Státní svátek snů na TEDxPrague 2015
poweredbyexperts

Státní svátek snů na TEDxPrague 2015

Nová scéna Národního divadla bude 28. října (10:00-18:00) hostit šestý ročník pražského TEDxu s názvem „Mám sen“. Horolezkyně a kosmonautka Renata Chlumská, spoluzakladatel skupiny Ztohoven Roman Týc a dalších jedenáct řečníků se podělí u jedinečné zkušenosti z cesty za naplněním vlastního snu.

Vzhledem k tomu, že vstupenky jsou již čtvrt roku vyprodány, připravili organizátoři na Piazettě Národního divadla velkoplošnou projekci TEDxPrague Open Air otevřenou zdarma pro všechny zájemce včetně možnosti občerstvení a s moderovaným programem. Pro ty, kdo už nemohou dorazit k Národnímu divadlu, bude na webu www.tedxprague.cz k dispozici přímý přenos v českém i anglickém jazyce.

O TEDx

TEDx je nezávislé, neziskové, dobrovolníky organizované setkání, založené na principu světoznámé konference TED. Formát konference TEDx vznikl v duchu TED roku 2008. Jeho cílem je též sdílet myšlenky hodné šíření.

Písmeno „x“ v názvu konference vyjadřuje nezávislost lokálně organizovaných setkání, které nabízejí prostor místním řečníkům a umožňují společně zažít atmosféru podobnou konferenci TED. Setkání TEDx je kombinací živých vystoupení řečníků a promítaných videí TEDTalks. Účelem je inspirovat, vyvolat hluboké diskuze a navázat vztahy. Konference TED definuje obecný rámec pro program TEDx. Jednotlivé akce TEDx jsou organizovány nezávislými organizátory, kteří musí splňovat určitá pravidla a kritéria.

Více než 400 diváků TEDxPrague v Národním divadle a tisíce u přímého přenosu tak bude mít možnost opět po roce nasát atmosféru výjimečného setkání. Sdílení myšlenek hodných šíření na platformě TEDx se totiž v mnoha ohledech stalo celosvětovým fenoménem. TEDx je dnes nejen největším dobrovolnickým hnutím na planetě, působícím ve 132 zemích  a pořádajícím denně v průměru 32 inspirativních setkání. TEDx je zároveň také největším zdrojem videa na internetu, neboť všechna inspirativní vystoupení jsou nahrávána a volně přístupná.

Foto: Studenta

O TED

TED je nezisková organizace s mottem Ideas Worth Spreading/ Myšlenkyhodné šíření. TED začal jako čtyřdenní konference v roce 1984 v Kalifornii. Od té doby narostla prostřednictvím řady iniciativ podporuje myšlenky, které mění tento svět. Výroční konference TED zve přední světové myslitele a realizátory, aby pronesli svůj 18 minutový příspěvek. Videozáznamy z jejich vystoupení jsou následně bezplatně zpřístupněny na www.ted.com. Mezi řečníky, kteří na TEDu vystoupili, patří mimo jiné i zakladatel Microsoftu Bill Gates, bývalý viceprezident USA Al Gore, výzkumnice primátů Jane Goodall, zakladatelé společnosti Google, zpěvák skupiny U2 ​​Bono nebo předseda vlády Velké Británie Gordon Brown. Výroční konference TED se každoročně koná v Long Beach v Kalifornii.

Kromě toho se každý rok v Edinburghu ve Velké Británii organizuje TEDGlobal a v roce 2009 se konala v Mysore v Indii konference TED India. Mediální iniciativy TED zahrnují stránku TED.com, kam se denně přidávají nová videa z přednášek, tzv. TEDTalks a Otevřený projekt překladu,v jehož rámci je možné získat titulky a interaktivní přepisy vystoupení. Tou možňuje dobrovolníkům na celém světě překládat TEDTalks do svého rodného jazyka.

Více info najdeš na Facebooku.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější