Na dovolenou do Švýcarska

Švýcarsko: země nejvyšších hor, rozmanitých sportů a unikátních zimních akcí

Proč by se měl každý milovník zimních radovánek vydat do Švýcarska? Protože má nejvyšší hory, největší počet čtyřtisícovek ze všech evropských zemí (48), nejdelší sjezdovky, největší jistotu přírodního sněhu, největší rozmanitost středisek a je kolébkou zimních sportů.

Není to jen o lyžích a snowboardu

Naleznete tu dostatek terénů pro freeride (tyto sjezdovky jsou označené žlutě a neupravují se) i pro skialpy. Ale to není vše. V zimě se tu setkáte i s jinými sporty. Mnohé z nich sem přinesli první zimní turisté již před více než 150 lety, třeba jako dostihy na zamrzlých jezerech ve Sv. Mořici a v Arose nebo polo na sněhu.

Vyznavači horských kol si můžou vyzkoušet fatbike a k velmi oblíbeným patří také romantické výlety na sněžnicích nebo pěší túry po upravovaných zimních stezkách. Bruslit tady můžete i na letních turistických stezkách, které se v zimě polévají. Takové najdete třeba v Savogninu nebo Scuolu. Na mnoha dalších místech jsou také kluziště.

Foto: Unsplash.com

Zimní akce ve Švýcarsku

Ke slavným akcím patří Lauberhorn v oblasti Jungfrau nebo veřejný závod pro běžkaře Engadinský maraton, který měl v roce 2017 poprvé i noční variantu. Veřejnost se může zúčastnit i několika závodů ve sjezdu, například Hexenabfahrtu v Belalpu, Inferno Rennenu na Schilthornu a závodu v Saas Fee.

Pokud se vydáte do Švýcarska v únoru, nenechte si ujít ani oslavy masopustu, kterým se ve Švýcarsku říká Fasnacht a k těm nejproslulejším patří lucernský a basilejský. Zahanbit se nenechají ani Wallisané. Temná atmosféra jejich Tschägätty je nezapomenutelným zážitkem. A dobrá zpráva? Všechny tyhle akce si Švýcaři moc užívají a neorganizují je jako turistickou atrakci, takže máte možnost poznat je takové, jací opravdu jsou.

Foto: Unsplash.com

Švýcarské vychytávky

Zajímavé nabídky jsou spojené se začátkem sezony například v Davosu, kde je až do Vánoc skipas zahrnut v ceně ubytování. Ve Sv. Mořici stojí skipas pro ubytované jen 35 švýcarských franků na den. Novinkou letošní sezony je také přímé noční vlakové spojení Praha-Curych se zastávkou v Graubündenu. Tímto vlakem můžete být hned ráno na sjezdovce a večer si užít i après ski. Cena se pohybuje od 480 korun.

Zajímá vás víc? Podívejte se na MojeSvycarsko.com.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější