Overtone: Chameleon mezi festivaly

Overtone: Chameleon mezi festivaly

Léto už je sice v druhé půli, ale festivalům rozhodně není konec. Naopak, na scénu se teprve v polovině srpna dostávají české unikáty, jakým je třeba i Overtone Festival, který se odehraje vůbec poprvé 15. srpna v „Riegráčích“ v Praze.

„Nejde o víkendový letní festival, kterých je mnoho. Jde o jednovečerní akci, která se odehraje 4x do roka na různých místech ČR,“ popisuje Overtone Festival jeden z jeho pořadatelů Václav Kokeš. Takový koncept u nás doposud chyběl.

Chameleon mezi festivaly

Festival cílí na příznivce aktuálních uměleckých trendů, a to právě díky své unikátní koncepci, která umožňuje vysokou míru přizpůsobení moderní době. „Díky ní můžeme vždy reagovat na ty nejaktuálnější hudební trendy,“ říká Kokeš. „Overtone nemá být festivalem, na kterém se představí všem notoricky známá jména, která hrají i na několika dalších festivalech, a proto jsou již okoukaná. Myslíme, že tady existuje mnoho lidí, kteří se velmi aktivně zajímají o aktuální trendy nejen v hudbě, ale např. i v módě, umění a jiných oblastech kultury, a právě na ně Overtone cílí.“

Foto: Studenta

Folkotronika i acid jazz

Headlinerem festivalu je německé folkotronické duo Milky Chance, které své debutové album Sadnecessary nahrálo ve svém domácím studiu, ale i přes to s ním uspělo po celém světě. Virální hit Stolen Dance opanoval na dlouhou dobu čelní příčky mezinárodních hitparád a jen na serveru YouTube má přes 160 milionů shlédnutí. Skupina má čerstvě za sebou úspěšnou tour po těch největších a nejprestižnějších hudebních festivalech, jako je britské Glastobury či americká Coachella. Díky Overtone Festivalu se poprvé podívají i do České republiky.

Foto: Studenta

Spolu s Milky Chance zahrají The Asteroids Galaxy Tour, které tvoří zpěvačka Mette Lindberg a skladatel a hudebník Lars Iversen. Jejich mix psychedelie, acid jazzu a barevných refrénů jsme mohli poprvé slyšet v roce 2008. Od té doby stihla dvojice z Kodaně vydat tři studiová alba a předskakovat třeba Amy Winehouse nebo Katy Perry. Jejich skladba Around The Bend použil Steve Jobs v celosvětové reklamě na iPod Touch a další skladby zazněly třeba v seriálech Gossip Girl, Chuck nebo Mad Men.

Dance-pop i moravský cimbál

Dalším účinkujícím je i Shannon Saunders, teprve jednadvacetiletá dance-popová senzace, která začala slávu poznávat už v patnácti letech na YouTube. Loňským singlem Sheets dala jasně najevo, že umí psát abnormálně chytlavé melodie, a letos završuje toto období debutovou deskou Kryssalis. Není pochyb, že o Shannon ještě hodně uslyšíme.

Foto: Studenta

Českým zástupcem jsou Android Asteroid, které tvoří dva pražští producenti, Jan Pospíšil a Tomáš Konůpka, ale na pódiu se dvojice rozrůstá až na devítičlennou armádu. První album natáčeli rovnou na slavné Abbey Road jako dřív třeba Beatles nebo David Bowie. Na nejnovější desce s názvem Ikaros ukázali, jak zní pohromadě západoafrický beat s moravským cimbálem. Jejich elektro-jazz-rapová fúze zazní ve speciálním DJ setu v pražských Riegráčích již v sobotu 15. srpna.

Foto: Studenta

Lístky na Overtone jsou k dostání na GoOut.cz za 690 Kč.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější