Putování za dobrou kávou, část 3: Základní orientace

Putování za dobrou kávou, část 3: Základní orientace

Jelikož je pro nás z geografického hlediska poměrně náročné vydat se do míst, kde se káva pěstuje, šíří se k nám znalosti o pěstování a způsobu sklizně pomalu a zůstávají tak spíše v rukou odborníků než široké veřejnosti. Posledně jsme si něco málo k této tematice řekli, ale pro praxi využijeme hlavně dnešní povídání. Bude věnováno správnému používání terminologie a stručnému seznámení s různými kávovými nápoji. Na závěr se opět můžete těšit na lahodný nápoj.

Základní rozlišování typů kávy

Věděli jste, že espresso není pouhým názvem kávy či označením velikosti šálku, ale je to postup přípravy kávy založené na principu extrakce za použití páry? Opravdové espresso tedy spočívá v průtoku horké (nikoli vroucí) vody přes jemně mletou kávu. Samotné slovo pochází z italštiny a znamená „spěšný“.

Piccolo už prosím ne

Naučit se mít alespoň základní představu o tom, co si chci objednat, a zároveň být sebevědomý zákazník a odmítnout špatně připravenou kávu, je velice užitečné. Pokud si v dobré kavárně objednáte piccolo, barista by vás měl poučit o tom, že takový typ kávy neexistuje. Pro začátek bude stačit rozlišovat ristretto (25 ml), espresso (40 ml), doppio (60–90 ml) a lungo neboli prodloužené espresso (120 ml) – tedy moment, kdy obvykle většina českého národa požádá o malé nebo velké preso. Tyto kávy jsou připravovány za pomoci espresso kávovaru a jejich kvalita je dána různými parametry jak kávy samotné, tak také přístroje. To pravé umění a dovednost spočívá v naměření správně velké porce kávy, v případě espressa přibližně 7–9 g, nastavení optimálního tlaku pro extrakci, asi 9 barů, načasování doby extrakce na cca 25 sekund a také nastavení teploty vody, aby se pomletá zrnka nespálila. Optimální teplota je zhruba kolem 88 °C. Chcete-li mít požitek z aroma kávy maximální, nezapomínejte také nahřívat před servírováním šálky.

Váš správný a poctivý šálek espressa by měl mít hutnější konzistenci a jemnou vrstvu tzv. cremu na povrchu. Přidaný cukr změní chuť i vůni kávy a měl by pomalu propadat přes krémový povrch. Pokud máte rádi v kávě mléko, mělo by být vždy teplé. Fantazii se meze nekladou, a proto je možné vykouzlit s kávou zajímavé a nápadité koktejly, kterými překvapíte své hosty na večírku nebo zpestříte chladné podzimní chvíle. Je dobré stále myslet na to, že kvalitní základ a ingredience jsou důležitým předpokladem pro maximální požitek.

Mimochodem espresso je určeno k okamžité konzumaci, není to tedy nápoj vhodný k dlouhému povídání či rozjímání.

Kofein, kofein

Obvykle chybnou představou je, že čím menší šálek, tím silnější káva, a tedy více kofeinu. Jaká je tedy souvislost mezi množstvím vody, intenzitou chuti a kofeinem? Přírodní látka kofein se z kávy uvolňuje v okamžiku, kdy dochází k její extrakci, a rozhodující je množství kávy i vody. Překvapením tedy může být zjištění, že větší šálek kávy vás udrží déle v bdělém stavu. Naopak předností malé porce je vyšší intenzita vůní a chutí. Možná už nyní lépe chápete, jak si můžou Italové dopřát tolik šálků malého espressa za den a netrpět přitom zrychlenou srdeční činností. Mléčné nápoje jako cappuccino či latté tvoří základ z obvyklé porce espressa (40 ml) a přidaná mléčná pěna již dále neovlivní množství uvolněného kofeinu. Přítomnost mléka v nápoji bude mít vliv pouze na dobu vstřebání kofeinu, očekávaný efekt se tedy dostaví později.

Příprava kávy, okamžik pravdy

Připravit si kávu v domácích podmínkách jde několika způsoby. Stále oblíbenější se v českých domácnostech stává italská konvička Moca, kterou si lze koupit v různých objemech. Nutné je myslet na vhodný typ kávy a hrubost mletí, protože jinak místo lahodné kávy získáte jen obarvenou vodu bez chuti. Další možností je french press či káva připravovaná přes filtr, džezva a další. Žádnou z těchto metod však nedosáhnete kvality espressa, které, jak již zaznělo, potřebuje optimální tlak 9 barů. Elegantním řešením mohou být kávovary, které dnes dokážou připravit kávu, jejíž kvalita odpovídá profesionální přípravě.

Uspěchaná doba si žádá technologie, které se přizpůsobí svou jednoduchostí, funkčností a zároveň neuberou na kvalitě. Geniální řešení pro hektická rána, úspornost v kuchyni a vždy zaručený výsledek vymyslela roku 1986 společnost Nespresso, když vyvinula speciální kapslový systém pro kávovary, díky němuž v kávě vyniknou všechny vůně a charakter každého druhu. Jde o zcela intuitivní a jednoduchou přípravu, kdy pod vysokým tlakem protéká voda přes jemně mletou kávu a výsledkem je lahodný nápoj. Pro mladé lidi, kteří mají rádi styl, originální design a hlavně kvalitu, jsou tyto kávovary jako stvořené. Vstupní investice je překvapivě nízká, každá porce kávy pak konstantně lahodná a zaručeně kvalitní.

Kávy Nespresso doprovází zajímavý příběh, který vás dovede k terroir každého zrnka a odvypráví vám tak dlouhou cestu z plantáží až do šálku. Pro tyto kávy se používá označení Grands Crus, což stejně jako u vína znamená záruku výjimečnosti a přísných norem kvality. Tím, že se káva většinou mele z různých druhů a při různých stupních pražení, skládá se výsledné aroma až z 1000 komponentů. Ty jsou nejlépe rozpoznatelné těsně po upražení. A proč právě kapsle? Protože dokáže uchovat vůně, kvalitu, čerstvost a brání oxidaci.

Foto: Studenta

Je snadné se přesvědčit...

Kde?

Luxusní Boutiques v ulici Pařížská nebo OC Černý Most. Nebo v některém z vašich oblíbených míst, kde kávě Nespresso podlehli: Café Café, Kavárna Národní, Harleyʼs a mnohé další.

Studenta Tip: Káva After Eight

  • Do šálku připravíme espresso.
  • Navrch přidáme mléčnou pěnu připravenou v Aeroccino nebo jiném šlehači mléka.
  • Posypeme kousky čokolády nebo nugátu a na pěnu položíme kousek čokolády After Eight.
  • Ihned podáváme.
Foto: Studenta

Pro více inspirace sledujte Nespresso na Facebooku.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější