Ředitelka Letní filmové školy: Studenti jsou pro nás nejdůležitější cílovkou

Ředitelka Letní filmové školy: Studenti jsou pro nás nejdůležitější cílovkou

S Radanou Korenou, ředitelkou Letní filmové školy v Uherském Hradišti, jsme si povídali o letošním, už 43. ročníku největší tuzemské nesoutěžní přehlídky filmů. Jak populární Filmovka spolupracuje se studenty a co jsou vrcholy letošního programu?

Spolupracuje LFŠ s nějakými vysokými školami?

Tak především bude asi všechny zajímat, že studentům poskytujeme slevy na akreditace. Dlouhodobě na Filmovce taky pořádáme spolu s Českou televizí a filmovými školami studentský maraton, který se odehrává na Masarykově náměstí. Představuje se tam studentská tvorba, která se v daném roce prosadila intenzivněji. Také máme sekci věnovanou studentským filmům. Teď se to trochu proměnilo, ale obvykle si vybíráme čerstvé absolventy, kteří už natáčejí, a představujeme jejich tvorbu od studijních let až dosud. Letos jsme chtěli dát prostor i filmovým školám pro prezentaci, ale to zatím ještě moc nedopadlo. Pro příští ročník to chceme začít řešit brzo, aby byl čas se se školami domluvit. Vidím tu velký prostor ke spolupráci, jelikož propagace Filmovky v rámci vysokých škol téměř nefunguje. Mohli bychom nabízet brigády či možnost absolvování nepovinných předmětů, tak uvidíme. Kdyby přišly nějaké nápady ze strany škol, jsme určitě otevřeni.

Zachovává si LFŠ studentskou atmosféru, nebo se skladba diváků mění?

Řešíme, jak oslovit různé cílové skupiny. Tou hlavní jsou pro nás lidé ve věku 20 až 28 let, tedy především vysokoškoláci a čerství absolventi. Začínají se ale posilovat i cílovky starší. Máme skoro tisíc lidí, kteří jsou už skalní a podle našich údajů tu už byli aspoň pětkrát. Evidentně je ta akce baví, takže několikrát přijeli, pak měli děti a po pár letech odmlky zase přijeli. Někteří naši návštěvníci mají už úctyhodných 80 let! Hlavně se ale posilují skupiny ve věku po třicítce, kvůli čemuž už nemůžeme jít do takového punku jako dříve. Zvedá se životní úroveň a lidé chtějí více komfortu, takže musíme být profesionálnější, co se týče zázemí. Na druhou stranu jsme ale mimo jiné obnovili party v Klubu Mír, takže o večerní programy rozhodně nouze není.

Radana Korena...

... studovala teorie a dějiny divadla, filmu a masmédií na Univerzitě Palackého v Olomouci a také management v kultuře na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Pochází z Kopřivnice, kde také zahájila své aktivity týkající se filmových klubů. Od roku 2010 stojí v čele Asociace českých filmových klubů a uherskohradišťské Letní filmové školy.

Co je podle vás v letošním programu nejzajímavější? Myslíme hlavně pro studenty.

Aspoň část programu se snažíme vyhradit tomu, co hýbe současnou audiovizuální scénou. K tomu je určena především sekce Press Start, zabývající se způsoby vyprávění v počítačových hrách, což spoustu mladých zajímá. Zábavné je taky naše pojetí sekce sci-fi – výlety do vesmíru, kyberpunk a podobně. Letní festivalové echo nabízí přehled pecek ze zahraničních festivalů, které možná ani nebudou v distribuci. Už druhý rok se také věnujeme HotTV a seriálům, což je v poslední době hodně velký fenomén. V televizi je v poslední době mnohem více peněz a není tak svázaná jako film, takže její možnosti se výrazně rozrůstají. Letos se u nás budou promítat třeba Sedmilhářky. Hodně letí i severská kinematografie, takže určitě spoustu lidí naláká, že se letos obecně orientujeme na Švédsko. A samozřejmě nesmím zapomenout na kultovní němé filmy, které svého času určovaly směr celé kinematografie, u nás navíc za podkresu současné elektronické hudby.

_______________

Jak vidno, i letos je toho pro návštěvníky festivalu připraveno až až. Pokud tedy ještě váháte, podívejte se na program a nechte se zlákat. Lépe léto prostě nestrávíte!

A ještě jedna věc - paní ředitelka na závěr také vyslovila návrh – máte nějaké podněty ke zlepšení Letní filmové školy či obohacení jejího programu? Ať už sami za sebe či za svou školu, pište návrhy na radana.korena@lfs.cz.

Text: Mojmír Sedláček

Foto: Asociace českých filmových klubů

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější