SPOLUJÍZDA: Cestování pohodlně a téměř zadarmo!

SPOLUJÍZDA: Cestování pohodlně a téměř zadarmo!

Týden co týden dojíždíš do města, kde studuješ. Autobusy jsou pomalé, vlaky drahé a ta jejich zpoždění! Nebo jezdíš sám v autě? Je to nuda a takové dojíždění, co si budeme povídat, se dost prodraží. Máme pro tebe něco, co má jen samé výhody! Už jsi slyšel o SPOLUJÍZDĚ?

Spolujízda obecně představuje pro řidiče možnost, jak zaplnit místa v autě a snížit náklady na cestu. Pro cestující je tato varianta pohodlný, rychlý a hlavně levný způsob dopravy. Navíc tento druh cestování pomáhá šetřit životní prostředí a nabízí možnost seznámit se s novými lidmi!

Díky společné jízdě je cestování pohoda, a navíc poznáš nové lidi

„Nemám auto a dostat se z vesnice, kde bydlím, do školy je pro mě vždycky útrpná cesta. Autobusy jedou hrozně pomalu a ve vlacích musím někdy i třikrát přestupovat. To se jen celou cestu modlím, abychom neměli zpoždění, jinak nestihnu přípoj. Kolikrát se mi už tak 4hodinová cesta natáhla až na 6 hodin jízdy do Prahy. Na spolujízdu jsem narazila náhodně na internetu. I když nenajdu pokaždé trasu, kterou potřebuji, vždycky se tam raději dívám jako první. Těším se, až takhle začne cestovat více studentů!“ sděluje své osobní zkušenosti s cestováním za studiem Petra z Moravy.

Samozřejmě se nedá zaručit, že najdeš řidiče, který tě odveze až domů. Často však pomůže možnost přisednout k někomu alespoň na část požadované trasy.  Jízda spolujízdou nepřináší jenom možnost „dostat se z bodu A do bodu B“, ale na cestě můžeš potkat také mnoho neobyčejných lidí, kteří ti vnesou do života třeba  jiný pohled na věc.  „Jednou jsem jel s arabským duchovním. Mám na tu cestu velmi příjemnou vzpomínku. Je dobře, že přes všechny kulturní rozdíly najde Evropan příležitost právě díky společné jízdě poznat mnohem blíže myšlení a názory člověka, se kterým by se jinak těžko setkal,“ svěřuje se se svými zkušenostmi mladý cestovatel Marek.

Jednoduchá registrace a cena, která peněženku potěší

Jedním z internetových serverů, na kterých můžeš spolujízdu najít, je  Jízdomat.cz. Registrace je zde jednoduchá a zcela zdarma – stačí jedno kliknutí a můžeš si k někomu přisednout. Je dobré uvést na sebe kontaktní údaje, především telefon pro snadnější komunikaci. Cenu za spolujízdu si volí řidič sám, přesto ve většině případů nepřekračuje částku, kterou by cestovatel musel zaplatit za vlak nebo autobus. Ze statistických údajů čítajících více než 15 tisíc jízd je průměrná cena za jeden kilometr méně než 1 Kč. Většina řidičů zadává cenu za kilometr v rozmezí 0,59 až 0,87 Kč.

Foto: Studenta

Vychytávky pro hledání správné trasy

Jízdomat je plný praktických vychytávek. Server vás například upozorní na to, že některý z řidičů vytvořil jízdu s vaší oblíbenou trasou. Zpětně také mohou spolujezdci ohodnotit řidiče podle spokojenosti a naopak. Především je však možné plné propojení s Google Maps i Facebookem. Uživatel, který se zaregistruje na Facebooku, ihned uvidí jízdy svých přátel. Právě díky Facebooku ztrácí domlouvání spolujízdy po internetu na anonymitě. Lidé mají možnost podívat se na zeď uživatele a zjistit, jaké jsou jeho názory nebo jestli náhodou nejde o dávného přítele z dětství… 

Na víkend třeba do Berlína

I když prázdniny skončily, na víkend můžeš díky spolujízdě vyrazit do zahraničí poměrně levně. Aktuálně se dají nalézt jízdy do Německa, na Slovensko, do Itálie, Francie, Rakouska, Švýcarska, Belgie i do Velké Británie nebo Španělska. Kromě náhodných výjezdů je možné narazit i na pravidelné trasy. Například z Prahy do Berlína vede týden co týden cesta Marka Šafránka.

„Pracuji v Berlíně, ale rodinu mám v Praze. Každý pátek se proto sbalím a mířím do Prahy. Díky spolujízdě můžu takto cestovat velmi často – když náklady na cestu rozpočítáte mezi více lidí, finančně je to snesitelnější. Autem je cesta do Berlína mnohem rychlejší, ať už jedu jako řidič nebo spolujezdec. Ke všemu lze tímto způsobem poznat nové přátele v Berlíně, které bych jinak minul.“ Berlín podle Marka rozhodně stojí za to navštívit!

Spolujízdou za studiem

Své zkušenosti s cestováním sdílí i pracující studentka Kristýna: „Ke spolujízdě jsem se dostala na doporučení přátel. I když mám někdy obavy z cestování s neznámým, většinou zvítězí pohodlí, které cestování autem přináší. Zatím všechny spolujízdy proběhly v pořádku a na každé z cest se našlo něco zajímavého – ať už to byl komický řidič či spolujezdec, nejrůznější náhody či nová přátelství…“

Pokud tě také nebaví cestovat v hromadných dopravních prostředcích, vyzkoušej spolujízdu a nech se svézt!

Jízdomat: spolujízda s politiky

Svézt se s některým z českých politiků mohl kdokoliv, kdo v měsíci srpnu sledoval Jízdomat. Cestování prostřednictvím spolujízdy se rozhodli podpořit například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová nebo náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

Petr Gazdík sérii spolujízd s politiky zahájil 18. srpna na trase Praha – Uherský Brod. Své spolujezdce před jízdou  neznal, seznámili se právě přes internetový portál. Na cestu se vyrazilo z Malostranského náměstí ve 14 hodin a do auta k němu přisedli Vít Borčany a Antonín Uhlíř. Víťa, který studuje 3. ročník politologie a mezinárodních vztahů na Masarykově univerzitě v Brně, pochází z Ústí nad Labem, takže spolujízdu využívá často. Pro jízdu s Petrem Gazdíkem se prý rozhodl nejen proto, že mu tato trasa seděla do plánů, ale také kvůli studijnímu oboru.

Foto: Studenta

Volná místa v autě nabídla i poslankyně za Věci veřejné Lenka Andrýsová. Z Prahy do Hluzova v Olomouckém kraji se vydala 26. srpna. Jedním z jejích tří spolujezdců byl student architektury v Praze, původem z Prostějova. Normálně Lenka Andrýsová sice nebere stopaře, ale předem domluvené spolujízdy se nebojí. „Proč jsem se rozhodla akce zúčastnit? Myslím si, že je škoda nevyužít volného místa v autě. Sama už jsem v autě pár voličů svezla. Jednou jsem dokonce vzala do Mohelnice mladého podnikatele, kterého jsem znala ze setkání s hospodářskou komorou v Olomouci. Lépe jsem čas po cestě domů využít nemohla. Vozit lidi a povídat si s nimi mě baví víc než poslouchat rádio.“

Pokud budeš mít štěstí, s Petrem Gazdíkem se můžeš svézt i v budoucnu. Právě jemu se tento druh cestování zalíbil natolik, že se rozhodl svou jízdu na Jízdomatu nabízet opakovaně.

Více na www.jizdomat.cz nebo na www.facebook.com/jizdomat

Martina Čmielová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější