Obory budoucnosti: Umělá budoucnost

Obory budoucnosti: Umělá budoucnost

V dalším díle našeho miniseriálu Obory budoucnosti vám přinášíme trochu sci-fi. Umělou inteligenci. Stroje, které nám budou nejen odpovídat, ale i více či méně autonomně myslet. 

Člověk je tvor od přírody líný, a tudíž vynalézavý. Vynalezli jsme mnohé, od žárovky po jaderné pohony. Ne nadarmo se říká, že aktuálně žijeme v éře čtvrté průmyslové revoluce (kvíz pro chytré hlavičky: kdy byly ty tři revoluce předtím?). A opět, základní premisu této éry známe asi všichni: práci, kterou mohou dělat stroje, by stroje dělat měly. Kdo se má se vším pořád tahat…

A kdo má pořád něco vymýšlet a hlídat.

Učit, ne programovat

Průmysl 4.0 (kódované označení pro akci Čtvrtá průmyslová revoluce) nechme teď chvíli stranou. Ostatně pod něj spadá třeba minule rozpitvaný 3D průmyslový design a tisk. Nastává éra, kdy budeme stroje učit. Ne jen programovat na předem danou monotónní práci.

Co si budeme povídat, celá oblast umělé inteligence je docela vzrušující. A strašidelná zároveň. Buď jak buď, má obrovský potenciál. Ať už v zábavním průmyslu, díky kterému jde pokrok kupředu mílovými kroky, anebo ve vědě a výzkumu. Hodně napřed jsou v Japonsku, kde už experimentálně používají autonomně uvažující umělé slečny třeba jako průvodkyně. Japonské roboty jsme nejspíš všichni viděli.

O umělou inteligenci se zajímají snad všechny velké globální technologické společnosti. Třeba Facebook. Na špičkovém výzkumu umělé inteligence s Facebookem u nás spolupracují dvě přední technické univerzity, pražské České vysoké učení technické a brněnské Vysoké učení technické. Společnost Facebook zapojila české univerzity ČVUT a VUT do programu FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research), který má za cíl urychlit pokrok v oblasti umělé inteligence. Oběma univerzitám Facebook poskytuje vysoce výkonné servery, jež mají pomoci výzkumným skupinám k rychlejšímu zvládnutí výpočetních operací. Do projektu FAIR je zapojeno patnáct výzkumných týmů z devíti evropských zemí.

Jak se má chovat správný robot

Pravidla pro roboty ve svých knížkách nastínil Isaac Asimov v první polovině minulého století. Principy, které tyto zákony představují, jsou považovány za obecné shrnutí základních požadavků na vývoj a používání robotů a časem se staly dogmatem sci-fi literatury. Nultý, čtvrtý a pátý zákon přidali později další spisovatelé.

0) Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.

2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.

3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

4) Robot se musí vždy prokazovat jako robot.

5) Robot musí vědět, že je robot.

Program FAIR spustila společnost Facebook letos. „Ve výzkumu umělé inteligence panuje obrovská rozmanitost. Jsme přesvědčeni, že významně urychlíme pokrok a inovace v celém odvětví, pokud předním výzkumným týmům poskytneme potřebnou technologii,“ řekl Yann LeCun, ředitel programu FAIR.

Výzkumné týmy využijí nové technologie především v oblastech rozpoznávání a detekce, vzdělávacích systémů nebo při výzkumu neuronových sítí (Deep Neural Networks). Pokrok v těchto oblastech může přinést významný posun ve výzkumu umělé inteligence a umožní vyvinout nové služby a řešení v oblasti vědy, zdravotnictví, jazyka či inteligentní automatizace.

Inteligentní kupa čipů

Umělá inteligence bude vždycky primárně o komunikaci. Inteligentní boty testuje třeba Skype. Pilotní projekt inteligentního chatu zatím testovali uživatelé v osmi zemích napříč zeměkoulí. Nejde ani tak o to mít na druhém konci někoho, s kým si povídáme – Skypu jde o inteligentní „organismus“, který bude reagovat na rozhovory uživatelů, interaktivně vyhledávat informace a odpovědi na otázky, které během hovoru padnou.

Svou umělou inteligenci testuje třeba společnost Google. O autonomní myšlení se do určité míry snaží například i Tesla ve svých automobilech. A v podobném duchu by se dalo pokračovat ještě dlouho. Cílem je ulehčit a zpříjemnit lidskému druhu život a v ideálním případě ho i pobavit.

Vědcům nejde ani tak o vytvoření humanoidního robota, kamarád a lidského společníka (jak známe z některých hollywoodských filmů). Inteligence má, tedy prozatím, většinou podobu hromady čipů a drátů. Jisté ale je, že tento vědní obor a výrobní segment půjde v následujících několika málo letech raketově dopředu.

Text: Nela Vejvodová

Foto: bigstockphoto.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější