Praxe je in. Kde ji ale vzít?

Praxe je in. Kde ji ale vzít?

Pryč je doba, kdy se označení student rovnalo nulovým zkušenostem. S nedostatkem praxe se totiž dá s klidem a v pohodě bojovat už v průběhu studia. Každý rok to na vlastní kůži zjišťuje víc a víc studentů, což potvrzují i čísla ministerstva práce a sociálních věcí, které chce systém stáží ve firmách co nejdřív zakotvit do české legislativy.

Nezaměstnanost mezi studenty každý rok narůstá, protože jich vychází ze škol více, než kolik vzniká nových pracovních pozic. O jedno volné místo se tak dnes uchází přibližně 20 lidí. Každá výhoda, kterou můžete v boji o místo uplatnit, se proto počítá. Trojlístkem toho nejdůležitějšího, co zaměstnavatel od uchazečů očekává, je proaktivní přístup, znalost jazyků a praxe.

Zatímco pozitivních a aktivních studentů, co perlí alespoň dvěma světovými jazyky, není málo, těch s praxí pořád ještě dost chybí. Bezstarostný studentský život se přitom s částečným úvazkem nebo se stáží zkombinovat dá. Stále více firem je navíc ochotných studentům vyjít vstříc flexibilitou pracovní doby a načasováním deadlinů jednotlivých úkolů tak, aby je i jedničkář zvládl dodržet.

I neplacená stáž se vyplácí

Většina velkých nadnárodních firem stáže i jiné formy spolupráce se studenty zavedla už před časem a menší české společnosti se k trendu rovněž začínají připojovat. Uvědomují si totiž, že se jim vyplatí investovat do mladých čas, úsilí i peníze, protože kvalifikovaná pracovní síla později jejich investice bohatě zúročí.

Pro studenta je pak účast na stáži prospěšná zejména ze dvou důvodů – jednak si reálně vyzkouší, jak vypadá práce v oboru, který studuje, a tedy zjistí, zda ho skutečně baví, nebo zda je potřeba ho změnit, a jednak si osvojí znalosti o vnitřním fungování firmy, pracovní návyky a pocit zodpovědnosti. Student či absolvent s praxí také zpravidla nemívá přehnaná očekávání ohledně náplně budoucí práce, jejího rozsahu a platového ohodnocení, které často vedou k neúspěchu a zklamání. Často se proto vyplácí nepohrdnout ani neplacenou výpomocí, její význam pro budoucí kariéru je totiž nevyčíslitelný.

Nevíte, jak na to? Pomůžeme

Najít si stáž ve vysněné firmě, která vyhovuje oboru studia i osobním preferencím, není těžké. Skutečně místo získat už je ovšem složitější, protože výběrová řízení bývají zpravidla náročná a podrobná a i ty největší firmy nabírají jen několik málo stážistů. Důležité je proto nevzdávat se, nenechat se zastrašit dílčími neúspěchy a nechat si pomoci, když ta možnost existuje.

Velkým pomocníkem vysokoškolských studentů a absolventů je kariérní portál UNIjobs.cz, který zprostředkovává nejen faktické nabídky práce a stáží, ale také různé akce zaměřené na informovanost mladých ohledně jejich vysněných pozic. Pod křídly UNIjobs.cz tak studenti mohou například navštěvovat vybrané firmy, debatovat se svými potenciálními budoucími šéfy nebo získávat důležité kontakty.

UNI CHANCE: Pro ty, kdo chtějí být napřed

Novou exkluzivní příležitostí, kterou portál UNIjobs.cz nabízí šikovným studentům, je projekt UNI CHANCE. Jedná se o roční stáž pro studenty magisterského cyklu a pro čerstvé absolventy, a to hned u tří elitních společností – PENTA, KPMG a LEO Express. Šest vybraných kandidátů se tak jedinou přihláškou a jediným výběrovým řízením ocitne hned ve třech firmách, jejichž zvučná jména později v životopise uchazeče o práci rozhodně zaujmou každého personalistu.

„Student či absolvent si díky programu UNI CHANCE ujasní, v čem je dobrý a čemu by se chtěl v budoucnu věnovat. Bude mít možnost srovnat jednotlivé branže, pozná prostředí společnosti malé i velké, české i mezinárodní, dlouhodobě fungující i nováčka na českém trhu. Především je ale program mimořádnou zkušeností pro studenty, kteří dosud jen těžko hledali uplatnění na trhu práce,“ řekl o programu jeho autor Tomáš Rašner.

Přihlašování je možné ještě do konce května. Své životopisy a motivační dopisy vyplňte na unichance.cz, a pokud úspěšně projdete assessment centrem, samotný cyklus stáží začíná prvního října.

Markéta Paráčková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější