Organizátoři: Dělat Light Show nás strašně baví!

Organizátoři: Dělat Light Show nás strašně baví!

V dubnu se rozzářily animace v oknech kolejí ve třech českých městech. Light Show pořádaná letos už třetím rokem má za cíl podpořit hlasování v soutěži Excelent Kolej roku. I na to, jak hodnotí letošní ročník, jsme se zeptali hlavní organizátorky akce Martiny Čmielové.

Čím byl letošní ročník Light Show jiný oproti těm předchozím?

Letos jsme připravili úplně nový program všech animací ve spolupráci se studenty i partnery. DJ Rockstar nám připravil kompletní hudební podklad, na který jsme potom chystali animace především v tanečním stylu. Nechyběly starší hitovky ani novodobé taneční pecky, které všichni znají z rádií a klubů. Další částí byla také tradičně hudba z filmu. Snažili jsme se především o to, aby si to celý ten několikatisícový dav diváků co nejvíc užil, aby to v nich rozproudilo dobrou, taneční náladu, a měli pak chuť pokračovat na afterparty.

Jak jste jako organizátoři s letošní Light Show spokojeni?

Spokojení jsme velmi. Přestože každá takhle velká akce s sebou nese jistá rizika, tak k žádným velkým komplikacím nedošlo a ty malé jsou většinou brzo zapomenuty. Organizace Light Show nás strašně baví. Chceme poděkovat za vstřícnost všem studentům, kteří se zapojili, ať už na tvorbě animací, nebo na realizaci Light Show, a také všem studentům, ke kterým jsme instalovali světla do kolejních pokojů. Letos nám opět všichni vyšli maximálně vstříc. Jsme také vděční za relativně dobré počasí. I když v Brně už bohužel tradičně byla zima, Budějovice a Praha vyšly díky počasí dobře. Bylo teplo, nepršelo, nálada byla skvělá, takže v tomto ohledu jsme spokojení.

Čím si vysvětlujete, že je Light Show tak populární?

První Light Show se konala v roce 2012 v Brně. Doufáme, že se za ty tři roky dostala do povědomí studentů. A také že se zapsala jako jeden z prvních open air festivalů, které se v tom městě na jaře konají, jsou pro studenty a jsou zdarma. Samozřejmě uvítáme jakékoliv náměty, spolupráci nebo nabídky ze strany dalších měst, univerzit a dalších studentů, kde by Light Show chtěli mít. I když samozřejmě pořádání Light Show je tak technicky náročné a specifické, že je opravdu jen málo míst, kde jsme v České republice schopni ji realizovat.

Počítali jste s takovou popularitou, když se Light Show připravovala poprvé?

Samozřejmě jsme v ni doufali. Koncept Light Show pochází z Polska, od studentů z projektu Piwo, kteří ji zajišťují technicky. Tam jsme Light Show viděli poprvé a poznali jsme, že má úspěch. Proto jsme se v roce 2012 rozhodli takto podpořit hlasování v soutěži Excelent Kolej roku. Přivézt Light Show do dalších měst byl trochu risk, protože to s sebou samozřejmě nese trojnásobek všeho – organizačních povinností, finančních nákladů, času. Ale i na konci letošního roku si myslíme, že to byla správná volba, a doufáme, že se nám to podaří i příští rok.

Foto: Studenta

"Snažili jsme se, aby si to celý ten dav studentů co nejvíc užil!"

Co je na přípravě takové akce nejtěžší?

Nejtěžší je poskládat všechny věci jako puzzle tak, aby do sebe zapadly a finální akce potom dávala smysl. Chceme, aby byla co nejpropracovanější a abychom eliminovali možné komplikace, které za běhu mohou nastat, protože ty už je zpětně velmi těžké ovlivnit. A samozřejmě je velmi obtížné vzbudit náladu a chuť všech diváků, kterých jsme opět měli průměrně sedm osm tisíc na jedné zastávce, aby se přišli podívat. Show jim nechystáme nejen my, ale i tým polských studentů z Wrocławi a společně na ní makáme asi tři čtyři měsíce.

Proč jste si pro konání akce vybrali právě tyto koleje v Praze, Brně a v Českých Budějovicích?

Jak už jsem zmínila, pořádání Light Show je technicky náročné, je třeba mít k dispozici dostatečně vysokou a širokou budovu, což tyto tři města poskytují. Dále je třeba mít před budovou dostatek prostoru, aby se tam vešly tisíce lidí. V Brně už jsme trošku na hraně, ale pořád to ještě jde. Další je samozřejmě podpora ze strany studentů, ze strany univerzity a ze strany města, abychom celou Light Show mohli ufinancovat a zorganizovat. Na její organizaci se totiž nepodílí jenom tým tří až čtyř klíčových lidí, kteří na tom pracují čtyři měsíce, ale spousta dalších studentů. Protože gró celé show je v tom, podpořit hlasování v soutěži Excelent Kolej roku, měla by se odehrávat na kolejním kampusu a ne na náhodné budově, která stojí někde bokem na okraji města.

Chystají se na příští rok nějaké změny?

Momentálně jsme ještě ani pořádně nevyhodnotili letošní rok, takže uvidíme, jak to ještě dopadne a jaké budou možnosti příští rok. Nic není vyloučené. Rádi bychom nachystali opět nějaký nový koncept, který bude dávat smysl, nějakou zajímavou spolupráci, oživení programu. Tím například letos byla nová animace od Excelentu, která poprvé historicky propojila vnitřní animace v oknech a vnější animace díky laserové projekci.

Light Show v číslech:

– 3 Light Shows v roce 2014

– 16. 4. Brno, Pod Palackého vrchem

– 22. 4. České Budějovice, Koleje Čtyři dvory

– 24. 4. Praha – Jižní Město, Kolej Volha

– 25 000+ diváků na Light Shows

– 307 rozsvícených oken kolejních pokojů

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...
Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...
Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...
Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Text: Lola Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější