Škoda Transportation: Bez mladých bychom tu nebyli…

Škoda Transportation: Bez mladých bychom tu nebyli…

Tramvaj přijíždí na zastávku a maminka s kočárkem může pohodlně nastoupit. Není to ale jen tak. Aby tramvaj byla stejně vysoko jako nástupní ostrůvek, vymysleli ve Škodě Transportation možná zrovna vaši spolužáci!

Za tramvaj stejně vysokou jako nástupní ostrůvek může její pneumatické vypružení. Bylo to jedno z témat diplomových prací, které Škoda Transportation nabídla studentům technických oborů. „Snažíme se tak k sobě přilákat mladé lidi, studenty. Ukázat jim, co tu děláme a čím vším se po škole mohou zabývat,“ říká produktový manažer Jiří Vokoun.

Foto: Studenta

Díky své diplomce nyní pro Škodu Transportation pracuje i Bára, zabývala se technickým řešením prevence střetů tramvají a chodců. Ve firmě je jako zaměstnanec už půl roku a je spokojená. V týmu ji oceňují i jako ženu – má jiný přístup a třeba i lepší prezentační a hlavně organizační schopnosti. A to se vždy hodí.

Foto: Studenta

Hledá se inovace!

„Snažíme se přicházet s funkčními inovacemi, to znamená, že musíme hlavně promyslet, zda jsou realizovatelné, zda nejsou moc drahé nebo v praxi nevyužitelné,“ vysvětluje Jiří Vokoun. On a jeho tým stojí na začátku každého projektu. Podíleli se třeba na tramvajích, které teď jezdí v Praze, a vymysleli ty, které projíždějí bratislavskými ulicemi. Zabývají se i budoucností technologií. Vše směřuje k jednoduchosti, snadné údržbě, efektivitě, ale hlavně k uživatelskému komfortu. Tedy k věcem, jako je klimatizace a wi-fi síť v tramvajích nebo k automatickým asistentům řidiče.

Foto: Studenta

Talenty? Hned po škole!

Na rozdíl od mnoha jiných společností jsou ve Škodě Transportation rádi, když k nim mladý talent nastoupí hned po škole. „S mladými dělám hrozně rád, jsou totiž zapálení do práce a mají chuť objevovat. Rozvíjíme je v oblastech, které jsou jim blízké a kam by chtěli směřovat. Uvědomujeme si, že bez mladých zaměstnanců bychom jako firma moc dlouho nepřežili,“ říká Jiří Vokoun. Zároveň ale dodává, že studentů technických oborů je na trhu stále poměrně málo a poptávka po nich převyšuje nabídku.

Foto: Studenta

I Pavel tu začínal jako mladý a nezkušený trainee. „Chtěl jsem porovnat zkušenosti nabyté ve škole s praxí. A dostal jsem na společnost skvělé reference od starších kolegů,“ říká. Teď projektuje tramvaje. Co chceš dělat ty? Mrkni na skoda.cz a nechej se inspirovat!

Foto: Studenta

Text: Nela Vejvodová

Foto: Vašek Žalud

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější