Drive House

Říkají o něm, že je legendární. V Praze vznikl unikátní prostor

300 metrů od „Míráku“, zhruba stejnou vzdálenost od zastávky I. P. Pavlova a od „koně“, co by kamenem dohodil.  Je jenom pár klubů, kam se v Praze dostanete po zazvonění na zvonek. Drive House sice není klub, ale eventový prostor. A zvonek mu často kradou. Mezi místa, která v Praze aktuálně stojí za návštěvu, ale patří bezpochyby.

Matěj Pichler chtěl klubovnu. A taky ho zajímaly komunity okolo extrémních sportů, tetování a tvrdé muziky. Chtěl spojovat subkultury, které k sobě neoddělitelně patří a získat pro ně prostor, který podle něj do té doby neměly. Založil si agenturu na mediální produkci, do TV Óčko začal dodávat pořad Drive, zorganizoval Drive tour… Jen ta klubovna stále chyběla. Až do května. Díky dalším dvěma kamarádům a sponzorům vznikl Drive House. Ne jen tak ledajaká hospoda, kam přijde člověk z ulice, dá si 10 piv, pozvrací se a domů si odnese třeba kus zrcadla. Vzniklo Sdružení přátel umění a osobního rozvoje. Dům, do kterého ti dveře otevře členství. "Jdeš vlastně k nám do obýváku, chceme mít přehled, kdo se tu pohybuje, chceme zajistit komfort, na který jsou tady lidi zvyklí, ale zároveň nechceme porušovat pravidla daná státem. Proto ta registrace." Nicméně, tenhle dům za vyplnění dotazníčku stojí. Připraveni na prohlídku?

Foto: Drive House

1. patro

Divadelní kavárna. Můj osobní favorit. Supr-stylový nábytek. Atmosféra na tebe dýchne, hned jak vlezeš do dveří. A najde se tam i popelníček. Nejen z pití kafe ale živ je člověk. Proto se tu chystá něco většího. "Tady chceme dělat divadelní školu. Nelíbí se mi českej svět plnej haters, který od piva, ideálně od Budvaru, haha (pozn. red.: sponzor), kritizují, jak všichni dělají všechno špatně." Matěj sám externě učí a problémy českého školství zná až moc zblízka. Místo stěžování si na systém ovšem vytváří alternativní prostor, kde si mladí můžou předávat zkušenosti. Drive House by podle něj neměla být protiváha ve smyslu, že tu vznikne škola, budou se nosit taláry a rozdávat diplomy. "Pokud si myslíš, že na DAMU se špatně vyučuje herectví, že tam působí zastaralí herci, kteří už nemají co předat, pojď s tím něco dělat."

Foto: Drive House

2. patro

V druhém patře je hudební klub. Místo nejen pro koncertování. Mimo jiné se tu natáčí vzdělávací pořad pro začínající kapely, které neví, jak se protloukat byznys světem. "Dostat se na Evropu 2 nebo na Óčko není vůbec easy. Udělali jsme celostátní casting, pozvali 10 kapel na přehrávku a z těch jsme vybrali. Není to žádná Superstar ani Československo hledá talent. Je to akademie a v tom duchu to funguje. Samozřejmě, že je tam prvek soutěžení. Stejně jako ve škole je někdo lepší a někdo horší. Ale kapely se tady na základě úkolů učí, jak se natáčí videoklipy, jak se dělá singl nebo organizuje koncert. Pomáhají jim v tom celebrity jako David Koller, kluci z Big Boss, Ewa Farná, Ben Cristovao a další."

Foto: Drive House

3. patro

Stoupáme do nejvyššího patra a hle, jsme ve výtvarném ateliéru. Matěj mi vysvětluje, že obsah samozřejmě určitým způsobem odráží lifestyle subkultur, o kterých jsme mluvili.

O to spíš mi vrtá hlavou otázka. Neposlouchám ani tvrdou muziku, tetování mám jen jedno, a to hodně decentní, a co si představím pod pojmem extrémní sport, to radši nechtějte vědět. Je tu místo i pro mě? "Máš pravdu, vycházíme z pořadu Drive. Nedávno jsme křtili fotky potetovaných holek. Na druhou stranu tu teď vystupovala Chantal Poullain. Nebo sem přijde banda lidí, co si večer zpívají písničky od Wericha." Matěj mi vypráví o návštěvě Miro Šmajdy. "Nezpíval tu covery Justina Biebera, ale songy, co se sem víc hodí. Člověk si sem může vzít to, co ho baví, ale není si jistej, jestli by se to líbilo. Nebo si sem přinést věci, které chce dělat, ale nemá kde. Teď zrovna tu byl fotograf, který fotí dámské orgasmy. Jsou vidět jen obličeje. Přesto je to tak kontroverzní téma, že má problém vystavovat. Zkrátka si tady člověk může plnit sny."

Čímž se vlastně dostáváme k heslu Drive Housu. Navíc symbolicky v nejvyšším patře. "Jen nebe je nám limitem". Chvilku řešíme, jestli má spojení větší "drive" v češtině nebo v angličtině. (Porovnej sám/a: "Sky is the limit"). Celý rozhovor končí Matěj větou: "Nejsme Vzorkovna, kde stojí 100 lidí a čeká na svůj čip. Jsou tady lidi, který tady mají být."

Foto: Drive House

Sledujte Drive House na Facebooku, vyberte si akci, která vás bude bavit, zajděte se tam mrknout a posuďte sami, jestli je místo nová pražská legenda.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější