Pojďte pracovat k odpovědným!

Pojďte pracovat k odpovědným!

Čeští vysokoškoláci si vybírají svého ideálního zaměstnavatele podle mnoha kritérií. Jedním z těch úplně nejdůležitějších je podle průzkumu společnosti Universum poslání dané firmy. Mladí Češi tak zkrátka potřebují vědět, že se kromě vydělávání peněz v práci zabývají i něčím, co je prospěšné pro společnost, a vytvářejí tak určitou hodnotu. Své o tom vědí třeba ve společnosti Nestlé, která letos získala stříbrné ocenění „TOP odpovědná firma“.

Snahu učinit svět lepším místem letos uvedlo jako svůj druhý nejžádanější kariérní cíl přes dvanáct tisíc českých vysokoškolských studentů. A z meziročního srovnání výsledků průzkumu je velmi jasně vidět, že se o témata udržitelnosti zajímají stále více. CSR je prostě trendy. A nejen trendy, CSR aktivity obecně se totiž postupně stávají pro naši budoucnost klíčovými.

Sociálně a ekologicky odpovědné firmy s nejlepšími výsledky už třináct let oceňuje platforma Byznys pro společnost, která každoročně předává ocenění „TOP odpovědná firma“, což je jediným veřejným ratingem pro odpovědné podnikání a CSR v České republice. „Umožňuje firmám porovnat své přístupy a dosáhnout zlaté, stříbrné nebo bronzové úrovně,“ uvádí Pavlína Kalousová, předsedkyně platformy.

Foto: Studenta

Letos nezávislí porotci vybírali z více než stovky projektů od sedmdesáti přihlášených firem a společnost Nestlé se umístila ve stříbrné kategorii. „Ocenění TOP Odpovědná firma hodnotí celkovou komplexnost CSR strategie společnosti a v tom je Nestlé jistě jedním z lídrů,“ zdůvodňuje letošní úspěch firmy Martina Šilhanová, manažerka pro CSR. „Musíme vytvářet hodnoty pro naše akcionáře i pro společnost, abychom byli jako firma udržitelní. Tomuto konceptu říkáme Vytváření sdílené hodnoty, tedy Creating Shared Value (CSV), je hluboce zakořeněn v naší firemní kultuře a je zohledněn ve všem, co děláme.“

Méně cukrů i tuku

Nestlé, jakožto největší potravinářský výrobce a distributor na našem území, v posledních dvou letech odstranil ze svých výrobků 8600 tun cukru, 260 tun sodíku a 440 tun nasycených tuků. „V situaci, kdy je 30 % evropské populace obézních, máme problém a měli bychom dělat více,“ uvedl v červnu na oslavách 150 let od založení Nestlé její výkonný viceprezident Luis Cantarell.

Kromě zdravých výrobků a řešení problémů s obezitou se společnost zaměřuje také na genderovou vyváženost, až 40 % vedoucích pozic Nestlé v České republice vykonávají ženy.

Nestlé v číslech

  • 795 studentům pomohlo Nestlé za poslední dva roky nastartovat kariéru
  • 112 hodin osobního rozvoje připadá na jednu stáž
  • 86 absolventských prací zkonzultovali manažeři Nestlé za poslední dva roky
  • 707 mladých lidí společnost přijala od roku 2014

„Snižujeme množství energií a vody spotřebovaných na výrobu jedné tuny našeho výrobku, zároveň nezapomínáme ani na to, kolik vody a energie spotřebováváme v kanceláři, a leží nám na srdci i odpad, který produkujeme. Žádný odpad z našich závodů tak třeba nekončí na skládkách,“ vyjmenovává Martina Šilhanová. „Zdroje, které všichni čerpáme a využíváme, nejsou nevyčerpatelné. Pro nás, jako pro velkou globální firmu, je nutné přesně vědět, jaký je dopad naší činnosti na okolí, a zároveň pracovat na tom, abychom tuto stopu trvale snižovali.“

Foto: Studenta

Nestlé needs YOUth

Kromě zmírňování dopadů výroby na životní prostředí společnost Nestlé intenzivně vnímá o svou odpovědnost k mladé generaci. „Podporujeme zaměstnatelnost mladých lidí v projektu Nestlé needs YOUth, prostřednictvím kterého jim pomáháme nastartovat kariéru,“ říká Martina Šilhanová. „Zároveň využíváme našich znalostí a zkušeností a vzděláváme i děti základních škol ve vyváženém a pestrém životním stylu v programu Nestlé pro zdraví dětí.“

Práce pro jednoho z lídrů na trhu, pro kterého sebevzdělání a osobní rozvoj nejsou jen prázdná slova, láká nejednoho z nás. Pro ty, kteří si s kariérou ještě nevědí rady, navíc Nestlé poskytuje kariérní poradenství. Co vás v něm čeká?

  • Job clinic – zjistěte, jak daná práce konkrétně vypadá
  • Self clinic – dozvíte se, jak na sobě zapracovat a stát se ideálním kandidátem
  • CV clinic – naučíte se dát dohromady dechberoucí životopis
  • Mentoring – spolu se zkušeným mentorem se zamyslíte nad tím, jak nastartovat vaši kariéru

Nechybějí samozřejmě ani stáže pro studenty druhých a vyšších ročníků vysokých škol. Trainee program funguje v obchodu, marketingu, výrobě, financích, HR, IT, či Supply Chainu. Společnost rovněž nabízí možnost odborného posouzení absolventských prací experty z jejích řad.

A pokud jste už dostudovali, nezapomeňte se přihlásit do některého z dvouletých Graduate programů, kde postupně pracujete na projektech technického, ekonomického, humanitního i marketingového zaměření. V jednom běhu si tak můžete pohodlně vyzkoušet všechny čtyři důležité oblasti chodu velké firmy a vybrat si z nich tu, která vám je nejbližší.

Zaujala vás některá z možností uplatnění v Nestlé? Podívejte se na web nestle.cz a zjistěte o ní víc!

Text: Oliver Sálus

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější