Pražští začínající podnikatelé změřili své síly na mezinárodní soutěži

Pražští začínající podnikatelé změřili své síly na mezinárodní soutěži

Mezinárodním finále SMART Campus vyvrcholil dvouletý evropský projekt na podporu začínajících podnikatelů – i.e. SMART. 35 nejlepších týmů ze sedmi evropských regionů (Bratislava, Vídeň, Budapešť, Modena, Benátky, Praha a Stuttgart) se setkalo v Bratislavě, aby představilo své unikátní business nápady a před publikem a porotou změřilo své síly.

Ve dnech 20. - 23. května 2014 se v inspirativním bratislavském startupovém centru Connect setkali mladí podnikatelé ze 6 středoevropských zemí - z  Itálie, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Cílem týdenní akce s názvem SMART Campus bylo poskytnout účastníkům ve věku 15 – 30 let možnost zdokonalit své odborné a prezentační schopnosti, představit svůj podnikatelský záměr širší veřejnosti a v neposlední řadě díky networkingovým aktivitám potkat nové lidi a získat tak cenné kontakty.

Na začátek se všichni účastníci seznámili a představili své nápady, což navodilo týmovou a tvořivou atmosféru, která panovala po celou dobu trvání akce. V dalších dnech začínající podnikatelé intenzivně pracovali na zdokonalení svých podnikatelských záměrů a absolvovali sérii workshopů pod vedením renomovaných evropských trenérů zaměřených například na marketing startupů, sociální média, inovace, kreativitu či prezentační dovednosti. V průběhu Campusu si podnikatelé vyzkoušeli i virtuální akciovou burzu SMART Xchange, kde obchodovali s akciemi svých vlastních firem a nápadů.

Foto: Studenta

Vyvrcholením akce byl závěrečný den, kdy měl každý z 35 začínajících podnikatelů 3 minuty na prezentaci (tzv. pitch) svého inovativního obchodního nápadu před publikem v krásných prostorách Staré tržnice. Projekty ze tří sektorů – informační a komunikační technologie, zelená ekonomika a kreativní průmysl, byly hodnoceny odbornou porotou a z finálového kola byl následně vybrán celkový vítěz.

Čeští účastníci představili širokou škálu nápadů - od vyhřívaných stolů pro restaurační a hotelové terasy (Galavito), přes portály na podporu zdravé výživy (jimehlavou.cz) a vyhledávání architektů (najdiarchitekta.cz), po zdravé potravinové výrobky (Sunlafel). Do užšího finále se probojovala také aplikace SmartCon od českých vývojářů PITPartners, která výrazně usnadňuje organizaci a realizaci kongresů a eventů.

Všech pět českých týmů bylo předvybráno v regionální soutěži v Praze, nazvané SMART Challenge, která bratislavskému finále předcházela. Intenzivní pětitýdenní program plný konzultací, workshopů a doprovodných aktivit, se uskutečnil v podnikatelském inkubátoru InovaJET. Celý program probíhal v angličtině a byl pilotní akcí, která se díky velkému ohlasu bude každoročně opakovat.

SMART CAMPUS je součástí mezinárodního projektu i.e. SMART, ve kterém je Inovacentrum ČVUT jedním z partnerů. Projekt je realizován v rámci programu Central Europe a je kofinancován z prostředků ERDF.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější