Podnikání vs. zaměstnání alias Proč (ne)podnikat

Podnikání vs. zaměstnání alias Proč (ne)podnikat

Přemýšlíte o tom, že se vzdáte jistoty pravidelného příjmu zaměstnance a vydáte se vlastní cestou podnikání, ale nejste si jistí, co vám to přinese? Jaké jsou vůbec rozdíly mezi životem podnikatele, respektive živnostníka, a životem zaměstnance? A co všechno byste měli vědět, než se do toho vrhnete? Podívali jsme se na to za vás.

Peníze jsou výrazným důvodem, proč se mnoho lidí rozhoduje pro práci tzv. na vlastní pěst. V podnikání totiž o svém příjmu rozhodujete vy sami, což ale může být pro někoho naopak děsivé. Pokud budete výkonní a vezmete si hodně zakázek, můžete si vydělat řádově více než v zaměstnání a to láká mnoho z nás. Finance jsou v podnikání také více flexibilní – jeden měsíc můžete mít více práce, druhý zase méně a můžete si to víceméně ovlivňovat podle svého. To souvisí také s diverzifikací příjmů. Pokud zaměstnanci zkrachuje zaměstnavatel, přijde o veškerý svůj příjem, pokud ale podnikateli zkrachuje jeden dodavatel či zákazník, přijde tak pouze o určité procento příjmu a nemusí to pro něj znamenat zase takový problém.

Na druhou stranu investujete svůj vlastní kapitál a jste zodpovědní také za svůj neúspěch a může se tak stát, že hlavně v počátcích zkrátka nebudete mít dostatečný stálý příjem, jako je tomu v zaměstnání, anebo i nějaké peníze proděláte (zpočátku většinou proděláváte). Někomu také nevyhovuje, že nemá jistotu, že mu každý patnáctý den v měsíci na účtu přistanou peníze, nemá zaměstnanecké benefity a musí neustále shánět nové zakázky a připomínat svým zákazníkům faktury po splatnosti. Administrativa obecně pro podnikatele může být noční můrou se všemi těmi fakturami, daňovými přiznáními, doklady o zaplacení, o nákladech apod.

Foto: Studenta

Nižší daně, ale také nižší důchody

Dalším důvodem, proč se mnoho lidí rozhoduje pro podnikání, je nižší daňové zatížení a odvody do fondu sociálního a zdravotního zabezpečení, než jaké odvádí zaměstnanec. Zároveň je zde možnost odpočítávat si náklady, a to i paušální částkou ve výši 60 procent z dosažených příjmů v daném období. Zákonná úspora na daních se tak může v rozpočtu projevit výrazně. Na druhou stranu musíte v podnikání počítat s tím, že si odvody platíte sami a máte také další výdaje, jako je nájem, energie atp. A pokud onemocníte, nemáte nárok na žádnou nemocenskou, mateřskou a jiné zaměstnanecké standardy a musíte si tedy vydělávat nejen na dovolenou (které, upřímně řečeno, máte docela poskrovnu, protože musíte víceméně pořád pracovat), ale také tzv. na horší časy.

Nutno také podotknout, že ony „nižší odvody“, než má zaměstnanec, jsou v reálu vyšší, protože zaměstnanec žádné odvody neodvádí, dostane svůj plat a hotovo. Odvody za něj platí zaměstnavatel, tedy by se správně mělo říkat, že podnikatelé mají nižší odvody než zaměstnavatelé.

Svoboda seberealizace vs. jistota

Mnoho lidí si zakládá živnost a začíná podnikat kvůli flexibilitě, a to jak ve využívání svého času, tak i v činnostech, kterým se věnuje. Podnikatel je zkrátka pánem svého času, nemusí sedět v kanceláři v přesně určenou dobu jako většina zaměstnanců, může pracovat v jakoukoli denní či noční dobu a žít život víceméně tak, jak si ho naplánuje. Podnikání zároveň nabízí možnost snadno delegovat některé dílčí nezáživné činnosti na někoho jiného, a vyhnout se tak frustraci, která relativně často postihuje zaměstnance. Většina zaměstnání zároveň také nenabízí velký prostor pro seberealizaci zaměstnanců, plnění jejich snů či plánů nebo zavádění novinek (byť se tento trend u některých zaměstnavatelů v poslední době docela objevuje). Naopak v podnikání realizujete své vlastní záměry a sny, a nikoli sny majitelů firmy, což je pro řadu lidí obrovským lákadlem.

Foto: Studenta

Kromě času, kdy bude podnikatel pracovat, si sám vybírá také prostředí a spolupracovníky. Nemůže se tak stát, že bude nespokojený s dobou, kterou musí strávit dojížděním do práce, anebo tím, že musí předstírat práci, jenom aby byl v kanceláři přesně určenou dobu. Nebude také otrávený ze svých kolegů, se kterými si vůbec nerozumí. Zároveň se s přibývajícím věkem nemusí bát vyhazovu, musí pouze počítat se snížením pracovní schopnosti.

Zní to pěkně? Tak ještě počkejte – podnikatel musí být daleko více ve střehu než zaměstnanec, musí sledovat aktuální dění a trendy v oboru, neustále pracovat na svém zdokonalení a být vstřícný ke svým zákazníkům, což zaměstnanec nutně nemusí. Musí inovovat, musí čelit konkurenci, nabízet vždy něco navíc a musí makat, skutečně opravdu makat. Říká se, že správného podnikatele poznáte podle toho, že přemýšlí ve vztahu čas=peníze. Zaměstnanci si klidně to své od devíti do pěti prosurfují na internetu a e-shopech, pro podnikatele je každá zabitá hodina ztracený výdělek (nebo relaxace, což je také důležité).

Ne všichni zaměstnanci samozřejmě sedí v teple kanceláří a flákají se u internetu, naopak. Moderní zaměstnavatelé se totiž u podnikatelů učí a zavádějí různé prvky aktivizace a zodpovědnosti, které jsou pro ně typické, i do zaměstnaneckého prostředí. Mnohdy už dnes tak můžete mít většinu výhod podnikání s jistotou zaměstnaneckého poměru a to taky není k zahození. Typickému karikovanému korporátu, kam se člověk „zašil“, aby mohl osm hodin vykecávat s kolegy a nikdo ani po letech neodhalil, že vlastně vůbec nic nedělá, tak už odzvonilo, anebo s rostoucí automatizací a digitalizací velmi brzy odzvoní. A poptávka bude přesně po těch podnikatelských typech, které inovují a posouvají vše kolem sebe kupředu.

Ale to je hudba budoucnosti – jak blízké nebo daleké, to se ještě uvidí. Ať už se každopádně rozhodnete pro jakoukoli cestu, zvažte vždycky nejdřív podrobně, co vám která přinese, abyste nebyli zklamaní. Možností je totiž dnes skutečně mnoho a volba je čistě jen na vás a na tom, co od života chcete.

Že to mají podnikatelé v očích státu lehčí? Odvádějí méně než zaměstnanci a obecně si žijí víc v pohodě? No, není to tak úplně pravda, alespoň tedy ne všechno. Mají k tomu totiž taky nižší důchody, prakticky nemají nemocenskou, mateřskou ani jiné zaměstnanecké výhody. A ačkoli vás to momentálně třeba zase tolik netrápí, založení vlastního podnikání taky nevyjde úplně levně. Podívejte:

Foto: Studenta

Autor: Lucie Džurdženiková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější