PIWO: Nápad na Light show přišel z Polska

PIWO: Nápad na Light show přišel z Polska

Vzpomínáte si na fenomenální Light show, kterou vám přivezli organizátoři Excelent Koleje roku do Brna a Plzně? Odchytli jsme kluka, co koordinoval přímo světelný tým, který celou show po technické stránce vymyslel. Adrian Pralat prozradil, jak k nápadu na rodné univerzitě v Polsku přišli, co je na projektu tak unikátního nebo co si myslí o českých studentech.

Kolik lidí je v P.I.W.O. týmu? Poznali jste se všichni na univerzitě?

Ano, všichni jsme členy studentské organizace MOS (Microsystems Oriented Society) pod vratislavskou technickou univerzitou. Teď je nás asi dvacet pět.

Jak se to stalo, že jste začali s tímto projektem? Jaký byl váš záměr?

Kdysi dávno, v roce 2006, se zakladatel projektu procházel kolem komplexu univerzitních kolejí. A najednou si všiml, že světla v pokojích tvořila tvary, a napadlo ho přeměnit budovu na obrovskou obrazovku použitím světel z oken. A dal dohromady tým lidí z organizace, které myšlenka projektu zaujala – toť naše historie.

Co je na projektu tak speciálního?

Unikátní vlastností našeho světelného systému je jeho přenosnost. Používáme malé světelné moduly, které umístíme do každého pokoje.Potom už je jen potřebujeme napojit na elektřinu a od té chvíle je ovládáme bezdrátově  zvenku budovy. To nám dovoluje nastavit a sundat systém na budově v jednom dnu.

Foto: Studenta

Jak dlouho trvá připravit novou show?

Úplná příprava show zabere kolem dvou měsíců. Potřebujeme získat souhlas od správců budovy a od města, připravit animace, zvukové a hudební vybavení, ujistit se, že systém funguje správně, a zařídit spoustu malých organizačních věciček.

Co vás při vymýšlení animací inspiruje?

Nemůžu mluvit za všechny, je to hodně individuální. Když já připravuji animace, inspiruji se skvělými díly impresionistických malířů,jmenovitě třeba Claude Monet nebo Paul Cézanne.

Tušili jste, že se váš projekt natolik proslaví, že budete jezdit na turné nejen v Polsku?

Na začátku byl projekt jen zábavnou událostí. Samozřejmě že jsme to chtěli rozvíjet ve větší a větší věc, ale myslím si, že původně nikdo neočekával,že to přeroste v něco až tak velkého. V roce 2011 kluci vtipkovali, že do roku 2013 budeme promítat na varšavský Palác kultury a vědy, jednu z nejslavnějších budovv Polsku. A (pro některé) překvapivě budeme mít letos na této budově už třetí show. Takže si musíme neustále vytyčovat nové cíle.

Adrian Pralat, projektant P.I.W.O. Light Show

Studentská vědecká asociace MOS působí pod Katedrou elektronické a fotonické metrologie na

Technické univerzitě ve Vratislavi. Její členové jsou tvůrci projektu P.I.W.O. (Powerful Indexed Window Display) nebo také B.E.E.R. (Big Electronic Entertainment Renderer), což je neobvyklý světelný systém, který dělá z oken domů unikátní obrazce.

PIWO ZROVNA JEDOU TOUR! Koukněte na jejich plán na www.piwo.pwr.wroc.pl.

S jakými jinými budovami jste ještě pracovali?

Kromě kolejí a zmíněného Paláce to byl ještě Sky Tower ve Vratislavi, což je nejvyšší budova v Polsku, pak Hotel Forum v Krakově. Také jsme letos měli show na mostě ve městě Mikołajki. Použili jsme konstrukci, kterou jsme přímo namontovali na most.

Jste všichni stále studenti, jak těžké je skloubit školu a práci?

Je to trochu výzva, hlavně když začne sezona a jsme pořád na nějakém turné. Ale dává nám to příležitost naučit si zorganizovat čas. Naštěstí nás naše univerzita v naší činnosti podporuje a díky tomu máme víc šancí všechno zvládat.

A kdy je vlastně „Light show sezona“?

Během jara a léta.

Kolik představení zorganizujete ročně?

Kolem deseti s tím, že asi polovina je obvykle na kolejích.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Stala se vám nějaká nepředvídaná nebo vtipná situace během show?

Těch bylo docela dost. Napadá mě teď incident v Plzni, kdy se najednou uprostřed show rozsvítilo schodiště. Jeden člen týmu byl právě v budově, ale problém byl, že paní správkyně nemohla světlo zhasnout. Další, co jsem viděl, byl jiný kluk od nás, co bezstarostně stoupal po těch schodech a vyndával žárovky ze schodištních lamp.

Kde jste ještě byli se svou Light show za hranicemi Polska kromě České republiky?

Kromě Česka zatím nikde, ale neustále pracujeme na expanzi do celé Evropy.

Pracujete v České republice rádi?

Rozhodně. Atmosféra tady je úžasná a dělat tady show je nám vždycky potěšením.

Jak byste popsali české studenty? Umí pařit?

Zdejší studenti jsou skvělí a vždycky nás stoprocentně podpoří.A co se týče party – to je tajné…

ManaWorld Creative

PR, event produkce, audiovizuální tvorba – zkrátka tým kreativců, kteří mimo jiné spolupracují na programu Light show. Jejich stážisti, kteří tu studují přes Erasmus, vždy intenzivně pracují na animacích a pomáhají i s jinými organizačními záležitostmi. Více TADY.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější