Pivo ze Smíchova spojuje lidi už 145 let
poweredbyexperts

Pivo ze Smíchova spojuje lidi už 145 let

Ležák, nefiltrované, světlé, polotmavé, tmavé, grepové, nealko. Také máte své oblíbené pivo? Dáváte si ho s kamarády v hospodě, po sportu, na rande, na grilovačce, k obědu, na Vánoce, Velikonoce? Češi patří k pivním národům a jsou největšími konzumenty zlatavého moku vůbec. A už přes jedno století k jeho produkci přispívá pivovar Staropramen.

Ač by se mohlo zdát, že pivo je původní český výrobek, nenechme se zmást. Jeho historie se datuje až do 7. tisíciletí př. n. l. do bájné Mezopotámie. Staří Sumerové a Babyloňané vyráběli kvašený nápoj z obilí. Pivo obsahující chmel, slad, kvasinky a vodu definovali v 16. století v Německu. S jeho filtrací se začalo až v 19. století.

Příběh Staropramenu začíná v roce 1869. Dva průmyslníci Jan Kohout a Vilém Pick se rozhodli vybudovat první pivovar na pražském předměstí. A do oka jim padla oblast industriálního Smíchova, který byl v té době rozvíjející se průmyslovou oblastí.

Majitelé a sládci se od začátku snažili skloubit tradici s inovátorstvím. A tak potom, co byla 1. května 1871 uvařena první várka piva, pivovar jenom vzkvétal. Zásluhy se připisují zejména sládkovi Michaelu Trnkovi. Ten dal českému pivovarnictví první úspěšnou recepturu na desítku a polotmavý ležák Granát. Sládci nebyli inovativní jenom v nových recepturách, ale rovněž ve využívání nových technologií. Největší pokrok pivovaru je spojen se jménem sládka Josefa Paspy, který se ve 30. letech 20. století zasloužil o jeho rozsáhlou modernizaci. A díky ní vybudoval ze Staropramenu největší pivovar v tehdejším Československu. Moderní ocelové tanky, rozšířená kotelna se strojovnou a další technologické vychytávky se staly stabilním základem pivovaru až do 90. let.

Foto: Studenta

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Staropramenu se už v jeho začátcích velice dařilo. Mohl za to i marketing, který si pivovar zvolil. Ačkoliv majitelé Kohout a Pick tento pojem určitě neznali, moc dobře věděli, že jenom vaření piva nestačí. Museli přidat i propagaci a kvalitní péči. A tak vznikla pivovarská restaurace Na Verandách. Stala se předchůdcem dnešních značkových restaurací, do kterých se od začátku chodilo za kvalitním pivem a dobrým jídlem.

Myšlenku budování pivní kultury totiž majitelé neopustili ani po více než sto letech. V roce 1999 byla otevřena první restaurace sítě Potrefená husa, která se od té doby rozrostla na současnou třicítku podniků. Jde o místa, která nabízejí dobře ošetřené pivo a moderní kuchyni. Návrat ke kořenům pak představuje nedávno otevřená restaurace Vinohradský Parlament, který je největší hospodou Staropramenu v Česku. Můžete zde ochutnat opravdu pečlivě opečovávané pivo a výtečnou českou kuchyni.

Staropramen v areálu pivovaru nejen vaří pivo, ale v duchu svého sloganu „Jedno nás spojuje“ nabízí řadu příležitostí, jak se u piva sejít. První pivovarská škola, moderní Návštěvnické centrum, společenský Paspův sál nebo oblíbený hudební klub Phenomen. To jsou místa, díky nimž Staropramen Smíchovu vdechuje život a láká k návštěvě pivovaru desetitisíce lidí ročně.

Foto: Studenta

O krok napřed

Z malého pivovaru, který v prvním roce svého působení uvařil 10 tisíc hektolitrů piva, se za 145 let stal druhý největší pivovar v zemi s ročním výstavem přesahujícím 2,5 milionu hektolitrů. Lahve s dominantním S v logu neznáme ale jenom v Čechách. Staropramen začal už v roce 1953 vařit pivo pro export. Svoji distribuci zahájil v Rakousku, Německu, Švýcarsku a USA. Dnes mohou lidé ochutnat zlatý mok v 38 zemích.

Boom zažívá pivovar zejména po roce 1989, kdy se s příchodem nových vlastníků mohla naplno rozjet investice do nových technologií. Staropramen se stává součástí společnosti Pražské pivovary, později přejmenované na Pivovary Staropramen. S novými majiteli přichází rozsáhlá modernizace. První nerezové sudy, první lahve s prodlouženým hrdlem nebo originální lahve s výrazným a plasticky vyvedeným logem, kterými se významně odlišuje od jiných značek na trhu.

Staropramen po celou dobu své existence kombinuje tradici s moderními technologiemi a inovacemi

Inovativnost si pivovar ponechal ale i v rámci receptur. Češi pivo milují, to je známá věc. Ale už jim přestala stačit klasická nabídka – světlé, černé, polotmavé. Jsme otevřenější a rádi zkoušíme nové věci. Na tuto poptávku Staropramen pružně zareagoval svou nabídkou řady beermixů Staropramen Cool. Podařilo se mu pro tento nápoj nadchnout i nepivaře. A klasikům naopak nabídl svou Jedenáctku, Nefiltrované. Hranice pivovarské produkce opět jako první prolomil loni s prvním nealkoholickým sladovým nápojem Sládkova limonáda.

Staropramen si za 145 let působení vybudoval silné postavení na pivním trhu v Česku i zahraničí. Stal se symbolem Smíchova. Stejně jako před více než sto lety se zde lidé scházejí kvůli kvalitnímu pivu, jídlu a zábavě. Sice v trochu modernějším hávu, Staropramen však stále spojuje. Vyberte si tedy to svoje a vyrazte na Smíchov na jedno!

Foto: Studenta

Akcionářský pivovar na Smíchově byl založen 23. října 1869. O dva roky později se 1. května vaří první várka piva a na podzim otevírá restaurace Na Verandách. Pivovar roste a v roce 1953 vaří pivo také pro export. Od 90. let postupně přichází na trh s řadou výrobních, obalových i pivních novinek. Stává se součástí společnosti Pražské pivovary, později přejmenované na dnešní Pivovary Staropramen. Během své historie jako první z českých pivovarů spotřebitelům s úspěchem nabídl desítku, polotmavé pivo, beermixy či sladovou limonádu.

Historie – časová osa

1869 Jan Kohout a Vilém Pick zakládají Akcionářský pivovar na Smíchově

1871 Sládek Quaiser vaří první várku piva a otevírá se legendární restaurace Na Verandách

1877 Sládek Michael Trnka uvařil první úspěšnou desítku českého typu

1884 Stejný sládek napsal a uvařil první polotmavé pivo Granát

1953 Staropramen vaří pivo i pro export

1992 První nerezové KEG sudy u nás

1999 První restaurace Potrefená husa na Vinohradech

2006 První originální neunifikovaná pivní lahev

2011 Staropramen Nefiltrovaný a beermixy řady Staropramen Cool

2013 Otevření Vinohradského Parlamentu, moderní hospody 21. století

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější