Pavel Röder: Češi stále neumí dobře cizí jazyky

Pavel Röder: Češi stále neumí dobře cizí jazyky

V uplynulých týdnech jsme vám představili web Kurzomat.cz, kde si můžete vybrat jazykový kurz na míru. S jeho zakladatelem, Pavlem Röderem, jsme se bavili, jak jsou na tom s úrovní cizích jazyků čeští studenti.

Pavle, jak jste na tom s jazyky – kolika řečmi mluvíte?

Mám rád jazyky. Maminka byla napůl Maďarka, takže se na mě doma odmala mluvilo maďarsky a česky. Anglicky jsem se dobře naučil na střední škole v USA. Další motivace pak přišla v Montrealu v Quebecu, kde jsem chvíli pracoval. Kromě angličtiny je tam oficiální řečí také francouzština, a tak mám od té doby velký zájem se ji naučit. Je to pro mě trochu obtížnější než u předchozích jazyků, hlavně kvůli složitější gramatice a rozdílné výslovnosti. A asi je to i věkem. Ale dělám pokroky a to mě těší.

Jaká úroveň jazyků je podle vás v Česku? Je horší než v ostatních státech, jak se říká?

Podle průzkumů ovládá alespoň jeden cizí jazyk na konverzační úrovni pouze necelá polovina Čechů. V porovnání s ostatními státy EU jsme v tomto ohledu hluboko pod průměrem. Ačkoli ministerstvo školství dlouhodobě podporuje a rozšiřuje výuku cizích jazyků na základních a středních školách, nejsou na tom ani jejich současní žáci o moc lépe.

V čem je podle vás problém?

Jejich největším problémem je, že v cizím jazyce nedokážou spontánně komunikovat. To je dáno hlavně špatnou metodikou výuky a nedostatečným počtem rodilých mluvčích a kvalifikovaných učitelů vůbec. Tuto situaci bych chtěl změnit minimálně tím, že díky portálu Kurzomat.cz bude lidem výuka cizích jazyků přístupnější a budou mít díky funkci hodnocení možnost zvolit si kvalitní školu a kvalitního učitele, takže jejich studium bude mít výsledky a bude je bavit.

Jak vás vlastně napadlo tento projekt založit?

Oblast jazykového vzdělávání mě vždycky zajímala z mnoha důvodů. Jedním z nich je právě to, že se sám chci vzdělávat. Když jsem se poohlížel po vhodných kurzech, připadalo mi hledání zbytečně obtížné a časově náročné. Podobný projekt prostě v Čechách zatím chyběl.

Foto: Studenta

Kdo se na provozu portálu podílí?

Zatím tu jsme čtyři nadšenci – kromě IT zajišťovanou externí firmou jsou to hlavně obchodní zástupci, kteří komunikují se školami a vyučujícími a zajišťují kurzy. Pracujeme ale momentálně na dalším rozšíření projektu, do kterého by potom byli zapojeni i jazykoví lektoři a další odborníci.

S čím jste měli při spouštění portálu obtíže a co si naopak myslíte, že se vám povedlo?

Složité bylo zajistit první obsah a získat kritickou masu kurzů tak, aby v každém okresním městě byla naplněna poptávka. Mezitím se nám podařilo zařadit do nabídky více než 4800 kurzů od téměř 350 jazykových škol po celé České republice a na jejím dalším rozšiřování neustále pracujeme. V tom je určitě největší síla projektu. Skvělá je pak podle mě i již zmíněná možnost hodnocení škol i konkrétních vyučujících. Nic podobného tu zatím nebylo.

O jaké jazyky je teď největší zájem?

Dlouhodobě je největší zájem o obecnou angličtinu, hlavně konverzaci. Poslední dobou jde ale hodně nahoru i ruština a němčina, a to i v odborných zaměřeních, například v oboru medicína. Zajímavým trendem je v poslední době také on-line výuka, kdy studenti s lektorem komunikují přes Skype nebo využívají různé on-line výukové nástroje. V této oblasti vidím do budoucna velkou perspektivu, a proto se jí i my nyní intenzivně věnujeme v rámci rozšíření projektu pod ClickAndStudy.com.

Text: Ekaterina Tkachenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější