Skorobakaláři, nezapomeňte se přihlásit na magistra!

Skorobakaláři, nezapomeňte se přihlásit na magistra!

Bakalářský titul máte skoro na dosah a přemýšlíte, co dělat dál? Podle prognóz bude mít za pár let bakalářský diplom stejnou váhu, jakou má dnes maturitní vysvědčení. Pokud si studentského života chcete užívat ještě alespoň dva roky, nezapomeňte si včas podat přihlášku do magisterského cyklu. Na Karlově univerzitě to musíte stihnout už do 28. února, jinde máte čas až do května.

Zatímco na konci čtvrtého ročníku střední školy vám do hlavy neustále lijí informace o vysokých školách, dávají rady, na kterou a jak se přihlásit, kde mají nejkvalitnější výuku a kde nejlepší menzu a bary, při přechodu z bakaláře na magistra je to jaksi všechno na vás.

Pokud chcete ve stejném oboru pokračovat dál, máte to jednodušší. Stačí včas podat přihlášku a zaplatit poplatek. Formulář můžete téměř na všech školách poslat elektronicky, poplatky se pohybují shodně kolem pětistovky.

Najděte si pořádnou práci

Chcete v novém semestru konečně nakopnout svoji kariéru? Vyberte si z nabídky trainee programů nebo stáží v našich nejprestižnějších firmách na portálu Unijobs.cz.

Přijímačky bývají většinou koncipovány tak, že by je měl absolvent bakalářského cyklu ve stejném oboru v pohodě zvládnout. I tak si však raději zjistěte, co se v nich objevuje, nebo se zeptejte na zkušenosti starších studentů. Může se stát, že vás nemile překvapí. „Se zkouškama na magistra jsem si nedělala starosti, myslela jsem si, že je v pohodě dám, když jsem se téměř neučila ani na státnice. To však byl omyl a teď jsem už půl roku na pracáku,“ říká absolventka zemědělky v Praze Míša.

Naopak ti, kteří byli v prvních třech letech studia pilní a mají dobré studijní výsledky, se mohou dočkat odměny v podobě prominutí přijímací zkoušky. Zjistěte si na webových stránkách školy, jaké podmínky musíte pro vyhnutí se zkoušce splňovat.

Změna je život

Může se také stát, že za dobu bakalářského studia zjistíte, že obor, který jste si vybrali, není to pravé ořechové. Možná se také chcete vydat jiným směrem a získat ještě vědomosti v dalším odvětví. Pak je na místě opět zasednout k nabídce vysokých škol a hledat, kde by se vám líbilo nejvíc. Pravdou je, že se asi těžko přesunete z filozofie na pediatra, některé přestupy však možné jsou. Například v rámci ekonomických oborů, mezinárodních vztahů a celkově sociálních věd. Někdy je důležitý také váš osobní zájem o daný obor.

Studoval jsem žurnalistiku. Přišlo mi, že v magisterském programu už mi Mediální studia nemají co nabídnout. Přihlásil jsem se proto na politologii. Zaměřil jsem se hlavně na studijní literaturu a na základě četby mě v ústním kole vzali,“ uvádí své zkušenosti sedmadvacetiletý Petr.

Pokud je vámi vybraný obor na jiné škole, než kam jste dosud chodili, určitě se vyplatí navštívit den otevřených dveří. Webové stránky jsou užitečnou pomůckou, ale ne vždycky prozradí všechno. Současní studenti vám rádi poradí, co vás čeká při přijímacích zkouškách a jak se na ně nejlépe připravit. Určitě si také uděláte víc jasno o tom, jaké jsou vaše šance na přijetí.

Do kdy je nutné odevzdat přihlášku

Karlova univerzita v Praze – do 28. února 2013

Univerzita Palackého v Olomouci – do 28. února 2013

Zemědělská univerzita v Praze – do 31. března 2013

Univerzita Hradec Králové – do 15. dubna 2013

Masarykova univerzita v Brně – do 30. dubna 2013

VŠE v Praze – do 31. května 2013

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější