Ráchel, nevidomá česká klavíristka: Snažím čelit svému zrakovému handicapu

Ráchel, nevidomá česká klavíristka: Snažím čelit svému zrakovému handicapu

Mladá klavíristka Ráchel Skleničková patří k těm, kteří dokázali hudbou nahradit leccos z toho, co jim odepřela ztráta zraku – narodila se totiž jako zcela nevidomá. Je příkladem osobnosti, kde se mimořádné nadání mísí s houževnatostí a pílí, a hovoří se o ní jako o zázračném talentu, neboť její hra zcela obstojí ve srovnání s nejlepšími „vidícími“ klavíristy její generace. V čem je podle kouzlo vážné hudby a jak se potýká se svým handicapem? 

Sólová vystoupení nevidomých umělců dnes nejsou ničím neobvyklým. Ovšem jak si mladá umělkyně poradí s mimořádnou výzvou vystoupení s orchestrem, kdy sólista nemůže sledovat dirigentova gesta? Ráchel Skleničková říká, že v takových chvílích musí naplno využít sluchu a slyšet svist taktovky a nádechy před začátky frází.

Co pro Vás znamená vážná hudba (a proč jste se rozhodli budovat kariéru právě v tomto oboru)?

Zvolila jsem vážnou hudbu proto, že ukazuje ten nejlepší výkvět hudebního cítění nás, lidských bytostí, za posledních více než 400 let. Je to jako pít nebo vyrábět dobré víno. Základ je v přírodě, ale vznikne ušlechtilý nápoj. Vážná hudba pro mě osobně vyjadřuje nejlépe pocity, emoce, pohnutky i myšlenkové pochody lidí tak noblesním a elegantním způsobem, že se nedá odolat. Tím částečně odpovídám již i na třetí otázku.

Ráchel Skleničková

Absolventka Konzervatoře Jana Deyla v oboru klavír. Má za sebou již celou řadu hudebních úspěchů - vystupuje na interpretačních soutěžích doma i v zahraničí. Skladby studuje ze speciálních přepisů do Braillova písma hmatem, jednotlivé pasáže se tedy musí učit rovnou zpaměti. Mluví několika světovými jazyky, včetně finštiny, kterou se naučila za rok. Leze po horách, lyžuje, plave, skáče s padákem. Vysnila si, že jednou bude klavír studovat na Akademii múzických umění v Praze a to se jí splnilo – byla přijata do třídy Ivana Klánského a stala se jedinou nevidomou studentkou Akademie. Jejího mimořádného talentu si všiml i klavírista Lars Vogt, který ji v červnu roku 2015 pozval k vystoupení na prestižním festivalu Spannungen v německém Heimbachu.

Proč myslíte, že jste se stali světově úspěšnými?

Tak s tou úspěšností bych to ještě nepřeháněla, ani bych nechtěla být jaksi do nebes vyzdvihovaná celebrita. Myslím si, že ti, kdo mě rádi poslouchají a chodí rádi na mé koncerty, oceňují především úsilí, s jakým se snažím čelit svému zrakovému handicapu a jak ze své pozice dokážu poměrně obstojně sdílet s lidmi tu krásu hudby, snad je občas dokážu i vtáhnout do děje.

Foto: Studenta

Prozraďte studentům, v čem tkví kouzlo vážné hudby (proč by ji měli například více poslouchat, případně proč by měli zvolit profesionální hudební kariéru)?

Ani si nemyslím, že by studenti měli poslouchat vážnou hudbu nějak hodně a cíleně ji vyhledávat, že by museli zaměřovat svou pozornost na vážnou hudbu, vždyť nikoho nelze nutit. Jen by pro ně nebylo od věci si tam udělat minimálně malou exkurzi, protože vážná hudba ukazuje vysoce kultivovaný výkvět hudby, stejně jako poezie nebo literatura nejlepších klasiků ukazuje výkvět jazyka. Vážná hudba může výrazně napomoci kultivovat osobnost, nalézt prostředky ke sdílení emocí a vytříbit smysl pro krásu. Přesto, čím nás bude v oboru hudby (a to nejen vážné, prostě hudby vůbec) více, tím plnější bude svět krásných tónů a zvuků a jen tak dál!

Mladou klavíristku si můžete poslechnout v rámci festivalu Pražského jara.

Soutěž:

Také vás trápí nedostatek paměti na vaší flashce? Zapojte se do soutěže a vyhrajte nadupanou flashku s kapacitou 8 GB!

Soutěžní otázka: Který klavírista pozval Ráchel na prestižní festival Spannungen do německého Heimbachu?

  • a) Igor Ardašev
  • b) Lars Vogt
  • c) Grigorij Sokolov

Odpověď nám napište níže do komentářů do soboty 30.4., kdy vybereme tři výherce.

Foto: Monika Váňová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější