poplatky spojené se získáním víz, letenka, kapesné). Zní to děsivě, ale určitě se ti to v létě vrátí. Tak zatni zuby, makej, nenakupuj zbytečnosti a počkej si na kvalitu za oceánem! Věř mi, nic lepšího v létě udělat nemůžeš!

Foto: Studenta

Pokud máš velmi dobrou kondičku, zkus plážového plavčíka. Pokud to s kondičkou ve tvém případě není tak horké, vrhni se do plavčíkování na bazénech nebo ve vodních a zábavních parcích. Pro absolvování kurzu musíš uplavat 300 metrů (100 metrů kraul, 100 metrů prsa, 100 metrů volný styl) bez časového limitu, na plážového plavčíka je pak potřeba uplavat 500 metrů do deseti minut. Dále musíš zvládnout uplavat 20 metrů, vylovit 5 kilový předmět z hloubky minimálně 2,5 metru a v poloze na znak doplavat s předmětem zpět na start. Dle Terezy, účastnice programu Work and Travel, která plavčíka dělala dvě léta, je tahle pozice super. Většina Američanů totiž neumí plavat, takže když už vlezou do bazénu, drží se okraje a jen se chladí. Občas je potřeba zalepit nějaké rozbité koleno místním dítkám a udržovat pořádek v okolí a vevnitř bazénu, ale jinak se prý u toho dá krásně relaxovat a opalovat se (v zábavních a vodních parcích už to ale je trochu náročnější, přeci jen jsou často přeplněná lidmi a ty tak musíš být stále ve střehu).

Zkus práci v kempu

Práce v kempu skýtá výhody v podobě ubytování a stravy zdarma a také ti je zaplacena letenka. Výplatu dostaneš až na konci odpracovaného období (nedostáváš ji tedy pravidelně) a bývá nižší než v jiných zaměstnáních s ohledem na menší náklady v počátcích a v průběhu programu. Živit se tam můžete jako vychovatelé dětí nebo jako support staff, která se stará o chod tábora (pomoc v kuchyni, úklid atd.).

Foto: Studenta

A konečně třetí typ jobů v rámci WaT skýtá snad všechno možné. Pro ne úplně dokonalé řečníky může být vhodná pozice například pokojské, myče nádobí či údržbáře nebo stěhováka. Pokud si angličtinu chceš potrénovat trochu víc, zkus prodavače/ku v cukrárnách, zábavních centrech, na plážích nebo ve fast foodech. Dělat můžeš i zahradníka, kuchaře, pekaře, pomocného pracovníka v kuchyni, hostesku, recepční/ho v hotelech, číšníka/ci nebo uklízeče/ku na plážích. Není špatné vybrat si job, kde můžeš dostávat tipy neboli spropitné, Američané totiž dobré služby umějí ocenit, proto je možné si na nich vydělat další velmi dobré peníze.

Peníze se dají vydělat opravdu slušné, a kdyby se ti to přece jen nezdálo, skoro všude se dá najít i second job na přivydělání, a zaměstnavatelé jsou vždy vstřícní a ochotní se domluvit na směnách. Utržené peníze můžeš pak investovat do cestování, protože Amerika je opravdu kouzelná a nabízí snad úplně všechno – moře, hory, nádherné přírodní parky, neuvěřitelná velkoměsta, gigantické zábavní parky, z vlastní zkušenosti bych pak doporučila cruise – loď, která tě proveze podobu několika dní po okolí USA, takže se například můžete vykoupat na Bahamách nebo v Mexiku. Večer a v noci pak jsi na lodi, která skýtá přehršel možností, co s volným časem.

V Americe si zamiluješ i nákupy, protože oblečení, elektroniku, kosmetiku a spoustu dalších věcí tam seženeš za ceny, o kterých se nám v Čechách ani nezdá. A určitě si zvládneš nějaké ty korunky přivézt i zpátky.

Foto: Studenta

O skvělém cviku angličtiny asi mluvit nemusím, získáš ale také spoustu nových přátel z jiných zemí a kultur, Ameriku poznáš pěkně zblízka, nejen z hollywoodských filmů a věř mi, že se ti nebude chtít odjet.

Tipy na konkrétní agenturu

A jakou agenturu si vybrat? Student Agency nabízí výběr možných pracovních pozic až po zaregistrování a zaplacení poplatku. Czech-us je agentura, která se především zaměřuje na umisťování plavčíků napříč Státy (nabízí 10 různých zemí, a to včetně přímořských lokalit pro plážové plavčíky), ale nabízí i několik standardních pracovních pozic napříč 9 americkými státy a také práci v kempech. Na neplavčíkové pozice je však expert spíše Atep, který nabízí velké množství nejen pracovních pozic, ale hlavně lákavých lokalit. V této chvíli (Atep stále přidává nové nabídky) nabízí 15 různých lokalit v 11 zemích USA, ve kterých můžeš pracovat na nejrůznějších pozicích. Plavčíkové lokality nabízí pouze dvě, jelikož je ale nový na plavčíkovském trhu, má bezkonkurenčně nejnižší ceny.

V nepřeberné nabídce nevíš, jakou lokalitu si vybrat? Chtěl/a bys radši k moři, do velkoměsta nebo radši přírodu či nějaké maloměstečko? Všechno je možné. Nabízí se mnoho rezortů u moře –Virginia Beach, Ocean City, Cape Code nebo Miami. Přírodu můžeš poznávat třeba na Aljašce nebo v Missouri a Wisconsinu. Prázdniny můžeš strávit i ve Washingtonu, D.C. Já jsem pracovala dvě léta v maloměstech, jednou v Tennessee na jihu USA a podruhé ve Vermontu na severu. A ač jsem původně zamýšlela poznat spíše ruch těch amerických „big cities“, tak setkání s nefalšovanou maloměstskou Amerikou pro mě bylo velkým zážitkem a vřele doporučuji.

Pevně doufám, že jsem tě přesvědčila zažít léto snů a teď už si surfuješ na stránkách agentur a vybíráš pracovní pozice!

Text: Andrea Pecáková

Foto: pixabay.com, freeimages.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější