skupina studentů

Proč jít ještě v dnešní době na vysokou? 

Názor, že je vysoká škola jediná a zaručená garance kvalitního života, je u generace mileniánů ve většině již vymřelý. Takové pravidlo zní totiž příliš bláhově a jednoduše na to, aby mohlo být pravdivé. Ovšem to nijak nepopírá výhody, které vysoká škola může studentovi přinést.
dívka, hudba
work
Jak prokrastinovat, aby to přineslo užitek? Nadupaný přehled, který vás inspiruje
21. 6. 2018
4 minuty inspirativní prokrastinace

Prostor a čas na vzdělání

Deset přednášek týdně dá člověku prostor, který ve čtyřicetihodinovém týdnu najdete jen stěží. To, jak množství času student využije, je už jen na něm. A přesně tato svoboda je první výhodou, kterou pomaturitní vzdělávání umožňuje. Není to pouze čas, ve kterém můžeme pracovat na vlastním rozvoji (ať už si pod tím představíme cokoliv - od praxe v různých oborech po lepení plachetnic), ale také se vyvíjet a profilovat jako osobnost. Zkouška dospělosti nás ne vždy učiní dospělými. V životě devadetnáctiletého člověka stále dochází k ucelování a ujišťování se o vlastní identitě. Jak ale mohu najít, co hledám a kdo jsem, když nemám kdy?

Poznání lidí

Během studia člověk narazí na řadu tváří, kteří se rozhodli podobně, jak on - šli studovat stejný obor ve stejném městě. To z dvou sice hned neudělá kamarády na celý život, nebo snad osudovou lásku.... Ale už jen obyčejná výměna kontaktů (Facebook) s vrstevníky hodlající se realizovat ve stejném oboru, je výhoda, která se nedá nahradit LinkedInem nebo poobědváním ve firemní jídelně.

Psychologie
life
Objev sám sebe
1. 5. 2018
4 minuty poznání

Osobní rozvoj

Jakmile jedinec přestane být zvídavý, prahnout po nových informacích, dovednostech, zážitcích, pak zakrní. Ustrne v zažitých kolejích. Práce na plný úvazek sice není překážkou, ale není to ani motor, který by vás pokaždé plně motivoval. Vysoká škola oporoti tomu k překonávání vlastních limitů přímo vybízí. Nutí člověka vystoupit z komfortní zóny a přimějí jej konstantně poznávat víc, než co zná doposud.

Hlavně bez závazku

Ať už se rozhodnete jít studovat jakýkoliv obor, stále ještě máte možnost se v rámci svého zaměření profilovat a dospět tak k tomu, co vás skutečně bude zajímat a čemu byste se rádi věnovali. Namísto zapsání se na konkrétní pozici s vymezeným polem působnosti, s vysokou školou získám potřebnou dobu na to, abych si rozmyslel, co konkrétně od oboru očekávám a kam přesně bych v něm rád směřoval.

Vysoká škola zcela jistě není lék na všechny neduhy našeho bytí. Není to ani zaručený příslib vyššího příjmu v pracovním procesu. Avšak je to instituce, která nám umožňuje získat čas, kontakty, nadhled a konkrétnější sebeuvědomění v dnešním světě.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější