Prázdninový roadtrip s kamarády: jaké jsou výhody a nástrahy?

Prázdninový roadtrip s kamarády: jaké jsou výhody a nástrahy?

Parta kamarádů, sbalené ruksaky, mapa, auto a minimálně měsíc volna. Dobrodružná dovolená, o které sní snad každý student. Jaké jsou její výhody a jaké mohou být nástrahy?  Studenta se poptala několika mladých na jejich zkušenosti s roadtripovými prázdninami.

Když jsem před čtyřmi lety odmaturovala a byly přede mnou slastně dlouhé prázdniny, měla jsem několik možností, jak je strávit. Čechy nepřipadaly v úvahu, dovolená s rodiči už vůbec ne. Chtělo to něco pomaturitního, něco speciálního. A tak když za mnou přišli kamarádi s tím, jestli bych s nimi nechtěla objet autem Španělsko a Portugalsko, řekla jsem si : to je ono!

Roadtrip po jižní Evropě splnil veškeré moje představy o dokonalých prázdninách a jsem si jistá, že na něj budu do konce života vzpomínat v dobrém. Přesto jsem měla několikrát během našeho měsíčního cestování jedinou myšlenku: chci domů!

Výhody cestování autem s kamarády

Výhody roadtripu snad ani není potřeba vyjmenovávat. S dobře zvolenými kamarády si užijete ty nejlepší a nejzábavnější prázdniny. Pokud pojedete s dlouholetými přáteli, je to téměř sázka na jistotu. Je pravděpodobné, že máte podobný vkus co se týče toho, co byste chtěli vidět, zažít nebo poznat. Nehrozí tedy žádné ofrněné obličeje, jako když vás rodiče v pubertě o dovolených tahali po barokních kostelících.

Kamarádi vám také nebudou připomínat, že líbat se s úplně cizím člověkem na nesluší a že už byste si neměli dávat další sklenku. Naopak, jak vzpomíná dvacetiletá Katka, na pravém roadtripu bere „slušné“ chování za své: „Když jsme cestovali po Balkáně, využívali jsme toho, že nás tam nikdo nezná a že si můžeme dovolit věci, které bychom si v Praze netroufli, zkrátka jsme si užívali naplno.“

Navíc, když vás jede plné auto, ušetříte s kamarády hodně peněz za cestu. „Na našem roadtripu po Francii jsme dokonce spali v autě, takže náklady čítaly skutečně jen benzín a nějaké to jídlo a pití,“ vzpomíná na svojí dovolenou s kamarády třiadvacetiletý student pedagogické fakulty Ondra.

Co když to začne skřípat?

Takový letní roadtrip ovšem skýtá několik nástrah. Když pomineme časté problémy s autem (je určitě lepší vypůjčit si auto na cestování od některého z rodičů, ojetiny za  patnáct tisíc totiž nemusí celý roadtrip vydržet vcelku!), nejčastější nástrahou cestovatelů je ponorka. Měsíc v jednom jediném autě dokáže udělat i z těch nejlepších přátel kruté protivníky. „Cestovali jsme po východním pobřeží Ameriky ve čtyřčlenné partě. Problém byl v tom, že jen jeden náš kamarád kouřil. Ačkoliv to zpočátku nikomu nevadilo, po třech týdnech už byly konflikty kvůli kouření na denním pořádku. Kuřák nám přišel strašně netolerantní a v autě jsme kolikrát měli skutečné dusno,“ říká dvaadvacetiletý Honza.

Pokud nemáte představu, jak takový roadtrip může vypadat, pusťte si film Mexická jízda! :-)

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mnohem horší vzpomínku má pětadvacetiletý Michal. Při cestování po Portugalsku zastavili s kamarády u pláže s tím, že přespí romanticky pod širým nebem na měkkém písečku. S sebou si vzali jen to nejnezbytnější pod hlavu a zbytek zamkli v autě. „Ráno jsme zjistili, že se nám do auta někdo vloupal. Zmizely nějaké peníze a kamarádův foťák a mobil. Nejprve jsme byli v šoku, pak jsme si ale řekli zaplaťpánbůh, že byl ten zloděj slušný a nechal nám tu aspoň to auto. Jak bychom se asi odtud dostávali domů?“ směje se dnes při vzpomínce na horké chvilky Michal.

Rady všech zkušených cestovatelů jsou jednoznačné: určitě se vyplatí cestovat ve více lidech. Okradený kamarád mohl psát smsky od ostatních, kteří ho také založili, protože mu po krádeži nezbyly skoro žádné peníze. Má to ovšem jednu nezbytnou podmínku. Na roadtrip zkrátka můžete jet jen s pravými přáteli.

Anna Baumová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější