Školné na veřejných VŠ: 5 důvodů pro jeho zavedení

Školné na veřejných VŠ: 5 důvodů pro jeho zavedení

Jen několik dní po volbách strany přišly s jasným požadavkem – zavedeme školné. Mezi studenty to vře, někdo ho bere všemi deseti, jiný je zásadně proti. Jaké jsou hlavní argumenty pro a proti placení za vzdělání? Podívejme se nejprve na to, proč bychom školné platit měli.

1. Poplatky za školy pomůžou mladým lidem, aby si uvědomili, že nic není zadarmo. Ani lékař, ani silnice, ani doprava a nakonec ani škola. A i když něco platí stát, tak tyto peníze mají prostě svůj původ v kapsách všech ostatních. Odbourání socialistických stereotypů naše společnost potřebuje jako sůl. A navíc to tak funguje i v západních zemích a propast v kvalitě mezi našimi a západními školami je čím dál větší.

Foto: Studenta

2. Zlepší se kvalita výuky. Jistě to zná každý student - některé přednášky jsou opravdu kvalitní, vyučující je vždy výborně připraven a o svůj obor se zajímá. Naopak za jiné bychom docentovi nedali ani pětikorunu (pokud by si pro ni vůbec přišel). Snad každý někdy zažil marné čekání v konzultačních hodinách na vyučujícího, který nepřišel, ani nedal předem vědět, že se nedostaví. Všichni víme, jak příjemní umějí být na studijním oddělení nebo v knihovně. To by se mohlo zavedením školného změnit. Pokud bychom my škole platili za její služby, měla by škola k nám přistupovat jako k zákazníkům, kteří dali přednost její nabídce před ostatními. Vnést do zatuchlých vod veřejných vysokých škol trochu zdravé konkurence nemůže být na škodu.

3. Eliminace „jakoby“ studentů. Teď už si každý rozmyslí, jestli bude za dvacet tisíc ročně předstírat studium jenom proto, aby o další měsíce oddálil svůj vstup do pracovního procesu. A věční studenti-flákači, kteří každý rok mění obor, protože nikdy neprojdou do dalšího ročníku, přestanou ztrácet svůj i cizí čas a aspoň si rozmyslí, jestli se jim v tom vyplatí dále pokračovat.

4. Motivace v podobě půjček a stipendií. Pokud by se zlepšil systém různých prospěchových či sociálních stipendií, pak by nebylo školné problém – spláceli bychom, až bychom na to měli. A co se týče prospěchu – čím víc se budu snažit, tím to budu mít navíc levnější, co víc si přát? To je přesně ta motivace, která nám chybí.

5. Každý na to má – Po přepočítání na jednotlivé měsíce není školné žádná závratná částka – maximálně zaplatíme 1 666 korun měsíčně. A to si dokáže vydělat opravdu každý student, když chce (průměrně to jsou dva dny na brigádě za 100,-/hod). A přes léto se dá vydělat na celý další rok.

Míša Raková

Foto: Michal Šebík, Jarda Šícha www.jardasicha.cz.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější