Se Studentou na fesťáku. Karlovy Vary opět žijí filmem!

Se Studentou na fesťáku. Karlovy Vary opět žijí filmem!

Začátek července jako tradičně patří karlovarskému filmovému festivalu. Které hvězdy a filmové skvosty jsme zatím viděli a co nás už potkalo?

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech každoročně láká na kinematografické hity v příjemném kolonádním prostředí. Nouze není ani o tuzemské hvězdy stříbrného plátna, ale co nás vyloženě zaujalo letos?

Slavné osobnosti…

Hned čtyři hvězdy světového filmu se pro letošek podařilo pořadatelům zlákat na červený koberec. Na páteční slavnostní zahájení dorazili Uma Thurman, Casey Affleck a James Newton Howard, v závěrečných dnech přijede Jeremy Renner. Umu Thurman znáte z novodobých klasik jako Pulp Fiction nebo Kill Bill a druhý jmenovaný film také v neděli večer uvedla v letním kině. Předtím ještě absolvovala rozhovor s Markem Ebenem, jinak se drží spíše v ústraní. Podstatně otevřenější je Casey Affleck, letošní držitel Oscara za Místo u moře, který zde představil svou novinku Přízrak. V tomhle nezávislém experimentu se většinu snímku pohybuje jako duch s prostěradlem přes hlavu a jedná se opravdu o velmi silný zážitek.

Slavný skladatel James Newton Howard zahrál na zahajovacím koncertě společně s orchestrem několik nových kusů z filmu Fantastická zvířata a kde je najít, následně v sobotu vykládal divákům o úskalích komponování filmové hudby. Všechny tři hvězdy se dočkaly i slavnostních ocenění, stejně jako významný britský režisér Ken Loach. Závěr festivalu pak prozáří herec Jeremy Renner, který představí očekávaný hit Wind River. Letošní skladba vážně stojí za to!

…i filmové zážitky

Festivalový program je samozřejmě přesycen obskurními filmovými počiny, které nejspíš nechápou ani jejich tvůrci, ovšem stejně jako každý rok si pošmáknou i fandové normálních filmů. No, i když… Zmíněný Přízrak budí kontroverzní reakce a rozdělil diváky na dva póly, muzikálová akce Baby Driver lehce zklamala, avšak stále představuje pořádně svižnou jízdu. Pochval se dočkaly i historické drama Oklamaný, podivná finská komedie Druhá strana naděje či komediální dokument Svět podle Daliborka. Koukat je rozhodně na co!

Nezapomeňte, že i letos festivalová produkce myslí na studenty, a tak vícedenní akreditace i jednorázové vstupenky pořídíte se zhruba dvacetiprocentní slevou. Jak se už stalo zvykem, po ukojení touhy po filmech můžete zapařit ve festivalovém Aeroportu, který se tentokrát nachází přímo naproti Hotelu Thermal, hlavnímu dějišti festivalu. Nebo samozřejmě v kterémkoli z okolních podniků, během nocí je tu podle očekávání živo a na všelijaké známé narážíte častěji, než byste čekali. Takové skloubení umění, zábavy i party života se jinde moc nevidí, takže se do Varů zkuste mrknout aspoň na otočku. Třeba chytnete i půlnoční projekce restaurovaného Terminátora 2 ve 3D.

No co můžete chtít víc?

Text: Mojmír Sedláček

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější