Skvělí lidé a skvělé pivo. Takové je pro nás Česko, říkají britští The Feud

Skvělí lidé a skvělé pivo. Takové je pro nás Česko, říkají britští The Feud

Chtěli jsme bubeníka, dostali jsme frontmana. V zásadě tak probíhal rozhovor našeho redaktora Vojty Povejšila s britskou kapelou The Feud. Kluci v Británii zrovna nahrávají nové songy a na konci srpna se k nám do středních Čech chystají na festival Kačeři, kam musíte rozhodně dorazit taky, jestli je chcete slyšet naživo!

Těšit se sice můžete na různorodé hudební styly, od raperů až po pankáče, ale největší hvězdou festivalu Kačeři 2015 bude bezesporu britská tříčlenná skupina The Feud, která je v České republice jako doma – pravidelně tu totiž koncertuje už od roku 2010. Jejich chytlavé melodie kombinující rock s taneční hudbou ovšem neuchvátily jen české fanoušky, ale rovnou celý svět.

Foto: Studenta

My si chtěli povídat s bubeníkem kapely Lukem Pagetem, ale nakonec nám odpovídal zpěvák a kytarista Jamie Walker:

Dá se váš styl vůbec popsat jedním slovem?

To ne. Obávám se, že to chce slova čtyři – tanec, rock, energie a otevřenost.

Trochu jsem očekával, že to bude víc než jedno slovo. Jak jste přišli na to, že zrovna takhle budou The Feud znít?

Vlastně jsme nikdy pořádně nevěděli, co děláme. Ovlivňuje nás spousta různých hudebních stylů. Všechno od Rage Against The Machine (rap metal) po Bon Iver (indie folk). Dalo by se říct, že naše hudba funguje systémem pokus omyl. Nejprve shromáždíme nápady a pak z nich vykrystalizuje něco, co už se dá nazvat hudbou The Feud.

V dubnu jste vydali EP Johny's On the Rooftop, nazvali jste jej podle stejnojmenného songu. Má nějaký specifický význam?

Johny's On the Rooftop je velmi doslovný název. Vždycky nás fascinovala vidina chytlavé popové melodie s temným textem. A Johny's On the Rooftop to splňuje. Je prostě o mladém klukovi, který má života už dost a chce s ním skoncovat.

Doteď od vás vycházela „jen“ EP's, chystáte klasické plnohodnotné album?

Jo, zrovna jsme dokončili jeho nahrávání. Vyjde na konci roku.

Foto: Studenta

To zní jako krásný vánoční dárek. Takže teď odpočíváte?

Pořád nahráváme. Album je sice hotové, a to je dobře, protože už nejsme pod tlakem – chápeš, nemusíme tvořit „Feud songy“ na desku – ale můžeme skládat, cokoliv chceme. Naprosto přirozeně. Něco z toho nového materiálu možná nakonec poslouží i na další desku.

Pokud bychom brali počet přehrání na SoundCloudu, tak po singlu This Is Love z dubna 2014 je nejpopulárnější vaše v pořadí druhé EP Electric Fix (obsahuje jeden z největších hitů Rip It Up). Berete ho jako kariérní milník?

Milník bych neřekl, to rozhodně ne. Spíš bych ho nazval jedním z odrazových můstků na cestě ke zmiňovanému novému albu. Electric Fix EP prostě a jednoduše ztvárňuje naši tehdejší podobu.

V České republice pravidelně koncertujete už od vašeho vzniku v roce 2012. Přemýšleli jste někdy třeba i o spolupráci s českými muzikanty?

Ty jo, na těch festivalech jsme viděli některé fakt cool kapely! Takže proč ne, vždycky jsme otevření spolupráci s ostatními umělci.

Co je podle vás pro Česko typické?

Jednoduché – skvělí lidé, skvělé koncerty a skvělé pivo.

Jste hlavním tahákem a headlinerem festivalu Kačeři – zkuste navnadit potenciální návštěvníky:

Přijďte!  Všechny fesťáky v Česku jsou neuvěřitelné a my slibujeme show plnou energie! Prostě let's have a party!

Foto: Studenta

Festival Kačeři 2015 se kvapem blíží. Jeho jubilejní 10. ročník proběhne v Horčápsku u Březnice ve dnech 21. a 22. srpna. Těšit se můžete na parádní live hudbu i DJ sety. K dispozici budou hned tři pódia a kromě hudby bude v areálu probíhat taky třeba fotbalový či volejbalový turnaj. Vstupenky na celý víkend jen za krásných 350Kč pak můžete nakupovat přes www.goout.cz.

Text: Vojta Povejšil

Foto: thefeud.net

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější