Podrobný návod, jak vybrat ten pravý vánoční dárek!

Podrobný návod, jak vybrat ten pravý vánoční dárek!

Blíží se nám Vánoce. Jak je známo, v posledních desetiletích jsou považovány spíš za svátky nákupů než za čas klidu strávený s rodinou. A tak tedy zas jednou musíme vyrazit do ulic a vybrat ty správné dárky pro všechny přátele, známé i členy rodiny. Udělejme stop všem ponožkám, nepadnoucím svetrům a dalším vánočním klišé! Máme pro vás tipy, podle čeho se řídit při výběru toho pravého dárku.

V první řadě je třeba se vyvarovat některých zlozvyků, které se při předávání dárků občas vyskytnou. Mnozí se snaží ušetřit si čas a námahu a namísto balíčku předávají obálku s penězi. To je ale málokdy příhodné. Naopak darované peníze mohou působit spíš urážlivě – jako bychom říkali: „Vím, že moc nevyděláš, no tak tady máš štědrou almužnu.“

Vibrátory pod stromeček jen osobně

V žádném případě také není vhodné zabalit pod vánoční stromeček věc, která by dotyčnou osobu mohla dostat do trapné situace. Věci choulostivého charakteru je možné si předat v okruhu přátel, u kterých jsme si jisti, že takový dárek vezmou jako vtip. Například darovat ségře před celou rodinnou vibrátor je docela trapas. :-)

Dárek vybírejte podle toho, jaký máte k obdarované osobě vztah

Tak narážíme na jeden zásadní faktor, který výběr daru určuje. Tím je vztah, který k obdarovávané osobě máme. Samozřejmě, že jinou věc vybereme pro babičku, odlišnou pro kolegu a další pro kamarádku. Zdá se to jako samozřejmost, ale mnoho nevhodně vybraných dárků pramení právě z toho, že člověk nepřemýšlí, jak může taková věc na konkrétního obdarovaného působit. Také je dobré se vyvarovat takzvaných univerzálních dárků. Každý v životě už nějaký takový dostal – věci jako hrníčky, svíčky a podobně. Takové věci většinou končí v koši, nebo se předají dál o příštích Vánocích.

Zeptejte se přátel, rodiny

Ideální způsob, jak zjistit, co by si přál člověk, pro kterého dárek vybíráme, pokud jej neznáme dostatečně dobře, je zeptat se jeho blízkých. Ti dokaží poradit takovou věc, která bude v souladu se zájmy a osobností obdarovaného.

Při výběru bychom si měli dávat pozor na přiměřenost své volby. Přehnaně drahý dar druhého zavazuje, může vzbudit pocity, že čekáme podobně náročnou věc na oplátku. A tak ani neudělá dotyčnému radost. Takže, pokud jste bohatší než váš přítel/přítelkyně, nekupujte hned iPhone nebo modré z nebe.

Foto: Studenta

Originální dárky udělají největší radost

Nemusíme vždy obdarovávat předmětem. Často dotyčného potěšíme mnohem víc zážitkovým dárkem. Zážitkových firem jsou v Čechách desítky, stačí jen probrouzdat internet. V takovém případě je ale nutné být si svou volbou stoprocentně jist! Člověk, který trpí závratěmi seskok padákem jistě neocení. Naopak pokud váš děda, táta nebo přítel milují rychlá auta, je poukázka na jízdu Ferrari tím pravým dárkem!

Nezkazit dojem

Pokud už máme vybráno, je třeba doladit ještě několik záležitostí. Vždy z dárku musíme odstranit cenovku! Dávejte si na to pozor, ať předejdete trapasu. To, že vás supr originální dárek stál jen 39 Kč opravdu nemusí obdarovaný vědět.  Každý dar je také nutné zabalit. Ani na tom bychom neměli šetřit. Obal je první, co dotyčný uvidí, prezentuje celý náš dárek. Pokud nezvládáme vytvořit odpovídající balení sami, jsou v každém obchodním domě služby, kde s takovým problémem rádi pomohou. A často nejosu ani drahé, jak se většinou zdá. Zabalení středně velkého dárku vás v průměru vyjde na 100 Kč. A výsledek stojí za to!

Ludmila Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější