Studenta slaví 10 let

Studenta slaví 10 let

Věděli jste, že letos slavíme 10 let od vzniku prvního časopisu?

Zajímá vás, kdo stál na začátku Studenty a jak jsme se vyvíjeli? Komu všemu vděčíme za to, že jsme tam, kde jsme, a kde že to přesně jsme? :) Ohlédněte se s námi, jak šel čas:

Foto: Studenta

Duben 2006

1. vydání magazínu Stip – STudents In Prague, 50 000 výtisků, pouze pro Prahu. Na distribuci se tehdy podíleli všichni, kdo měli ruce a nohy, kamarádi a kamarádky, brigádníci. Projekt vycházel ze sesterského projektu ve Vídni, kde byl magazín STIV – STudents In Vienna. Na první číslo jsme si vzali asi měsíc volno ze školy, hned po vydání jsme pádili dodělat všechny zkoušky.

Foto: Studenta

2.–5. vydání

Magazín vycházel čtyřikrát ročně (říjen, prosinec, březen, květen), pouze v Praze ve 45 tisících výtiscích. Na základě zpětné vazby od čtenářů jsme si brzy pořídili korektorku. :) Redakci doposud vedl Míra Němý.

Říjen 2007

Šesté vydání šlo poprvé do celé ČR – přibyla distribuce v Brně, Ostravě a v Plzni. Provedli jsme první výraznější redesign a náklad zvýšili na 60 tisíc kusů. Šéfredaktorkou se stala Tatiana Veščičíková.

Květen 2008

V ČR vyšel 9. Stip (60 tisíc kusů volnou distribucí a 5 tisíc do prodeje s hudebním CD), na Slovensku první Stips (35 tisíc výtisků), celkově tedy 100 tisíc výtisků na vydání. Adam tehdy firmu spoluřídil z Erasmu v Dublinu a Tomáš později odjel na exchange do Moskvy.

Květen 2009

Památný rozhovor s Robertem Rosenbergem. :) Máme za sebou 13 vydání Stipu a 5 Stipsu a kromě magazínů provozujeme taky komunitní studentský web Stiplist.cz – to bylo ještě před Facebookem, z dnešního pohledu krásná 90. léta :)

Říjen 2009

Největší redesign a především rebranding – Stip se mění na Studentu (Studenta.cz, Studenta.sk). Redakce se ujímá Josef Šachta. Naše nejsilnější léta z hlediska mediální produkce se protínala s dobou sílící ekonomické krize.

Foto: Studenta

Prosinec 2009

Studenta v ČR je ve ztrátě, Studenta na Slovensku vyšla naposled. Radikální škrty, Adam se ujímá redakce jako nouzový šéfredaktor, zatímco se jim s Tomášem blíží závěr studia. Zkrátka jedno peklo střídá druhé. :)

Březen 2010

Pronajímáme si vůbec první kancelář na Vyšehradě, takovou jednu temnou místnost v přízemí bytového domu. Na naši historicky nejhorší ekonomickou situaci se taky Adam s Tomášem konečně mohou 100% soustředit, protože finišují diplomku.

Foto: Studenta

Březen 2011

Výpověď z nájmu na Vyšehradě a stěhování na I. P. Pavlova. První rok full-time práce přináší ovoce – začínáme spolupráci na budování Jízdomatu, spouštíme první ročník Koleje roku (aktuálně má roční pauzu) a další akce pro studenty. Redakci opět vede odborník – Markéta Ježková.

Květen 2011

Vychází velmi populární číslo Studenty s Milošem Zemanem na obálce, toho času legračním důchodcem z Vysočiny, který pije turka a kouří jednu za druhou. Studenti ho brali s sebou do hospody a fotili se s ním – z dnešního pohledu fata morgana. :)

Foto: Studenta

Březen 2012

Od 24. vydání vychází Studenta šestkrát ročně v nákladu 45 tisíc výtisků (dnes už tedy jen 40 tisíc). Spouštíme taky UNIjobs.cz a na pomoc s vedením médií nám přichází Zdeněk Horák, který od léta vede i magazín. Na I. P. Pavlova postupně obsazujeme druhou, třetí, čtvrtou místnost…

Březen 2013

Klienti se stejně jako my probouzejí z období ekonomického temna. Redakce se ujímá Míša Raková a Studenta poprvé vypadá jako profesionální magazín na západoevropské úrovni. Rozsahem se blížíme 100 stranám na vydání a u grafického kormidla vítáme Petru Lorse, která se na vizuální stránce magazínu podílí dodnes.

Od roku 2013 Studenta vychází plus minus tak, jak ji znáte dnes. Rozdává se po celém Česku, často i s různými dárečky (čokolády, piva, bonbony apod.) a upevňuje si pozici nejčtenějšího média pro studenty VŠ. K tomu všemu pod naše křídla postupně přechází i největší studijní portál v ČR Primát.cz včetně svého zakladatele Maxe.

Léto 2015

Stěhování z I. P. Pavlova, kde jsme toho času obývali šest kanceláří, do moderních a stylových prostorů v Anglické. Máme tu i trochu open space a nevadí nám to – snad mi tuhle větu před zveřejněním nevyškrtnou :) – k tomu připravujeme přerod UNIjobsů na Proudly a výstupy z průzkumu Universum i z magazínu se začínají pravidelně objevovat v médiích včetně naší nové šéfredaktorky Markéty Paráčkové.

Dnes

Vydání z května 2016 je v pořadí padesáté a za námi leží úspěšných deset let, které jsou zásluhou nepředstavitelné práce a podpory spousty lidí – ať už kolegů, nebo klientů – také správného načasování, několika klíčových rozhodnutí a trošky toho štěstí. Hlavně jsme tu ale díky věrnosti, shovívavosti a zpětné vazby od vás, našich čtenářů, kteří jste pro nás vždy byli, jste a budete tím úplně nejdůležitějším.

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější