Startup studentů z Ostravy: spustili službu PIKR.cz (Pomocník ihned k ruce)

Startup studentů z Ostravy: spustili službu PIKR.cz (Pomocník ihned k ruce)

Kolikrát jste si v životě u nějakého otravného úkolu řekli větu „Kdyby to tak někdo mohl udělat za mě…“ Od nynějška může. Ať už potřebujete odklidit sníh ze zahrady, přepsat data do excelovské tabulky nebo vyžehlit košile, stačí navštívit web PIKR.cz (alias Pomocník ihned k ruce) a ten už to za vás vyřeší. Anebo naopak, můžete si tu rychle, flexibilně a bez zbytečné byrokracie přivydělat.

Tvůrci webu PIKR.cz jsou tři šikovní studenti z Ostravy, kteří měli dojem, že v Česku chybí služba, která by umožňovala vyhledávat pomocníky pro drobné úkoly (takzvaný microworking). „My osobně jsme se častěji a častěji setkávali jak s lidmi, kteří by možnost delegování drobných úkolů ocenili, tak s lidmi, kteří by si podobným způsobem rádi přivydělali,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů služby Jakub Haluška.

PIKR je jakýmsi „trhem“ každodenních či nárazových úkolů, které lidé nestíhají, neumějí, nebo prostě jen nechtějí dělat. A jak to vlastně funguje? „Stačí, aby zájemce o službu (takzvaný Boss) zadal úkol do systému, napsal krátký název, lokalitu, přesný popis, termín splnění úkolu a nakonec částku, kterou je ochotný za daný úkol zaplatit. Po vložení úkolu do systému dávají lidé, kteří by daný úkol rádi splnili (Pikři), k tomuto úkolu své nabídky, z nichž si Boss může vybrat tu nejlepší,“ odpovídá Jakub Haluška.

Doplňuje přitom, že tvůrci webu chtěli především vymyslet systém, který bude naprosto transparentní: „Proto zadavatel dopředu ví, kolik činí provize ze zadaného úkolu, a Pikr ve finále dostane přesně tolik, na kolik se domluvil s Bossem.“

Na webu PIKR.cz jsou jednotlivé úkoly rozdělené do několika kategorií. Pomocníka tak můžete hledat například v sekci domácí práce nebo nákupy, ale i v sekci kreativa, přeprava, studium, kancelář, IT, hlídání, akce či řemesla. Podobně jako například na obchodním portálu aukro mohou pak jak Pikři, tak Bossové napsat hodnocení toho, jak byli se službou spokojeni či jak hladce proběhla platba.

Služba PIKR.cz v Česku funguje od 15. února a její tvůrci si od ní slibují to, že zalepí díru na trhu práce. „Je spousta serverů, které zprostředkovávají dlouhodobější brigády, ale studenti by právě více ocenili nárazovější práci, a tak flexibilnější možnost výdělku. Proto si myslíme, že bude služba pro studenty velmi užitečná,“ doufá Jakub Haluška.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější