Průvodce festivaly aneb které letos neprošvihnout?

Průvodce festivaly aneb které letos neprošvihnout?

S open air festivaly se doslova roztrhl pytel. Každý rok přibývá minimálně jeden, na každém je alespoň jedna hvězda, kterou chceme všichni vidět... Pořád se nemůžeš rozhodnout, který festival si letos vybrat? Pomůžeme ti! Tady máš přehled dvanácti největších hudebních akcí tohoto léta, ze kterých si tu svou vybere fanoušek jakéhokoliv žánru. 

Metronome 25. - 26. 6.

Vzpomínáte na ten super festival přímo v srdci Prahy, který byl z větší části zadarmo? Jmenoval se United Islands a proběhne i letos, opět na různých ostrovech města pražského. Ti samí organizátoři si ale řekli, že nebudou troškařit, a tak si pro vás letos připravili úplnou novinku – festival Metronome, který se uskuteční souběžně s United Islands na konci června. Můžete se těšit na legendu Izzyho Popa, energické indie-rockové The Kooks a Foals z Velké Británie, kanadskou kapelu Walk off the Earth, která letos vyhrála hudební ceny Juno Awards, nebo čerstvou držitelku Anděla Báru Polákovou. Jestli se vám nechce vycestovat z města a potýkat se s problémy přežití na festivalu, určitě vyrazte právě na tenhle, který poskytne dokonalý hudební zážitek a zároveň pohodlí hlavního města. A nebojte, pro mimopražské bude samozřejmě k dispozici stanové městečko!

Beats for love30.6. – 2.7.

Nezapomněli jsme ani na fanoušky taneční muziky, kteří by za žádnou cenu neměli vynechat festival Beats for love v Ostravě. Jedná se o největší taneční elektro festival v Čechách, s potenciálem dostat se mezi top taneční akce v Evropě. Boky vám rozvlní duo Sigma, švýcarský DJ Mike Candys nebo DJ Audio z Velké Británie. Prostředí Dolních Vítkovic tomu všemu dodává šťávu a sexappeal a poměrně nízká cena vstupenek taky!

Foto: Studenta

Rock for People3. - 5.7.

Festival Rock for People letos útočí na přední příčky letních akcí. Dlouho tady totiž nebyl tak nadupaný line-up plný zvučných jmen z Česka i ze zahraničí. Již tradičně se festival uskuteční na letišti v Hradci Králové, které poskytuje velký prostor na kraji města, kam se s přehledem vejde několik podií, stanových městeček i velké parkoviště. A na koho se těšit? Legendární The Offspring, skotští CHVRCHES nebo multižánroví Massive Attack! Letošními novinkami jsou Tent Inn služba, díky které na vás na festivalu bude čekat stan pro dva s karimatkami a dekami, a služba Chill Village, poskytující nadstandardně vybavený stan pro 5 s matracemi, stolky, sedacími vaky i světlem.

Tip redakce:

Slyšeli jste už o kapele The 1975? Ať ano či ne, určitě si je na Rock for People nenechte ujít! Tahle kapela si dlouho držela pověst lamačů dívčích srdcí, kteří hrají hudby pro náctileté fanynky. Nenechte se zmýlit, tihle 4 kluci jsou neuvěřitelně talentovaní hudebníci, kteří propojují tolik stylů, že se vlastně ani nedají zaškatulkovat. Vytváří hudbu, která stojí za poslech. A navíc, jejich texty nejsou opakováním 10 slov, ale skutečným poetickým sdělením. Když přidáte energii a typický hýkavý hlas frontmana, zrodí se neuvěřitelná show, na které byste měli být!

Fingers up8. – 9. 7.

Výjimečný a vcelku mladý festival Fingers Up se koná v Mohelnici v Morava kempu. Tahle akce vznikla v roce 2011 a ne nadarmo každoročně rapidně roste počet jejích návštěvníků. Kromě super muziky se tenhle open air zaměřuje i na umění, sport a gastronomii. K poslechu PSH, Smrtihlava nebo VR/NOBODY se tak klidně můžeš prolézt po slacklinu, vykoupat se v bazénu nebo vyzkoušet Bumper Ball. Hned potom ochutnat domácí limonády, muffiny a dobroty z grilu a nakonec se jít se pokochat street artem, nebo nakoupit na fashion market. Obrovská výhoda téhle akce? Nesnaží se být desetitisícovým festivalem, takže žádné fronty, žádné masy lidí, jen léto a pohoda!

Colours of Ostrava14. - 17.7.

V současnosti nejnavštěvovanější český festival Colours of Ostrava opět vytahuje trumfy z rukávu. Multikulturní a multižánrový festival ukáže i letos to nejlepší ze zahraniční a české hudební tvorby, nabídne spoustu kulturních aktivit, gastronomické možnosti pro masožrouty i vegany, několik pódií i působivý areál bývalých vítkovických továren. Kromě známých interpretů, mezi které beze sporu patří Passanger, Tame Impala nebo Kodaline, vystoupí i řada muzikantů, které v Česku ještě nejsou moc známí, ale jsou skvělí . Bezchybná organizace, luxusně vybavená stanová městečka i široká nabídka aktivit dělá z tohoto festivalu událost, na které by neměl nikdo chybět.

Tip redakce:

Nejsi zrovna fanda spaní ve stanu a vykonávání hygieny ve „válečných“ podmínkách? Máme pro tebe super tip! Ostrava je plná studentských kolejí, které jsou o prázdninách prázdné. Když si hodně pospíšíš, určitě ještě seženeš v některé z nich místo, a navíc za pár korun. To je hned jiné kafe, když si dáš ráno horkou sprchu a večer usínáš v posteli... Nabereš síly a další den můžeš jet zase  na 100 %!

Mighty sounds22. - 24. 7.

Organizátoři letních festivalů nezapomínají ani na milovníky tvrdé muziky, a tak se již po dvanácté koná v Táboře třídenní festival Mighty Sounds. Pokud to s vámi začne cloumat, jakmile slyšíte punk, rock’n’roll, hardcore nebo ska, určitě tam vyrazte! Letošní ročník obohatí například Julien Marley (potomek legendárního Boba Marleyho), divocí Irie Révoltés nebo severské The Bones. Navrch léty prověřený organizační tým, 4 podia a více než 150 účinkujících... Kdo jede?

Foto: Studenta

Let it roll28.7. – 30. 7.

Když slyšíte jména jako Chase & Status, Netsky, Pendulum nebo Mefjus, rozbuší se vám srdce? A už máte vstupenky na letošní letní Let it roll? Jestli ne, tak si je spěchejte koupit, protože s tímhle Line-upem budou brzy pryč! Festival začínal jako série klubových akcí, dnes se na něm schází 15 000 návštěvníků denně a patří mezi špičky drum’n’bassových akcí v Evropě. V roce 2014 dokonce vyhrál cenu DrumandBass Arena Awards jako nejoblíbenější festival roku. Pokud je vám tenhle hudební styl blízký, vyrazte na letiště do Milovic a nenechte si ujít největší drum’nbass událost roku!

Text: Klára Střihavková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější