Rallyový závodník Filip Mareš: I v rally je důležitý mít kolem sebe ty správné lidi
poweredbyexperts

Rallyový závodník Filip Mareš: I v rally je důležitý mít kolem sebe ty správné lidi

Rallyového závodníka Filipa Mareše lákala rychlá kola už od útlého věku. A ačkoliv jeho jezdecká kariéra není nijak dlouhá, může se chlubit kvalitními výsledky. Třeba tím nedávným - společně s Janem Hlouškem sahal po evropském zlatě na mistrovství Evropy v kategorii do 27 let. Jaké byly začátky tohoto jezdce? A jak je na začátku kariéry důležitá pomoc národního autoklubu? 

Filipe, jak jste se vůbec k rally dostal? Závodil jste třeba jako malý na motokárách?

S automobilovým sportem jsem začal v relativně pozdním věku a dětská léta strávená v motokárách nebyly bohužel mým případem. V naší rodině přede mnou nikdo nezávodil, a i když jsme s rodiči už od útlého věku jezdili po závodech jako diváci, neměli jsme takové finanční zázemí, abych mohl začít třeba právě v motokárách. Ale přesto jsme v dětství spolu s kamarády závodili snad na všem, co mělo kola a volant, a už ve 13 letech jsem si za první vydělané peníze pořídil auto, se kterým jsem později začal závodit...

… a postupně se stal až mistrem ve dvoukolkách i mezi juniory. Jaký to byl pocit?

Juniorský titul jsme získali již v loňské sezóně, letos se nám ho podařilo obhájit. Vítězství ve dvoukolkách má pro mě ale rozhodně větší váhu a hodně si jej cením. Navíc jsme vyhráli i Peugeot Total Rally Cup, což byla téměř povinnost.

Určitě jste to i oslavil.

Na větší oslavy zatím nebyl čas, sezóna pro nás ještě neskončila. Snad si na to ale s celým týmem v závěru roku najdeme vhodnou chvíli. Výsledky jsou zásluhou všech členů a patří jim velké poděkování!

Foto: Studenta

Postupně jste se tedy díky úspěchům dostal až do projektu pro nejtalentovanější mladé jezdce ČR – Autoklub Peugeot Rally Talent. A od té doby jezdíte v Peugeotu. Představte nám svoje auto.

Už druhou sezónu usedám spolu s mým spolujezdcem Honzou Hlouškem do vozu Peugeot 208 R2. Jeho přední náprava je poháněna motorem o obsahu 1600 ccm o výkonu 185k, s kroutícím momentem 190 Nm. Řazení zajišťuje sekvenční „pětikvalt“ Sadev. Bezvadně fungují také podvozek a brzdy. Auto je skvěle vyvážené a je opravdu radost ho řídit.

Jak vám v kariéře tento projekt pomohl?

Projekt Autoklub Peugeot Rally Talent mi bez nadsázky změnil život. Vždy jsem se snažil dělat rally na 110%, s cílem být jednou nejlepší. A právě úspěch v tomto projektu mi umožnil udělat hned několik kroků v kariéře a mému snu se tak hodně přiblížit.

Jak důležitý je pro závodníka mít za sebou dobrý tým?

Rally je týmovým sportem a pro dobrý výsledek je zapotřebí dokonalá souhra všech jeho členů. Mít kolem sebe ty správné lidi, na které se můžete na 100% spolehnout, je tedy jednou z nejdůležitějších věcí.

Filip Mareš

Rallyový závodník Filip Mareš (*1991) do motoristického sportu vstoupil v roce 2008. Pyšnit se může úspěchy jako Juniorský mistr ČR v rally (2017), Mistr České republiky 2WD (2017), Vicemistr Evropy FIA ERC3 (2017) a druhý vicemistr ve FIA ERC JUNIOR U27 (2017). Filip jezdí v barvách Autoklub Peugeot Rally Talent.

Zajímá vás, kam povede jeho rally kariéra? Sledujte Filipa na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Dalším velkým úspěchem pro vás a kolegu Jana Hlouška nyní skončila premiérová sezóna ve FIA ERC Junior U27. Jaký je váš další cíl?

Je pravdou, že bronzová příčka při premiérové účasti ve FIA ERC Junior U27 je výsledkem, který od nás před sezónou očekával málokdo. Rozhodně ho i já řadím na nejvyšší stupínek našich dosavadních úspěchů. Věřím ale, že se stále máme kam posouvat a každým dnem na tom tvrdě pracujeme. Plány na příští rok se teprve tvoří, přesto mohu slíbit, že uděláme vše pro to, abychom byli v sezóně 2018 vidět ještě více, než letos!

Baví vás i jiné sporty než rallye?

Ano, bez sportu a pohybu si život dovedu jen těžko představit. V dětství jsem hrál fotbal, nohejbal nebo pink ponk. Nyní, v rámci fyzické přípravy na rally, navštěvuji 6x týdně posilovnu a chodím také plavat. Ještě raději však vyběhnu do přírody, což zároveň považuji za skvělý relax.

Foto: Studenta

Nakonec si neodpustíme otázku - co vy a studium? Jaký jste byl student?

Troufám si říci, že bezproblémový ☺. Škola mi docela šla, studoval jsem „strojárnu“ nejprve na SPŠ v Mladé Boleslavi a později i na Technické univerzitě  v Liberci. A jelikož mě technika vždy zajímala a měl jsem k ní vztah, studium mě většinou i bavilo a maturoval jsem s vyznamenáním. Vysokou jsem nakonec ale přerušil, dostal jsem dobrou pracovní nabídku a dal jsem přednost financím, které jsem potřeboval pro další posun ve své sportovní kariéře.

Foto: Filip Mareš (archiv)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější