Pomoc týraným zvířatům začíná osvětou. Zapojit se můžete i vy

Pomoc týraným zvířatům začíná osvětou. Zapojit se můžete i vy

Kočky s vystřeleným okem, bez tlapek nebo týraní psi – takové jsou ještě v lepším případě následky dětských „hrátek“.  Útoků dětí a mladistvých na zvířata neustále přibývá, jejich oběťmi se stávají zejména bezbranná štěňata a koťata. 

Ať už je příčinou špatný příklad v rodině, mentální nevyspělost nebo „jenom“ neznalost, je potřeba tuto situaci řešit. Prevence by měla začít už na prvním stupni základní školy, a to zábavnou a interaktivní formou, o což se v Česku snaží iniciativa Nekupuj.Adoptuj! se svým novým projektem Kulich do škol.

Vzdělávání veřejnosti je pro ochranu zvířat zcela zásadní, většině útulků na něj však v kolotoči každodenní dřiny nezbývá čas. Iniciativa si přeje, aby si děti již od útlého věku uvědomovaly, že je potřeba se ke zvířatům chovat správně a zodpovědně. Ojedinělou cestou, jak toho docílit, je vytvoření edukačního programu pro první stupeň základních škol.

Ten se jmenuje Kulich do škol a poskytuje učitelům občanské výchovy kompletní nástroj, jak během dvou vyučovacích hodin vysvětlit žákům také problematiku opuštěných psů a koček v ČR - proč je zde tolik přeplněných útulků, jak tomu můžeme předcházet, kde můžeme pomáhat apod. Nyní je však třeba získat potřebné finance pro uskutečnění projektu, který je postaven na výuce s interaktivní povídkou, zábavným kvízem a dárky se zvířátky.

Jak můžete pomáhat?

Pomoci můžete i vy na stránkách Hithit, potřeba je i spolupráce s kočičími a psími útulky, které kromě finančních darů shánějí také dobrovolníky na manuální práci či mazlení se zvířaty. Iniciativa Nekupuj.Adoptuj také ocení roznášení letáků, pomoc se psaním inzerátů či osvětových článků. V případě zájmu se obraťte na info@nekupujadoptuj.cz a nabídněte svou pomoc – bude více než vítána.

Foto: Studenta

O tom, že je situace opravdu vážná nejen ohledně týrání zvířat, svědčí bezútěšné statistiky. V současné době žije v útulcích jedenáct tisíc psů a koček a toto číslo roste každým rokem o neuvěřitelných 40 procent. Kvůli tomu hrozí, že se u nás bude opakovat situace jako na Slovensku, kde jsou zvířata kvůli kapacitě útulků utrácena. Jedinou spolehlivou a zároveň humánní cestou populační regulace jsou kastrace, které zamezují dalším přírůstkům na ulici nebo v přeplněných zařízeních. Každá kočka i pes, které vzniknou „omylem“ v domácích chovech navíc berou možný domov opuštěným zvířatům.

Text: Markéta Bajerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější