Recepty od bloggerky z ghetta: sladkosti zvládnete i BEZ TROUBY!

Recepty od bloggerky z ghetta: sladkosti zvládnete i BEZ TROUBY!

Co takhle si jednou místo obligátní snídaně v podobě müsli s mlékem, chleba se salámem, nebo kafe s cigaretou udělat něco lepšího? Sice je potřeba vstát o pár minut dřív, ale kdo by nechtěl svůj čas obětovat třeba lívancům?

Pokud jste však nenapravitelní spáči, dejte si je klidně na svačinu, dobrota to bude pořád stejná.

Foto: Studenta

Banánové lívanečky (1 porce, cca 4 menší lívance)

Tento recept se v základní formě skládá ze dvou ingrediencí. Ano, slyšíte správně.  Nečekaná dvojka -vajíčka a banán se staly internetovým hitem a milióny lidí teď zuřivě rozmačkávají banán, aby se o tom přesvědčily.

1 větší zralý banán

1 velké vejce

+olej na smažení, lžíce hladké mouky/jogurt/marmeláda/ovoce/...

Banán si rozmačkáme vidličkou na kaši a přidáme vejce. Dobře promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Pokud chcete, můžete přidat lžíci mouky, těsto se bude méně trhat a lívance půjde snáz obracet, jde to ale i bez ní. Rozpálíme si na pánvi olej a naléváme naběračkou (nebo lžící) trochu těsta, po chvíli obrátíme a osmažíme i z druhé strany. U verze bez mouky to chce trochu cvik, aby se těsto netrhalo. Nečekejte, že lívance půjdou při obracení házet s několika otočkami až ke stropu, s obracením si pomozte třeba vařečkou. Pokud se vám to napoprvé úplně nepovede, mějte radost aspoň z originálních míchaných vajíček. (Je to taky dobrý. True story.)

Lívanečky si dejte třeba s jogurtem, marmeládou, nebo klidně s banánem, ať je to pořádný kombo.

Foto: Studenta

Skořicovo-zázvorové lívance (2 porce/6 menších lívanců)

Skořice a zázvor - moje nejoblíbenější kombinace, kterou bych nejradši cpala úplně do všeho. Tyhle lívanečky už jsou o něco standardnější a tím pádem je na ně potřeba více surovin než dvě. To by vás ale rozhodně nemělo zastavit, protože jsou fakt vynikající. Nekecám.

100 g hladké mouky

1 lžička kypřícího prášku

1 lžička skořice

1 lžička zázvoru

2 lžičky cukru

1 vejce

špetka soli

cca 100 ml mléka

+ olej na smažení, med/jogurt/marmeláda/ovoce/...

Všechny suroviny kromě mléka dobře promícháme. Mléko začneme pomalu přilévat, jakmile má těsto konzistenci, která jde nalévat, ale je pořád dost husté, máme hotovo. Možná nevyužijete celých 100 mililitrů, záleží na velikosti vejce a použité mouce. Rozpálíme si na pánvi olej a nalijeme tolik těsta, jak chceme mít velký lívanec, doporučuju spíše menší. Když se v těstě začnou tvořit bubliny a trochu se nafoukne, tak lívance obrátíme a ještě chvíli smažíme. Pokud jste nedali příliš mléka, lívance by měly pěkně držet tvar a nerozjíždět se. Podávejte třeba s medem posypané skořicí.

A pokud byste chtěli další a ještě jednodušší snídaňové tipy, tak neváhejte kliknout sem!

Foto: Studenta
Foto: Studenta

Více receptů najdete zde http://zghettablog.blogspot.cz/.

Recepty pro vás připravila bloggerka Veronika (Z ghetta blog )

"Jmenuju se Veronika, je mi 23, jsem blond a miluju jídlo. Než jdu spát, tak proletím desítky foodblogů a přemýšlím nad tím, jestli je lepší, když je panna cotta zešikmená, nebo rovná a jak docílit toho, aby krém na cupcaku dobře držel i bez másla. Jsem trošku blázen. Zbožňuju designové vychytávky do kuchyně a užívám si ruce zapatlané od těsta. Peču tak třikrát týdně a to jen kvůli tomu, že častěji už by to fakt nikdo nejedl. Když je mouka ve slevě, tak se neznám. (Fajn, to už trochu přeháním). Za jídlo jsem schopna utratit tolik peněz, až to pěkné není. Kurzy, food festivaly, restaurace..."

Na Veroničině blogu a Facebooku najdete desítky skvělých dezertů i pár slaných jídel, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Na Studentě pro vás bude pravidelně připravovat recepty na báječné sladkosti, které přizpůsobí vašim kolejním a studentským kuchyním i peněženkám.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější