Od TEDxYouth@Prague 2016 očekávejte ZA|ZRAKY

Od TEDxYouth@Prague 2016 očekávejte ZA|ZRAKY

Mladí zvídaví lidé dostanou 19. listopadu již počtvrté příležitost navštívit konferenci TEDxYouth@Prague a rozšířit si své obzory. Sled zajímavých přednášek i doprovodných aktivit se již tradičně bude konat centru Prahy. A tentokrát od večera očekávejte opravdu ZA | ZRAKY. 

TEDxYouth@Prague vznikl na popud Ivky Šenitkové a Trang Do Thu. Organizátorky našly inspiraci ve velkých TED konferencích a rozhodly se přenést podobnou inspirativní akci pro mladé lidi a studenty i do českého prostředí. To se povedlo a my máme letos možnost být svědky v pořadí už čtvrté TEDx konference pro mladé.

,,Často vidíme věci pouze naším zažitým způsobem. A to je škoda.”

Letošní téma TEDxYouth@Prague je speciální nejen proto, že si pohrává s dvojsmysly. Vůbec poprvé se jedná o téma, které není převzaté od globální konference TEDYouth. Po minulých ročnících konferencí TEDxYouth@Prague se konečně setkáváme s tématem, ve kterém se odráží skutečná krása a hravost češtiny.

ZA | ZRAKY jsou slovní hříčka, která v sobě propojuje dva světy. Okolo nás se děje mnoho věcí a událostí, které nám bez bližšího, důkladnějšího pohledu zůstávají skryté. Společně s vystupujícími řečníky diváci nahlédnout za oponu běžného života a odkryjí to, co se skrývá ZA jejich ZRAKY.  Oním skrytým něčím můžou být úplné maličkosti, stejně tak jako ZÁZRAKY.

Podle vedoucí organizačního týmu TEDxYouth@Prague 2016 Ivky Šenitkové si mnozí nejprve ani neuvědomí, že se se jedná o dvojsmysl. A právě v tom se skrývá největší kouzlo. „Často totiž vidíme věci nějakým zažitým způsobem, ale už je nevidíme z druhého pohledu, nezamýšlíme se nad tím, zda za primárním smyslem může být ukryto ještě něco dalšího. A je to normální, máme to tak všichni. Ale o to krásnější je zkusit toto zažité vnímání věcí nabourávat, podívat se na věci z více úhlů pohledu, které mohou být úplně jiné, hlubší, krásnější. Najednou pak vidíme úplně nový význam, který pro nás určité slovo, věc, místo, ale i člověk či událost může mít.“

7 talků v undergroundovém prostředí

S tématem koresponduje i výběr místa, kde se bude akce konat. Tím bude legendární KINO 64 U HRADEB, které se nachází v centru Prahy a nese si s sebou dlouhou a mnohdy komplikovanou historii. Sama budova přestála mnoho úspěchů i útrap. Sám objekt je navíc skvěle „ukryt“ před zraky veřejnosti – a proto na návštěvníky čeká i začáteční prezentace, která jim představí samotné místo konání.

A jací budou na letošním TEDxYouth@Prague vystupovat řečníci? Zatím neznáme jména všech, ale víme, že jsou postupně odkrýváni na Facebookové události. Zatím byl oficiálně zveřejněn medailonek mladé studentky Páji Hudcové, která bude vyprávět o světleném znečištění noční oblohy, a dokumentaristy Tomáše Kratochvíla, který natáčí vskutku neobvyklá videa. Pokud chcete zůstat v obraze, sledujte TEDxYouth@Prague 2016 – ZA I ZRAKY na Facebooku.

Kromě již zmíněných ,,talků” se návštěvníci mohou těšit na množství doprovodných aktivit, občerstvení a samozřejmě afterparty, která se bude taktéž konat v prostoru 64 U HRADEB. Celá konference je organizována týmem dobrovolníků podle pravidel, které dodržují organizátoři TEDx konferencí po celém světě, a v duchu globální vize - sdílet myšlenky hodné šíření.

Získejte svoji vstupenku už nyní!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější