Od našich čtenářů: Zápisky z Havajských ostrovů

Od našich čtenářů: Zápisky z Havajských ostrovů

Havajské ostrovy jsou rozlohou relativně malým územím a ročně se na ně vydá přes sedm miliónů turistů. Každého proto napadne, že to je klasická přeplněná „dovolenkářská“ destinace. Přesto jsou ale místem, kde lze strávit několik dnů i týdnů v naprostém osamocení a jen v zajetí panenské přírody. 

My sami jsme ještě před několika měsíci měli o Havajských ostrovech zkreslenou představu jako o lokalitě, která uspokojí pouze milovníky plážového života. Z omylu nás vyvedly fotky pobřeží NaPali Coast na ostrově Kaua´i. Následně stačilo jen pár minut k zjištění, že Havajské ostrovy nabízí jedny z nejpůsobivějších trailů na světě. Naše další cesta byla na světě a během tří únorových týdnů jsme pronikli přímo k srdci Havajských ostrovů. Zvolili jsme ostrovy Maui, Kaua’i a Big Island, které jsou nejvhodnější pro vyznavače outdooru.

Procházka růžovou zahradou? Ani omylem...

V rámci plánování jsme zjistili, že ačkoliv Havaj působí jako zahrada, tak to rozhodně není na žádné lehkovážné procházky její růžovou variantou. Každý rok totiž na ostrovech zahynou desítky turistů. Naše Havaj tedy nebyla havaj, nebylo to válení se na pláži, snídaně u bazénu a večerní koktejly v barech. Byl to outdoor v té nejkrásnější a nejčistší podobě. Spaní pod mléčnou dráhou, vysokohorské stezky, lávové útesy. Bylo to o tom, co milujeme my i naše vybavení. Proto jsme používali takové, na které se můžeme spolehnout i v těch nejnáročnějších podmínkách a situacích. Proto jsme na druhou stranu planety odjeli s kompletní outdoorovým vybavením. Sedmdesáti litrové expediční batohy jsme vycpali spacáky, stany, nepromokavými bundami, pořádnými botami i trekovými holemi. Mohli jsme tak být ve spojení s přírodou dvacet čtyři hodin denně.  Na Havaji jsme si tedy například opět potvrdili, že tím nejlepším hotelem na světě je stan. Díky němu jsme tak od prvního do posledního dne byli na dotek hvězdnému nebi. Na noční havajské obloze totiž září miliardy lampionů a někdy jsme měli pocit, že jsme stan postavili přímo uprostřed hvězdárny. Zlatým a nejzářivějším hřebem byl pak jeden z večerů přímo ve výšce přes 4000 metrů na Mauna Kea, nejvyšší sopce světových oceánů. Mléčná dráha i další galaxie zde působily, že jsou blíže než světlo ohně rozdělaného vedle stanu.

Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta
Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější