Šoda Auto - prosinec
poweredbyexperts

ŠKODA Day aneb Zažít firmu na vlastní kůži

Vybrat si toho správného zaměstnavatele je vždycky složité, protože to, co se píše v pracovní nabídce, nemusí být vždy tak úplně pravda. Příjemné pracovní prostředí a motivační ohodnocení vám dnes nabízí kdekdo. Jak ale poznáte, jestli je pro vás daná společnost skutečně tou pravou? Co se po ní zkusit projít, zeptat se místních pracovníků na všechno, co vás zajímá, a zažít jejich typickou atmosféru přímo na místě?

Krátké exkurze nebo virtuální prohlídky už dnes můžete absolvovat u mnoha společností, pomyslné první místo, co do komplexity a do množství informací, které při prohlídce získáte, si ovšem i letos drží ŠKODA AUTO. Na jejich tentokrát hned dvoudenním ŠKODA Day (letos 15. a 20. listopadu) studenti nezůstali za sklem ani si nenasazovali virtuální brýle. Místo toho oblékli reflexní vesty a vrhli se přímo do víru výroby naší nejslavnější automobilky. A my byli u toho. :)

Foto: Škoda Auto

Jde se na to!

Dopolední program obou dnů byl podobný. Ranní káva s občerstvením jsou po dlouhé cestě, kterou všichni absolvovali, vždy skvělý nápad. Po přivítání moderátorů, jimiž se stali ŠKODA Trainees - Petra a Tomáš první den a Karel s Vilémem druhý den - následoval blok zajímavých přednášek. Ten probíhal v moderním sále Vision Servisního tréninkového centra ŠKODA AUTO, kde studenti mohli prozkoumávat a nahlížet do nejnovějšího plně elektrického prototypu VisionE a nejnovějšího SUV modelu KAROQ, kterého v druhém termínu vystřídala autonomní novinka SUPERB Cesar.

Od první revoluce až k průmyslu 4.0

Následovala rychlá "projížďka" historií firmy a možnostmi spolupráce, a mohlo se jít na to, kvůli čemu technicky zaměření vysokoškoláci do Mladé Boleslavi přijeli. Ve výrobních, logistických, náběhových a dalších procesech a postupech, o kterých byla dopoledne řeč, by se technicky neorientovaný smrtelník lehce ztratil. Pro více než stovku studentů a studentek ze všech koutů Česka i Slovenska však byla orientace očividně snadná. Od řízení náběhů přes centrální pilotní halu, logistiku výrobních komponentů, slévárnu a kovárnu až po plánování logistiky. Zkušenostmi ostřílení řečníci nás provedli současností, a hlavně budoucností toho, co a jak se bude v automobilce a jejích závodech po celém světě zanedlouho vyrábět. Přednáškový blok utekl jako voda a po obědě, který přišel vhod, byl na řadě přesun do samotného závodu.

Foto: Škoda Auto

Ze zimy do opravdové výhně

Protože listopadové klima nebylo úplně hřejivé, nasedli jsme do autobusů a přesunuli se za opravdovým teplem. Ne, nejelo se k moři. Díky odpolednímu programu, který si Škodovka připravila, jsme poznali výrobu od úplných začátků. Bezpečnostní vesty, ochranné brýle a hurá na věc! Užili jsme si skutečnou výheň ve slévárně a kovárně, "svatbu" komponentů na montáži, a dokonce i sami vzali do ruky vrtáky, když jsme zkoušeli, co trénují a jak se připravují zaměstnanci v Lean Centru. Během odpoledne už vzduchem létala otázka za otázkou, jako by je studenti sypali z rukávů. Nadšení a zájem o výrobní část závodu byly znát a vášnivá debata pokračovala i při přesunech mezi jednotlivými částmi obřího závodu.

Technický vývoj láká ty nejlepší

Stejně jako v prvním termínu ani v tom druhém nechyběl úvodní krátký pohled do minulosti a představení možností spolupráce se Škodovkou. Povinné a nepovinné stáže, Trainee program, psaní závěrečných prací a jedeme dál! Vzhledem k tématu celého dne se slova ujal skutečně jeden z nejpovolanějších - Roman Vaněk, výkonný asistent člena představenstva za Technický vývoj, nám představil to, čím se ve vývoji ŠKODA AUTO zabývá a kam budoucí vývoj automobilky směřuje. Jeho kolegové z vývoje nám pak představili jedny z nejzajímavějších částí vývojového centra Škodovky. Slova opravdových profesionálů o detailech vývoje exteriéru a interiéru, o vývoji elektriky a elektroniky a o současných světelných technikách vozů hltali mladí technici a techničky doslova plnými doušky.

Foto: Škoda Auto

Brány nejstřeženějšího místa

Po obědě nás opět čekal přesun - jak už víte, jedeme do Technického vývoje. Přísná bezpečnostní pravidla, která zde platí, jsou více než zřejmá. Mobilní telefony odevzdány, a začínáme! Moderní motorové a emisní centrum vyvolává emoce a zvědavost. Kdyby otázky vyplňovaly prostor, praskla by jedna z jednadvaceti zkušebních stanic na agregáty, kterou jsme navštívili, ve švech. Ještě ale nekončíme! Čeká nás Design check, virtuální studio a laboratoř hydropulzu, kde na šestnáctikanálovém simulátoru vozovky testují tuhost a pevnost vyvíjených automobilů i prototypů. Na počátku každého vývoje je ale především virtuální vývoj, a tak i naše kroky zamířily do virtuálního studia. Moderní software a hardware všude kolem. Člověk si chvílemi připadal víc jako v počítačové herně než v automobilce.

Rozloučení a inovační batůžek

Po návratu do Servisního tréninkového centra jsme se všichni ještě posilnili a mohli se tváří v tvář setkat s místními profesionály různých oblastí. Ti představili zajímavé projekty, vypsaná témata závěrečných prací a také volné pozice, na kterých by studenti mohli spolupracovat. No a hodnocení? Dvakrát opravdu povedený den plný inspirace, poznávání, nadšení, a dokonce i malých dárků. Příští rok se máme zase na co těšit.

Byla by ŠKODA propásnout další akce! -> skoda-kariera.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější