Práce u nás je nejlepší škola byznysu
poweredbyexperts

Práce u nás je nejlepší škola byznysu

Petr pracuje v KPMG v České republice už přes dvacet let a řídí oddělení Auditu, Michal do něj nedávno nastoupil a celou kariérní dráhu má ještě před sebou. Jak se dá vyrůst ve společnosti, která krátce po revoluci začala v Česku podnikat v auditu a daních? 

Michal se ptá Petra

Jak vypadala práce auditora v době, kdy jsi nastoupil, a v čem dnes vidíš největší změnu?

Největší změna je asi ve způsobu dokumentace auditu. Před dvaceti lety jsme psali pracovní papíry převážně rukou a spis auditora byl šanon. Nyní je vše v elektronické podobě, na chráněných serverech a při práci využíváme celou řadu moderních nástrojů-softwarů včetně těch na datovou analýzu. Celkově práce oproti době, kdy jsem nastupoval, zintenzivněla. Klienti na nás kladou větší nároky.

Většina pracovníků v KPMG vystudovala VŠE. Ty jsi jedna z výjimek. Co tě přivedlo zrovna do auditu?

Když jsem končil studium na stavební fakultě ČVUT, chtěl jsem se především pořádně naučit anglicky a nabrat zkušenosti v mezinárodní firmě. KPMG byla logická varianta. Už tenkrát mě firma zaujala svou kulturou, která byla odlišná od konkurence a pro mě velmi sympatická. Je to překvapivé, ale řada z mých spolužáků z ČVUT také nastoupila jako asistenti auditora.

Foto: Studenta

Co považuješ za nejzásadnější faktor, díky kterému jsi zůstal v KPMG po celou svou kariéru?

Měl jsem štěstí na velké a zajímavé zakázky – IPO v energetickém sektoru, velkou transakci v sektoru médií nebo audit kótované telekomunikační společnosti. Nikdy jsem se v práci nenudil. Co bych ale rád vypíchnul, je skvělý tým lidí, se kterými jsem měl možnost pracovat a nadále pracuji. To je to nejdůležitější.

Plánoval jsi to dotáhnout ve firmě až tak daleko?

Mé tehdejší plány určitě nebyly tak dlouhodobé a očekávání spíše neurčitá. Šlo mi hlavně o získání znalostí a zkušeností. Těch se mně dostalo vrchovatě! V té době byla převážná většina kolegů v řídících funkcích cizinci. Naučit se anglicky bylo tedy relativně snadné a rychlé. Také oblast účetnictví a auditu byla v začátcích, takže pokud se člověk začal specializovat na téměř cokoliv, tak se zakrátko stal expertem a dostal se k velmi zajímavým projektům.

Foto: Studenta

Jak se proměňovala tvoje náplň práce s postupem v kariérním žebříčku?

Čím je člověk na vyšší řídící pozici, tím méně času tráví přímo na zakázkách u klienta. Více se věnuje plá-nování, stanovování cílů a jejich vyhodnocení, motivaci a rozvoji lidí, změnám v procesech, prodeji služeb a v poslední době zvyšující se regulatorice profese auditora.

Jak uchazečům o práci v KPMG představuješ auditorskou profesi, na co bys je nalákal?

Občas s nadsázkou říkám, že k nám lidé nastupují mladí, krásní a chytří. Odcházejí trochu starší, ale stále krásní, chytří a navíc velmi zkušení. Když naši kolegové končí, jsou fantasticky technicky vybavení, mají nadstandardní pracovní návyky a spoustu měkkých dovedností tzv. soft skills. Setkají se s řadou zajímavých klientů, zjistí, jak fungují jejich procesy, a získají široký rozhled. Často poté nastupují do řídících funkcí v podnicích, někdy i na pozice finančních ředitelů. Zmínil bych i možnost zajímavých zahraničních stáží. Podle mě je práce u nás tou nejlepší školou byznysu, kterou si může absolvent zvolit.

Vím, že je práce auditora časově náročná, obzvlášť během sezony. Jak si od zápřahu umíš odpočinout?

Rád sportuji – běhám, jezdím na lyžích, na kole, hraju tenis, a když to tělo dovolí, tak i fotbal. Nejlepší relax jsou ale děti. Ty tě spolehlivě a rychle přesvědčí, že sebevětší pracovní problémy jsou v podstatě malichernosti.

PETR ŠKODA, Partner, Audit

V KPMG je už od roku 1993, kdy nastoupil do pozice asistenta. Během osmi let prošel celým kariérním žebříčkem přes pozice manažera, senior manažera až na samý vrchol a stal se partnerem. Věnuje se zejména sektoru energetiky a médií, telekomunikací a také výrobním společnostem. Vystudoval Fakultu stavební na ČVUT.

Petr se ptá Michala

Proč sis po škole zvolil právě nás a ne třeba jinou společnost z Velké čtyřky?

Důležité pro mě byly kladné reference kamarádů, dnes již kolegů, kteří nastoupili na stáž. Druhým faktorem bylo osobní setkání na veletrhu Šance na VŠE. Obešel jsem tam všechny stánky auditorských společností, jak ty z Velké čtyřky, tak i menší společnosti, a komunikace u stánku KPMG pro mě byla jednoznačně nejlepší – uvolněná atmosféra a profesionální vystupování.

Jaké byly tvoje začátky, s čím jsi nejvíc bojoval a co tě naopak mile překvapilo?

První měsíc ve firmě byl čistě školící. Nováček tak získá povědomí o tom, co ho čeká, trochu se aklimatizuje, pozná svoje kolegy a složí dvě ACCA zkoušky. Na člověka se hrne velké množství nových informací, se kterými se musí poprat. Mile mě překvapil průběh první zakázky. Asistent dostane od incharge (vedoucího zakázky) instrukce a hned samostatně řeší zadané úkoly. Když si s něčím neví rady, může se obrátit na kohokoliv ze svých kolegů, který mu ochotně pomůže.

Foto: Studenta

O tvé generaci slýcháme v souvislosti s kariérou, že se chce spíše bavit a nepracovat tak tvrdě. Co si o tom myslíš?

Work-life balance má každý nastavený jinak. Pokud někdo nechce věnovat své práci trochu víc, tak audit nebude pro něj. Mě tato práce baví a navíc mi vyhovuje její sezónnost. Jako parašutista mám přes zimu čas se věnovat práci naplno a léto můžu strávit na letišti.

Je práce tak náročná, jak se ve firmě říká?

Dost záleží, na jakou zakázku se dostanete. Další věcí je sezonnost v auditu. Největší nápor bývá od ledna do dubna, v létě je čas vybrat si dovolenou a naplánovat školení. Vyrovnat se s náporem mi pomáhá zejména dobrý kolektiv ve firmě. Poznal jsem tady skupinu super lidí, se kterými si pomáháme, dělíme se o nové zkušenosti a trávíme i nějaký čas mimo práci.

Foto: Studenta

Zanedlouho skončí hlavní sezona. Na co se nejvíc těšíš, co tě čeká?

Těším se zejména na letní kurz angličtiny. Bude to příjemný „pracovní týden“. V srpnu mě pak čekají dvoje závody v Canopy pilotingu, což je jedna z disciplín parašutismu, které se už několik let věnuji. Momentálně si také rozšiřuji instruktorskou licenci a čeká mě na letišti spousta příjemné práce se studenty, které budu připravovat na samostatné seskoky.

Kam až bys to chtěl u nás dotáhnout?

Minimálně bych se chtěl dostat na seniorskou pozici, abych mohl vést vlastní tým lidí na zakázkách. Co bude potom, se ještě uvidí.

Foto: Studenta

Kdybys měl popsat tvůj tým, co je pro něj podle tebe charakteristické, jací lidé v oddělení jsou?

V Auditu jsou především motivovaní, energičtí a šikovní lidé, kteří jsou týmoví hráči. Všichni se řídí heslem – jediná špatná otázka je ta, která nebyla vyslovena.

MICHAL PROCHÁZKA, Asisstant, Audit

Jako absolvent Fakulty financí a účetnictví na VŠE nastoupil do KPMG loni v srpnu. Ve firmě se zaměřuje na výrobní a obchodní společnosti a v současnosti končí svou první auditorskou sezonu. Ve volném čase se aktivně věnuje skydivingu, jehož je instruktorem.

Chceš-li i ty zkusit kariéru v oddělení Auditu KPMG Česká republika, zašli své CV prostřednictvím webu http://www.pribehzacina.cz/audit/.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější