Recitál mladého korejského klavíristy na festivalu Pražské jaro

Recitál mladého korejského klavíristy na festivalu Pražské jaro

Na Pražském jaru letos vystoupí korejský vítěz Chopinovy soutěže, mladý korejský klavírista Seong-Jin Cho, který žije a studuje v Paříži. Dvaadvacetiletý mladík je trefně označován za veterána klavírních soutěží. Na svůj nástroj začal hrát v šesti letech, v jedenácti měl prvé veřejné vystoupení a v Soulu i prvou výhru v soutěži Kumho Prodigy Concert, pořádanou Kumho Asiana Cultural Foundation na podporu mimořádně nadaných dětí. 

Čtrnáctiletý získal v Moskvě 1. cenu na Mezinárodní soutěži Fryderyka Chopina pro mladé klavíristy, v roce 2009 další 1. cenu i cenu za nejlepší interpretaci skladby japonského skladatele v mezinárodní klavírní soutěži v japonském Hamamatsu, kde hrál náročný Beethovenův Koncert č. 5 „Císařský“ a byl úplně nejmladším účastníkem za celou dobu existence soutěže. Roku 2011 byl třetí v náročné Čajkovského soutěži v Moskvě (Rachmaninov: Třetí klavírní koncert d moll op. 30), třetí místo získal i na soutěži Artura Rubinsteina v Tel Avivu v roce 2014 (Čajkovskij: Klavírní koncert b moll).

Nám mladý klavírista odpověděl na otázku - proč má pro něj klasická hudba takové kouzlo? A proč by se mladí lidé, pokud jsou hudebně nadaní, neměli bát kariéry klasického hudebníka?

Je to všechno o vkusu – každý ho má jiný, a slovy to nelze popsat. Například někteří lidé mají rádi rockovou hudbu a nemají zrovna rádi klasickou hudbu. Myslí, že je pro každého důležité vědět, co se mu líbí a co ho dělá šťastným. Třeba pro mě, klasická hudba a zejména klavirní, je to, co mi dělá radost. Je to ten důvod, proč jsem se rozhodl být klavíristou a ani jsem se nebál jím stát, protože jsem věděl, že tento styl hudby budu mít navždy rád.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Svůj dosavadní soutěžní maratón završil metou pro mnohé pianisty nejvyšší: 1. cenou na Mezinárodní klavírní soutěži Fryderyka Chopina 2015 ve Varšavě. „Účastnit se této nádherné soutěže byl mimořádný zážitek, a vyhrát první cenu – sen se stal skutečností“, komentoval s vděkem. Varšavská Chopinova soutěž existuje od roku 1927, koná se (s výlukou válečných let) každý pátý rok. Seong-Jin Cho stanul po boku pianistických legend, jako jsou Maurizio Pollini či Krystian Zimerman, také Martha Argerich a Garrick Ohlsson, kteří byli v porotě. Ke 30 tisícům eur hlavní ceny dostal korejský pianista i 3 000 eur za nejlepší přednes Chopinovy polonézy. 17. ročník soutěže měl rekordní počet 450 přihlášených účastníků a po předsoutěžním kole nastoupilo do klání 78 excelentních klavíristů, deset jich vstoupilo do finále. K dispozici měli koncertní křídla značky Steinway, Yamaha, Kawai a Fazioli. Seong-Jin Cho si vybral klavír značky Yamaha a na velkém finále hrál Chopinův Klavírní koncert e moll s Varšavskou filharmonií a dirigentem Jackem Kaspszykem, který bude shodou okolností hostem letošního Pražského jara se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Následovalo debutové CD u prestižní Deutsche Grammophon s živou nahrávkou z varšavské soutěže. Láme rekordy, v rodné Koreji se jen za prvý týden po vydání prodalo víc než 50 tisíc, lidé stáli i frontu na dolisování dalších kusů, je hitem i mezi těmi, kdo nikdy vážnou hudbu neposlouchali. Recenze jásají „Jaká radost!... přichází jako závan čerstvého vzduchu: jeho hra je radostná, komunikativní a pravdivá vůči skladatelově duchu a živé imaginaci,“ píše například Jessica Duchen. Poláci jej obdivují právě pro niterné porozumění Chopinově hudbě, on je vděčný, že mohl hrát v místě a s orchestrem Chopinovy národní identity. Mladičký Cho má obdivuhodnou techniku, jeho hra má bohatou škálu barev a tónových odstínů, brilantní tónovou artikulaci, maximum výrazu bez jakékoli pompéznosti.

Ke svým prestižním vystoupením počítá Seong-Jin Cho koncert s Mariinským orchestrem a dirigentem Valerijem Gergievem, s Mnichovskou filharmonií a Lorinem Maazelem, s Berlínským rozhlasovým orchestrem a Markem Janowskim, s dirigentem Myung-Whun Chungem procestoval svět a vystřídal různé orchestry, pod jeho taktovkou hrál už v sedmnácti letech i s Českou filharmonií na japonském turné orchestru v roce 2011 v Čajkovského Klavírním koncertu b moll. Tentýž koncert přednesl v japonském Fukuii letos v lednu také se Symfonickým orchestrem FOK. Seong-Jin Cho je i komorní hráč, vystupuje v duu s korejskou houslistkou Kyung-Wha Chung.

Vystoupení 7. května v pražském Rudolfinu se stane prologem festivalu.

Foto: © B Sadowski

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější