Státnice z jazyka vs. jazykové certifikáty. Co víc využijete?

Státnice z jazyka vs. jazykové certifikáty. Co víc využijete?

V dnešní době velká část zaměstnavatelů požaduje, aby byl uchazeč schopen doložit svou úroveň cizího jazyka také jinak, než jen slibem, že ho skutečně umí. Většinou tedy požadují nějaký certifikát. Chtěli byste nějaké potvrzení o úrovni vašeho jazyka, ale nevíte, jestli jsou lepší státnice nebo certifikáty? Sepsali jsme pro vás hlavní rozdíly, abychom vám trochu pomohli vyjasnit si, na co se zaměřit. 

Jaké jsou rozdíly?

Pokud potřebujete potvrzení o vaší jazykové úrovni pro českého zaměstnavatele, většinou postačí státní jazyková zkouška. Ta existuje na 4 úrovních (základní, všeobecná, překladatelská a tlumočnická). Státnice jsou levnější než většina certifikátů, její platnost ale končí na hranicích. A protože je u nás obrovské procento zahraničních firem a mnozí z nás mají ambice vycestovat a pracovat také nějakou dobu v zahraničí, stále více lidí se rozhoduje spíše pro některý z mezinárodně platných jazykových certifikátů.

FCE, CAE, TOEIC, TOEFL, CPE, IELTS, to jsou jenom některé certifikáty, které lze získat z angličtiny. Když jich je z jednoho jazyka tolik, podle čeho vybírat? Hlavními rozdíly jsou platnost, obsah zkoušky (zda se jedná o obecnou znalost, obchodní jazyk apod.) a kde všude dané certifikáty uznávají.

Cambridgeské zkoušky ESOL (FCE a CAE) jsou asi nejoblíbenějšími zkouškami z angličtiny. Každoročně jimi projde více než 2 miliony lidí asi ze 130 zemí světa. Získaný certifikát má navíc časově neomezenou platnost. Tyto zkoušky jsou uznávány prakticky na všech univerzitách v anglicky hovořících zemích. Jako doklad o ovládané úrovni jazyka je uznává také většina zaměstnavatelů po celém světě. Tyto certifikáty mohou také pomoct k přidělení extra bodů v přijímacím řízení na některých našich univerzitách nebo k odpuštění povinných kurzů jazyka. Od roku 2015 stačí certifikát na úrovni B1 nebo vyšší také k odpuštění profilové části maturitní zkoušky. Tyto zkoušky se pořádají jenom dvakrát ročně a na výsledky čekáte relativně dlouhou dobu.

Foto: Studenta

Ovšem pozor - pokud chcete vycestovat za účelem studia nebo práce do Ameriky, většinou budete muset mít TOEFL (tedy Test Of English as a Foreign Language). Tato zkouška má tu výhodu, že jsou testy několikrát do měsíce, rychle vám pošlou výsledky a není možné ji (na rozdíl například od té cambridgské, kde musíte své znalosti předem zhodnotit) nesplnit. Výsledkem je totiž bodové ohodnocení, které určuje vaši úroveň jazyka. Po uplynutí dvou let od zkoušky vám už ETS (Educational Testing Service) nepotvrdí výsledek ani nevydá jeho duplikát. Na druhou stranu - některé organizace, firmy či univerzity nepožadují konkrétní datum složení zkoušky. Veškeré informace i přípravné kurzy k této zkoušce zajišťuje Fullbrightova nadace.

Naopak pokud chcete studovat ve Velké Británii, často po vás budou chtít výsledky IELTS (International English Language Testing Systém). Obecně se dá říct, že školy požadují alespoň 6,5 bodů, což odpovídá znalosti na úrovni C1. Každá univerzita má ale jiné požadavky, je proto dobré si je zjistit předem. Tyto zkoušky organizuje Cambridge ESOL Examination a mají termín zhruba jednou za měsíc. Na rozdíl od zkoušek FCE a CAE je test stejný pro všechny úrovně a výsledkem je opět bodové ohodnocení. Platnost této zkoušky je dva roky.

Foto: Studenta

Rozdíly jsou tedy opravdu velké, a to jsme uvedli jenom tři certifikáty. Jak si tedy vybrat? Nejprve si ujasněte, pro jaký účel certifikát chcete, jestli stačí platnost u nás nebo raději ta mezinárodní, zda se jedná o jednorázové dokázání úrovně nebo chcete, aby platil co nejdéle. Pokud máte vybranou univerzitu či zaměstnavatele, je to jednoduché: vždy vám sami sdělí, co vyžadují.

Pokud už si zkoušku vyberete, najděte si, kde se testy pořádají - tam se většinou organizují také přípravné kurzy, případně si můžete domluvit individuální lekce, abyste měli jistotu, že zkoušku složíte na požadovanou úroveň.

Pobyt v zahraničí

Kromě výše zmíněných se nabízí ještě jedna možnost, jak prokázat svou znalost jazyka: dlouhodobý pobyt v zahraničí. Ten může být konkurenční výhodou při přijímacím řízení, ne všude jej ale uznávají. Když člověk pobývá delší dobu (např. několik měsíců nebo let v zahraničí), kromě samozřejmé znalosti jazyka získá i jiné dovednosti, kterých si je vědomo relativně velké množství zaměstnavatelů dokonce už i u nás. Jedná se především o tzv. soft skills, tedy měkké dovednosti, mezi které patří komunikační dovednosti, soběstačnost, schopnost řešit krizové situace, plánování a organizování, aktivní přístup, osobní efektivita nebo asertivní chování. Tyto schopnosti spousta firem vyžaduje a pobyt v zahraničí o nich může vypovídat.

Na druhou stranu je vždy dobré promyslet, kam se ucházím. Ne všechny firmy totiž uznávají něco jiného než jasný doklad o znalosti jazyka potvrzený nějakou mezinárodní institucí.

Text: Lucie Džurdženíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější