Prokrastinace není lenost. Jak se bránit lákavým svodům kolem nás?

Prokrastinace není lenost. Jak se bránit lákavým svodům kolem nás?

„Kdyby nebyl Facebook, studenti by mohli celý den v klidu sledovat How I met Your Mother. Problém by nastal, kdyby přestal fungovat počítač…,“ říká s nadsázkou Petr Ludwig, autor knížky Konec prokrastinace a odborník na tento fenomén. Někteří z nás se možná usmívají a říkají si, jak o zkouškovém zase vycídili celý byt nebo zhlédli novou sérii Game of Thrones v jednom týdnu. Zkouškové je za námi, státnice také, pro některé však ne zcela úspěšně. Je na vině prokrastinace? Nejspíš ano. A na pracovištích se odkládá dokonce ještě více než mezi studenty. 

Všudypřítomný Facebook a čokoláda

Prokrastinací se rozumí někdy až chronické odkládání povinností. Někteří odborníci ji označují za nemoc moderní doby. A není se čemu divit. Prokrastinační lákadla jako seriály, filmy a také neustále pozornost přitahující Facebook jsou všude kolem nás.  Právě počítač je však v současné době nejpoužívanějším nástrojem při plnění povinností, ať už studijních či pracovních. Počítač bez internetu nám pak už příliš neposlouží. A když už zapneme internet, proč se zběžně nepodívat i na nějaký ten profil, na novinky nebo videa…

Když pomineme počítač, dostáváme se k dalšímu „prokrastinačnímu ďáblu“. Tím je jídlo. Ludwig k tomu dodává: „Někdo jí, i když nemá hlad. Někdo prokrastinuje bezcílným zíráním do zdi či cíleným chozením do hospod.“

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Prokrastinujeme už při vstávání

I ranní zamačkávání budíku je  druh prokrastinace. Deset minut navíc nám energii přitom nedodá. Naopak. „Prokrastinaci totiž nelze zaměňovat ani za odpočinek. Při odpočívání získáváme novou energii. Při prokrastinaci ji naopak ztrácíme. Čím méně energie máme, tím větší je šance, že naše úkoly opět odložíme a znovu nic neuděláme,“ říká Ludwig. Přitom kdybychom se každý den dokázali přinutit být jen o málo procent efektivnější, ve výsledku uděláme o tolik víc.

Foto: Studenta

Prokrastinátor není líný

Důležité je nezaměňovat prokrastinátora s lenochem. Línému člověku se podobně jako prokrastinátorovi nic dělat nechce, na rozdíl od něj je ale s tímto stavem spokojený. Prokrastinaci doprovází negativní pocity selhání a bezmoci, kdy víme, že něco dělat chceme, ale nedokážeme se dokopat konečně začít.

Proto nemůžeme prokrastinaci přisuzovat žádné kladné vlastnosti. Je sice milé, že konečně dáte prát ponožky, které už dokonce samy dolezly do prádelního koše, nebo umyjete nádobí, ale to opravdu nejsou věci, za které „bylo třeba vzít“. Ludwig přirovnává prokrastinaci k chřipce. Je možné, že vás v horečkách něco nového napadne, přesto byste je chtěli zkrátit na minimum, protože je vám zle. Nepřipomíná vám to symptomy chronického odkládání?

Jak proti prokrastinaci bojovat?

Odborníci na chorobné odkládání povinností používají celou řadu metod a technik, jak se prokrastinaci vyhnout a pracovat co nejefektivněji. Z knížky Konec prokrastinace vybíráme následující ochutnávku:

1. Buzer-lístek

Pomáhá zpracovat naše zlozvyky a budovat pozitivní návyky. Pomocí červených a zelených teček máme přehled o tom, které cíle se nám na každodenní bázi daří plnit.

2. Todo-today

Metoda, která pomáhá určit prioritní úkoly, které nás každý den čekají. Nepracuje s klasickými seznamy, ale s rozmístěním úkolů po celé ploše papíru a jejich poskládáním do časového plánu.

3. Flow-lístek

Pomocí tohoto seznamu si každý den připomeneme tři pozitivní události a bodově je ohodnotíme. Pomáhá budovat pozitivní vidění minulosti a zvyšuje celkovou spokojenost.

Prokrastinujte s knihou Konec prokrastinace

Petr Ludwig začal knihu psát, protože sám prokrastinoval. Před osmi lety založili s kolegy vlastní firmu. Nepříjemné úkoly však odkládali, byli nerozhodní a vlastně pracovali jen na zlomek reálných možností. „V praxi to například vypadalo tak, že nám do prvních kanceláří chodila uklízečka ve středu na desátou hodinu. No a pro nás to byl docela boj se domluvit, kdo přijde do práce první a půjde jí otevřít…“ Pak zjistili, že jejich problém má název. Prokrastinace. S pomocí vyhledaných informací a vědeckých výzkumů začali pracovat lépe. Stíhali tak prý až třikrát více věcí, aniž by byli večer vyčerpaní.

Když viděli, že jejich metody fungují, rozhodli se je nabídnout i ostatním. Začali přednáškami na vysokých školách a ve firmách. Tam také zjistili, že prokrastinace je na pracovištích ještě závažnější než mezi studenty. „Kniha počítá s tím, že ji budou číst prokrastinátoři. Proto ty krátké stránky, velká písmena a mnoho obrázků. Kdo však chce s prokrastinací něco udělat, měl by zvládnout alespoň první krok a začít číst,“ dodává na závěr Ludwig. Protože jak říká on sám: „Prokrastinace bojem proti prokrastinaci je vrcholnou prokrastinační disciplínou!“

Více o knížce najdete TADY

Ve spolupráci s Petrem Ludwigem připravila Jana Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější