Pronájem, nebo kolej? Vysokoškoláci mají poslední šanci sehnat bydlení

Pronájem, nebo kolej? Vysokoškoláci mají poslední šanci sehnat bydlení

Přestože vysokoškoláci nastupují na univerzity až od poloviny či konce září, právě srpen nabízí téměř poslední šanci najít si ubytování ve svém studijním městě. Většina kolejí už totiž hlásí plno, zbývá jedině možnost využít druhého kola přihlašování, nebo sehnání nájmu.

Všechna lůžka ve všech kolejích už jsou plně obsazena,“ oznamuje například vedoucí ubytovacího provozu Jana Hradilová na stránkách kolejí brněnské Masarykovy univerzity. Obdobně jsou na tom koleje pražské VŠE i jiných univerzit. Studenti sice mohou využít druhého pokusu a žádat znovu, jejich osud ale závisí na tom, zda jiný student na kolej nenastoupí a uvolní tak své místo. V takovém případě je jistější hledat si zároveň místo v nájemním bytě. To využívají zejména studenti, kteří na kolej nárok nemají, nebo chtějí bydlet s kamarády.

Ceny pronájmů se pohybují v podobných částkách jako loni, tedy mezi 2500 až 5000 Kč v závislosti na velikosti města, poloze bytu a počtu spolubydlících. Navýšení cen hlásí zejména Plzeň, Ostrava a České Budějovice. Vyplývá to z průzkumu serveru oPronajmu.cz, který zmapoval ceny téměř jednoho a půl tisíce bytů po celé republice. „V uvedených městech se zvyšuje zájem o studentské bydlení na privátech, proto cena postupně roste,“ přiblížil zakladatel portáluTomáš Brychta. „Nejedná se ale o žádný dramatický skok. V Plzni se cena za poslední rok zvýšila o čtyři stovky na 3400 korun, v Ostravě o tři sta na 3000 korun, v Budějovicích z 2800 na 3000 korun,“ vypočítává.

Foto: Studenta

Nejvíce bytů ke studentskému nájmu nabízí Brno

Zatímco Praha letos přijme necelých 117 tisíc studentů, tedy tradičně nejvíc ze všech měst, inzerátů  s nájmem bytů cílených vyloženě na studenty nabízí zhruba stejně jako Brno. To se od září chystá na téměř osmdesát tisíc vysokoškoláků a cílí na ně přes 3700 internetových inzerátů s nabídkou nájmu. S velkým odskokem následuje Olomouc s tisícovkou nabídek, po ní Plzeň a Hradec Králové. Přitom počty studentů jsou v těchto třech městech nižší než v Ostravě a Opavě, kde je inzerátů mířených na studenty naprosté minimum, jak vyplývá z výzkumu.

Nejčastěji nabízeným typem bytu pro studenty je 3+1, které tvoří 46 % ze všech nabídek. „Obvykle se jedná buď o partu bývalých spolužáků ze střední školy, kteří v počtu pěti až šesti lidí shánějí bydlení, nebo naopak o budoucí spolužáky,“ komentuje trend pronajímatel brněnského bytu Petr Dvořáček. „Přece jen je to pro ně větší luxus než koleje,“ shrnuje. Na těch sice studenti zaplatí řádově o pár stovek méně, často ale sdílí sociální zařízení a kuchyňku s velkým počtem dalších studentů, chybí jim i soukromí a klid na učení.

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější