Průzkum Universum: Chceme být mezinárodní. Dnes častěji než dřív

Průzkum Universum: Chceme být mezinárodní. Dnes častěji než dřív

Cestuji, cestuješ, cestujeme. Skoro to vypadá, že neděláme nic jiného, než že pořád někam jezdíme. Je to ale pravda, nebo spíš jen dojem? Opravdu tolik českých studentů vyjíždí na zkušenou do zahraničí? Skutečně je pro nás mezinárodní kariéra důležitá? A jak jsou na tom studenti z jiných zemí? To všechno jsme zjistili za vás.

Už třetí rok za sebou jsme se vás v rámci průzkumu Universum ptali, jak to vidíte po škole a jaký by měl být váš budoucí zaměstnavatel. Tentokrát jsme vyzpovídali neuvěřitelných 14 462 studentů českých vysokých škol a univerzit a všimli jsme si několika trendů, které vám postupně představujeme. Zatímco v minulém vydání Studenty jste si mohli přečíst o tom, kolik bychom si rádi vydělávali, tentokrát jsme se zaměřili na téma mezinárodní kariéra. A abychom byli také mezinárodní, výsledky našeho českého průzkumu jsme porovnali s odpověďmi studentů v zahraničí.

Čím dál víc nás láká mezinárodní prostředí

Švédsko, Francie, USA, Mexiko, ale i třeba i Singapur nebo JAR, tam všude je pro studenty nejdůležitější work-life balance. V Česku dokonce tenhle aspekt obsadil první příčku už potřetí za sebou. Ze 60 zemí, které se do průzkumu globálně zapojují, máme zatím výsledky z desítky z nich, a už při pohledu na ně je vidět, že tento kariérní cíl vede u mladých lidí napříč kontinenty.

Foto: Studenta

S tím, jak roste mezinárodní mobilita českých studentů, zvyšuje se i jejich zájem o mezinárodní kariéru, a to hlavně u studentů a studentek ekonomických a humanitních oborů.  Víc než my chtějí mezinárodní kariéru mladí Francouzi, naopak ve Skandinávských zemích nebo v USA je ovšem pro studenty daleko důležitější, že mohou být v práci soutěživí a mohou vyhledávat intelektuální výzvy, což je například pro Čechy až na posledním místě. To může být způsobeno zejména tím, že se v těchto zemích mezinárodní prostředí už dávno stalo běžnou součástí života.

Foto: Studenta

Víte, kdo je to internacionalista?

Když studenti v rámci průzkumu Universum zjišťovali, jaký jsou kariérní typ, výsledky na ně prozradily mnohé. Nejenže se parametr „působit v mezinárodním prostředí“ stává důležitým cílem pro čím dál více mladých, ale máme pro něj i čím dál větší předpoklady. Co do počtu mezi námi totiž internacionalisté vedou na plné čáře. Na druhém místě jsou idealisté a třetí příčku obsadili tzv. lovci – studenti dychtiví po příležitostech. Až čtvrtí jsou pak kariéristé a úplně poslední podnikatelé.

Ale zpět k internacionalistům. Kdo to vlastně je a jak ho poznáte? Není to jen člověk, který chce vycestovat, ale třeba taky ten, který k tomu má nakročeno, což znamená, že už v minulosti získal zkušenost ze zahraničí. Ať už čistě cestovatelskou, studijní, nebo dokonce pracovní.

Internacionalisté jsou typicky zvědaví, váží si sociální interakce a rádi si budují mezinárodní kontakty. Když si internacionalista hledá práci, je pro něj důležité, aby byl v kontaktu s mezinárodními kolegy nebo klienty a stejně tak je pro něj zásadní, aby měl příležitost vycestovat.

Foto: Studenta

Jakub Krejčí, student VŠE, který si už vyzkoušel život ve Francii i v Belgii, nám tento trend potvrdil. Co ho motivovalo k tomu, aby vyjel do ciziny? „Chtěl jsem si rozšířit obzory, poznat nové lidi a zcela se osamostatnit od domácího prostředí. Studium v cizím jazyce pro mě byla obrovská životní výzva,“ říká.

Text: Markéta Henzlová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější