PSH: Lidi na kolejích jsou vystřelený na jinou planetu

PSH: Lidi na kolejích jsou vystřelený na jinou planetu

Světelná light show, nezapomenutelný studentský mejdan a pořádná hudební pařba. Taková bude každoroční soutěž Excelent Kolej roku. A tentokrát nebudou hlavními hvězdami programu jen samotní studenti, ale také legendární hiphopová skupina PSH. Co si pro nás připravují Peneři strýčka Homeboye, jaké mají vzpomínky na život na koleji a kdo podle nich umí uspořádat tu nejlepší party? Všechny tyhle dotazy padaly v našem rozhovoru, na které odpovídal Vladimir 518, Orion a Mike Trafik.

Kluci, Kolej roku se blíží a vy budete letos její součástí. Jaké vůbec máte vzpomínky na život na koleji?

Orion: Já ji znám jen z mejdanu. Když nám bylo šestnáct, tak jsme vyráželi na Koleje Jižní Město, byly tam vyhlášený kluby. Taky jsme se řadu let potkávali na Strahově v Sedmičce. Ale za studiem jsem nikdy nikam nevyrážel, takže na kolejích ani nežil.

A stalo se někdy, že jste se po pořádném mejdanu na kolejích ráno nechtěně probudili?

Všichni: To naštěstí ne. Koleje jsou pro nás místo skvělých akcí, ale jaký tam mají postele, to nemáme tušení.

Přijď na koncert PSH na Light show na kolejích!

14. 4. MEGA SHOW: LIGHT SHOW + PSH, VUT v Brně

21. 4. MEGA SHOW: LIGHT SHOW + PSH, ZČU v Plzni

23. 4. MEGA SHOW: LIGHT SHOW + PSH, UK v Praze

Koncert PSH na Light show přináší Excelent. Více informací na www.kolejroku.cz/lightshow

Platí, že studenti umí dělat ty nejlepší a nejspontánnější pařby?

Vladimir: Jejich akce umí být naprosto skvělý, ale také pěkný propadák. Všechno je to o tom, jaký vztah se vytvoří mezi kapelou a publikem. Jestli jen čumí, tak je to průser.

Orion: Nejlíp umí pařit studentky.

A když se zaměříme jen na kolejní akce, jsou něčím specifický?

Trafik: Hodně pomáhá to, že i když hrajeme v Praze, tak vlastně nehrajeme pro lidi z Prahy. Ti tak jsou nejen šťastný, že jsou v Praze, ale dvojnásob, že můžou takhle pařit. Pak to bývá pořádně rozjetý.

Vladimir: Koleje jsou místo, kde se lidi chtějí bavit, jsou vystřelený na jinou planetu. Nejsou doma, nejsou u rodičů, nejsou ve svym městě, a proto nemají zábrany.

Foto: Studenta

Stárnete, ale studentské publikum zůstává stále stejně staré. Vnímáte zvyšující se věkový rozdíl?

Vladimir: Já vidím jedinou pořádnou změnu, že už tolik nechlastáme. Pocity jsou ale podobný, co máme zkušenosti z Majálesů a hraní na kolejích, tak se to řadí mezi nejlepší koncerty roku.

Trafik: Studentský akce mají jedno společný, je jedno, kdy tam přijedeš. Žije to tam od první do poslední chvíle, a to klidně ve tři odpoledne. Lidi tam už jedou od rána a je to fajn.

Orion: Mně přijde, že studentky jsou chytřejší než studenti.

Snižujete počet koncertů, nebo naopak přidáváte s věkem na intenzitě?

Vlidimir: Asi jdeme proti pravidlům přírody, ale tempo pořád přidáváme, hrajeme víc než dřív. Poslední dva roky jsou rekordní.

Trafik: Víc snad už nejde ani hrát, v rámci Český republiky je to strop. Snad jedině, že bychom hráli v neděli a v pondělí, ale to se nám vážně nechce.

A co hlava a tělo po vystoupení, cítíte na něm, že nejste nejmladší?

Vladimir: Dřív bylo koncertů méně, ale byli jsme pořád unavený. Byli jsme schopný několik dní nespat. To už nechceme, kalíme mnohem míň, jsme víc fresh, jinak bychom si kopali cestu do hrobu.

Máte pocit, že jste populární? Poznávají vás lidi na ulici?

Trafik: Popularita jde nahoru, to asi jo. Je to díky tomu, že každý rok od nás vychází nějaký projekt, album. Děje se toho kolem nás více, více hrajeme, a ví tak o nás více lidí.

Vladimir: Ale dokážeme to regulovat. Pouštíme popularitu tam, kam chceme. Poznávají nás ti, kteří se alespoň okrajově zajímají o naši scénu. Necpeme se do lifestylu. Jednou nohou stojíme v undergroundu, druhou v mainstreamu, což je ideální a držíme se toho. Bulvár nebo televizní estrády jsme si zakázali.

Orion: Popularita je součást hry, musíš ji tak brát. Když se lidi nechovají jako kreténi, tak je fajn. Není to nic, co by člověku otravovalo život, přece jen nejsme Michael Jackson, takže máme celkem klid.

Medailonek PSH

Peneři strýčka Homeboye je česká rapová skupina působící od začátku devadesátých let 20. století. Jejími zakládajícími členy byli raper Michal Opletal (alias Orion) a DJ Ondřej Čihák (alias Shitness). V této sestavě nahráli první dvě demokazety Peneřina těžká dřina a Párátka Adventní Expresní Lyrici. Debutové album Repertoár vydali na vlastním labelu Terrorist? v sestavě Orion + Vladimir 518 + DJ Richard. V roce 2003 DJ Richarda vystřídal DJ Mike Trafik. V roce 2006 vydali PSH desku Rap´n´Roll, pak se členové kapely pustili na čas do vlastních projektů. Vladimir 518 přišel v roce 2008 se sólovou deskou Gorila vs. Architekt, DJ Mike Trafik má na svědomí album H.P.T.N. Další společné řadové album pod názvem Epilog vyšlo na začátku května 2010, ještě předtím ale PSH vytvořili soubor toho nejlepšího pod názvem Zpátky do dnů – The Best Of (2009). V roce 2011 vyšlo DVD Videodrome, které obsahuje vybrané videoklipy PSH od roku 1998 až po rok 2011. Na DVD nechybí například tracky Jižák, Praha, Můj rap, můj svět, Parket, ale ani klipy ze sólových projektů. Mezi ně patří video Vladimira 518 a Kateřiny Winterové k písni Du Dolu nebo Orionovo Teritorium. DVD obsahuje také bonusový dvacetiminutový dokument o PSH nazvaný Tenkrát na Východě.

Každá kapela začíná v „pajzlech“ a zapadlých klubech, ale míří do vyleštěných hal. Jak to máte vy, vracíte se někdy do těch „pajzlů“?

Orion: Hrajeme všude, kde nám dají prachy.

Vladimir: Já bych chtěl hrát tam, kde mají plno zrcadel a blikající stage.

Trafik: A saténové závěsy. (smích)

Vladimir: Tak třeba my začínali na strahovské Sedmičce a pořád je to pro nás jeden z nejpříjemnějších koncertů. Celkově se dá říct, že hrajeme ve všech typech podniků.

Trafik: Od pajzlů až po velkou Lucernu. Ta různorodost nás baví.

Orion: Vyšli jsme ze Sedmičky a nezapomínáme na to. Třeba teď v dubnu se tam zase vracíme.

Vy jste se dokázali prosadit na začátku 90. let. Bylo by dnes snadnější dostat se na pomyslný vrchol?

Orion: Když je někdo dobrej, tak se prosadí jednodušeji než dřív. Jde o kvalitu, když ji člověk má, díky internetu ji může šířit strašně rychle.

Jaké byly vaše začátky v 90. letech?

Orion: Nám bylo všechno jedno. Chtěli jsme hudbu dělat co nejlépe a nekoukali se dopředu dozadu, nepřemýšleli, co bude za x let. Učili jsme se, jak to udělat nejlépe, soustředili se na přítomnost a jeli krok po kroku. Vůbec nás nenapadlo, jak se to bude posouvat dál.

Foto: Studenta

Co by PSH ze začátku 90. let říkali na dnešní podobu kapely?

Vladimir: Ti mladý kluci z Jižáku by byli pořádně překvapený, co všechno se povedlo, jak velkou základnu jsme si vybudovali. Už tehdy jsme totiž byli přesvědčení, že nejde o to, abychom zněli stále stejně, ale abychom si za vším, co děláme, stáli, a to se děje. Ten pohled na současnost by mladí PSH ustáli.

Jaká by byla reakce, kdyby někoho z vás pozvali do reality show?

Vladimir: Já dostal nabídku na účinkování ve Star Dance. Okamžitě jsem ji odmítl, protože estrády neberu. Já se jen tomu zasmál. Pokud by šlo o hudební soutěž, tam bych možná chvíli uvažoval, ale pak to stejně odmítl.

Orion: Mě by přesvědčily jedině peníze.

Jak probíhal rozhovor

Útulná kavárna na pražských Vinohradech nabízela pohled na mladé intelektuály zahleděné do knih. Tady byste nejslavnější českou hiphopovou kapelu nečekali. Přesto právě tam si přála známá trojice Vladimir 518, Orion a Mike Trafik rozhovor uskutečnit. Knížku v podpaží nenesli, ale humoru a inteligentních odpovědí měli spoustu. Kdo by čekal bezduché jednotvárné odpovědi, byl by překvapený, příjemně překvapený. Je znát, že spolu vystupují většinu života, doplňují se, zaskakují v odpovědích jeden za druhého. A když je potřeba, vždy se najde místo na trochu srandy. Tak prosím, pěkné čtení.

Text: Richard Valoušek

Foto: Martina Votrubová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější