Recepty od bloggerky z ghetta: dva jednoduché dezerty, které zvládnete i na koleji

Recepty od bloggerky z ghetta: dva jednoduché dezerty, které zvládnete i na koleji

Máte doma tvaroh a nevíte, co s ním? Tak to máte štěstí, protože já jo. Tvaroh je bezva věc, můžete ho nacpat do buchty, ze které je rázem místo kalorické bomby bomba proteinová, udělat z něj pomazánku, nebo ho prostě sníst jen tak. 

Jak by napověděla moje hladina glukózy v krvi, jsem spíše pro ty sladké varianty. Pomazánky nemusím, už jen to slovo se mi zdá dost divné. Po-ma-zán-ka. No, radši hned uzavřu své lingvistické okénko a poradím vám, jak sladce naložit s tvarohem.

Taky tak milujete tvarohové buchty a razíte heslo málo těsta a hodně náplně? Lehká rada - vykašlete se úplně na těsto!

Foto: Studenta

Pečený tvaroh (2 porce jako na obrázku)

250 g tvarohu ve vaničce

1 vanilkový cukr + 1 lžíce cukru

1 vejce

troška citronové kůry (nemusí být)

+trocha másla a kokosu na vymazání a vysypání formy

(+jahody, citronová šťáva, sekané mandle)

Postup je velmi intuitivní a potřebujete jen dvě menší zapékací misky. Vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem (množství si přizpůsobte vašim cukrovým preferencím). Formičky vymažte máslem a vysypte kokosem (mouka by byla moc cítit) a dejte péct na 200 stupňů cca na 30 minut. Jezte buď teplý, nebo vychlazený z ledničky, můžete přidat čerstvé ovoce, kompot, rozinky, a to jak přímo do těsta, tak i po upečení. Zkrátka variabilní dobrota! Já ho mám nejradši vychlazený a vyklopený z mističky s mandlemi a jahodami svařenými s cukrem a citronovou šťávou. (Použít můžete buď celé vejce, nebo jen žloutek. U celého bude těsto nadýchané jako suflé a potom klesne zpět, u žloutku hutnější a krémovější. Tak zkuste klíďo oboje.)

Další recept už vyžaduje trochu větší skill, pořád je ale z kategorie „začátečníci“. Je ideální pro všechny, co si drží štíhlou linii, protože je calories friendly a konzumace této dobroty vám zaručeně vytvaruje six pack. Jogurt, bílkoviny, bifidus actiregularis… no však to znáte. Chutná ale i mně, což je vzhledem k tomu, že u amerických receptů nesnižuju množství cukru, opravdu co říct.

Foto: Studenta

Jogurtovo-tvarohové řezy (1 plech, mnoho porcí)

370 ml bílého jogurtu

500 g tvarohu

7 lžic oleje

7 lžic polohrubé mouky

7 lžic cukru krystal

2 vejce

1 prášek do pečiva

Poleva:

1 kelímek zakysané smetany

1 vejce

1 vanilkový cukr

Troubu si rozpálíme na 200 stupňů. Všechny suroviny na těsto smícháme, pořadí je docela jedno, hlavně aby nebyly hrudky, a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. (Spíše menší, na klasickém plechu bude buchta dost nízká, ale aspoň budete jíst menší kousky - což určitě chcete.) Necháme v troubě 15 minut zapéct a mezitím si připravíme polevu. Smícháme zakysanou smetanu, vanilkový cukr a vejce. Po oněch 15 minutách otevřeme troubu a pokud možno rychle nalijeme polevu na těsto, rozetřeme a pečeme dalších 30 minut, ztlumíme na 180 stupňů. Dvě poznámky – neděste se, když se bude buchta na některých místech nadouvat do extrémních rozměrů – zase splaskne. Nevyšilujte ani kvůli hnědým flekům na povrchu, nespálili jste ji a mají tam být. Buchta je málo sladká, takže kdo chce, pocukruje dle libosti. Já si ji dávám stylově s bílým jogurtem a jahodami, ve způsobu konzumace se však meze nekladou.

Tvarohu zdar a kdo by se chtěl pustit do nějaké víc fancy pochoutky, může zkusit tohle (recept najdete na blogu ZDE):

Foto: Studenta

Recepty pro vás připravila bloggerka Veronika (Z ghetta blog )

"Jmenuju se Veronika, je mi 23, jsem blond a miluju jídlo. Než jdu spát, tak proletím desítky foodblogů a přemýšlím nad tím, jestli je lepší, když je panna cotta zešikmená, nebo rovná a jak docílit toho, aby krém na cupcaku dobře držel i bez másla. Jsem trošku blázen. Zbožňuju designové vychytávky do kuchyně a užívám si ruce zapatlané od těsta. Peču tak třikrát týdně a to jen kvůli tomu, že častěji už by to fakt nikdo nejedl. Když je mouka ve slevě, tak se neznám. (Fajn, to už trochu přeháním). Za jídlo jsem schopna utratit tolik peněz, až to pěkné není. Kurzy, food festivaly, restaurace..."

Na Veroničině blogu a Facebooku najdete desítky skvělých dezertů i pár slaných jídel, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Na Studentě pro vás bude pravidelně připravovat recepty na báječné sladkosti, které přizpůsobí vašim kolejním a studentským kuchyním i peněženkám.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější